Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Desertec končí. Škoda, přeškoda?

Země přijímá 174 biliardy wattů sluneční energie. Kousek země o velikosti salátového záhonku (5 krát  5 metrů) by stačil k zajištění jednoho obyvatele planety obklopeného veškerou soudobou technikou. Celému lidstvu by stačila desetina souše. Kdybychom to dokázali. Nedokázali jsme však ani to, co bychom normálně dokázali. Bohužel nebo naštěstí?

Počátkem října byl ukončen projekt nadace Desertec na vybudování soustavy elektráren na obnovitelný pohon v pouštních oblastech severní Afriky a Středního a Blízkého východu. Jen málo odborníků tím bylo překvapeno. Z projektu, založeného s velkým entuziasmem v roce 2009, začaly už před dvěma lety postupně couvat soukromé společnosti, jež byly jeho stěžejními technologickými a finančními partnery.

Nápad tehdy před pěti lety nevypadal špatně. V neobydlených pouštních oblastech měla vzniknout síť elektráren na využití především slunce a větru o celkové instalované kapacitě 125 gigawattů. Vyrobená energie měla zásobovat místní africká a arabská území, měla sloužit k odsolování vody a zavlažování zúrodněné půdy, ale jádro obchodního modelu tkvělo v exportu elektřiny do Evropy. První elektřinu měly sluneční a větrné elektrárny z pouště dodávat již napřesrok. V roce 2050 měly uspokojit 15 % spotřeby elektřiny v Evropě. Investice do výrobních zařízení, přenosové soustavy a dálkových vedení do Evropy včetně podmořských kabelů přes Středozemní moře se odhadovaly na 400 miliard eur (11 018 mld. Kč v současném kursu).

Myšlenka vznícená mezi německými členy Římského klubu, organizace Greenpeace a soukromými podporovateli, se týkala i pouští v Severní i Latinské Americe i v Austrálii. Skutečně, dal by se vytvořit pás slunečních elektráren kolem celé zeměkoule tak, aby nad ním slunce nezapadalo. Pro nápad, alespoň pro ten se Saharou, se zapálily i finanční a průmyslové podniky: Siemens, ABB, RWE, Google, největší zajišťovna na světě Munich Re, Deutsche Bank, arabští šejkové, čínská státní elektrárenská společnost a další.

Po fyzikální a technologické stránce byl projekt založen na slunečních elektrárnách soustředících teplo pomocí zrcadel na ohřívače vody, jež generují páru pro pohon turbín (concentrated solar power – CSP), systému už vyzkoušeném v průmyslovém měřítku, a na dálkovém přenosu elektřiny vysokonapěťovým stejnosměrným vedením s minimálními ztrátami. Po stránce politické a strategické mohl zemím existenčně závislým na vývozu „špinavých fosilních paliv“ nabídnout alternativu s dlouhodobou perspektivou. A ještě se přitom zachrání lidstvo před globálním otep… změnou klimatu. No, nekupte to…

Technická stránka věci se nakonec ukázala nejméně problematickou. Rozvoj „konkurenční“ fotovoltaické  technologie (FVE), její výrazné zlevnění a prostorová úspornost však zpochybnila ekonomickou budoucnost systému CSP. Evropa už není hladová po elektřině a nemá důvod ji dovážet, její cíle v podílu obnovitelných zdrojů jsou více než ambiciózní a jsou chvíle, kdy už teď si s přebytky nárazové obnovitelné elektřiny neví rady. A nakonec politická situace v arabských státech a v zemích Maghribu stala se příliš riskantní na to, aby se Evropa spoléhala na elektřinu odtamtud. I zajišťovna Munich Re, která ví nejlépe, kolik stojí škody z globálního otep… změny klimatu, což bylo jejím motivem do projektu Desertec vstoupit, považuje regionální politická rizika za přílišná.

Zdá se, že projekt Desertec byl překonán technickým a politickým a nakonec i finančním vývojem (s krizí tehdy nikdo moc nepočítal). Ve skutečnosti ale tím, že z něj odstoupily průmyslové a finanční korporace, které v něm měly investovat a tedy i riskovat vlastní peníze. Ideová sdružení, jako jsou Římský klub nebo Greenpeace, neriskují nic, dokonce ani vlastní renomé. A to je možná i důvod, proč v Evropě projekty na obnovitelné zdroje vzkvétají. Nepojí se s podnikateli, ale s politiky. Nežádají se peníze soukromých korporací, ale peníze státních rozpočtů a spotřebitelů, jimž se potřebné výdaje nařídí. Kdyby se vyskytlo jiné řešení, např. jiný energetický zdroj, jiná technologie nebo netradiční způsob úspor, politici to zakáží.

Jestli se podpora OZE v České republice (loni OZE kryly 13,7 % spotřeby elektřiny) skutečně vyšplhá na odhadovaných 800 miliard korun, pak kdybychom tyto peníze vložili do projektu Desertec, připadla by nám více než jedna třináctina, zhruba 7,3% podíl, což by byl vzhledem k velikosti a lidnatosti naší země podíl vskutku velkorysý. No, nekupte to…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ferenc | úterý 4.11.2014 11:28 | karma článku: 10,36 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 312x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik