Bez černohnědé koncepce to opravdu nepůjde.

Býti dnes uhlobaronem je nevděčné povolání. Pan Slezák je lump, protože nechce těžit uhlí. Pan Mostecký je taky lump, protože uhlí těžit chce. Pan Slezák je filuta, protože z uhlí už má vyděláno a nechce trpět ztrátou. Pan Mostecký je taky filuta, protože chce ještě vydělávat dál.

To, že se nebude těžit uhlí v Českém Slezsku, rozhodl sám pan Slezák. To, že se nebude těžit uhlí za čárou na Mostecku, rozhodla vláda, tedy lid. Černé uhlí z Ostravska je lesklé a čisté. Žije z něj hutnictví, které ztěžuje život obyvatelstva svými zplodinami. Hnědé uhlí z Mostecka je matné a špinavé. Žije z něj energetika, která prý činí obyvatelstvu totéž.

Černé uhlí, které se nebude těžit na Ostravsku, se dá za rozumné peníze dovézt. To zhorší českou obchodní bilanci. Hnědé uhlí, které se nebude těžit na Mostecku, se za rozumné peníze dovážet nedá. Ale někteří tvrdí, že se dá nahradit slámou, větrem, sluncem a hnojem. Vždyť on to  někdo zaplatí a je jedno jestli na to vůbec máme.    

Ukončení provozu dolu Paskov připraví o práci zhruba 3000 horníků a další tisíce na těžbu navázaných lidí přijdou o obživu. To je pro kraj, jenž je prakticky od vzniku republiky v čele žebříčku nezaměstnanosti, zásadní problém. Však se jím také intenzívně zabývá každá vláda, i ta bez důvěry, a dvacet let tam běží dotace na aktivní podporu zaměstnanosti. Možné ukončení těžby hnědého uhlí na Mostecku připraví o práci zhruba 3000 horníků a další tisíce na těžbu navázaných lidí přijdou o obživu. To je pro kraj, jenž je prakticky od vzniku republiky v čele žebříčku nezaměstnanosti, zásadní problém a už dvacet let tam běží dotace na aktivní podporu zaměstnanosti.

Útlum hornictví ve Slezsku bude zřejmě dotovat státní rozpočet. Útlum hornictví na Mostecku bude také někdy (jen se ještě vlastně neví kdy) zřejmě dotovat státní rozpočet a spotřebitelé energie v ekologických daních zvaných podpora OZE. Elektřina, plyn a hnůj se dají dovézt. To zhorší českou obchodní bilanci.

Některé hlasy varují, že i při pokračování těžby v severních Čechách dojde k likvidaci pracovních příležitostí, zejména při bourání měst a vesnic. Je pravděpodobné, že nějaké to starostenství opravdu vezme za své. Ostatní lidé, firmy, sedláci a podnikatelé, mohou svá obydlí a své živnosti většinou přenést o kousek dál, případně jezdit do zaměstnání místo z bodu J z bodu K. Je pravděpodobné, že jim s tím vším pan Mostecký jaksi trošku píchne. Důl přenést nejde. Pan Slezák nejen že také nepohne se svými doly, ale nepohne ani s burzovními cenami uhlí. Akorát že žádná nová obydlí stavět nemusí, má jich dostatek.

Útlum hornictví je dříve či později nevyhnutelný. To vědí pan Slezák i pan Mostecký. Ví to i vláda, tedy lid. Bude to těžké pro něj a drahé pro všechny příští státní rozpočty. Hodně drahé. Jsem toho přesvědčení, že by na to vláda (lidu) prostřednictvím (svých) státních rozpočtů měly přispět. Vděčí havířům za mnohé. A vyplatí se jim to.

Chtělo by to už ale nějakou koncepci. Podnikatelskou, daňovou, průmyslovou. Aby zisky neplynuly do Amsterodamu a problémy nezůstávaly v Praze. Aby dotace nesměřovaly do Číny a na Kypr a složenky do českých domácností. Aby nerostly účty za energii, když už se někdy rozhodnou nechat hnědé uhlí povalovat v zemi. Aby do postižených oblastí vstupovali noví podnikatelé s perspektivními obory. Aby se případný útlum sociálně, ekonomicky, energeticky i ekologicky slušně ustál. Zatím však máme koncepci jedinou: Zasraný uhlobaroni.

Vyšlo v Hospodářských novinách 24. září

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ferenc | pátek 27.9.2013 13:00 | karma článku: 11,69 | přečteno: 521x