Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Balíček karet

Povím vám příběh z války, který mi vyprávěl jeden houslista jednoho velkého, slavného symfonického orchestru.

Bylo to po velké bitvě, ve které se celý národ jako jedna mužena spojil v obraně proti smrtícímu viru čínské chřipky. Jarní střet vyhrál. Měl nejméně obětí snad z celé Evropy. Obětí na životech. Mnoha lidem ta bitva vzala práci, mnohým příležitost výdělku a některým, jako právě onomu houslistovi, také potěšení z hudby a ze setkávání s přáteli muzikanty. Ale těžkou dobu nějak přečkal.

Vojevůdci neusnuli na vavřínech. Chystali nové léčky v očekávání podzimní virové ofenzívy: trasování, elektronickou roušku, elektronickou karanténu, přikázali zvýšit kapacity nemocnic a laboratoří na testy nakažených. Aby vše zvládli, vyměnili dva nejvyšší stratégy a zadlužili stát půl bilionem korun. Lidé mohli trošku cestovat, sportovci sportovat a na koncerty a do divadel už mohlo chodit i trochu lidí.

Pak přišel konec prázdnin a virus se podle očekávání pustil do boje. „Jednou, bylo to v neděli večer, mi přišla SMS, že od minulého pátku jsem v karanténě,“ vypráví houslista. „Jeden spoluhráč byl testován a pozitivní. Varoval jsem svého otce, u kterého jsem bydlel, aby druhý den nechodil do divadla. On tam pracoval a tak tak jim začínala nová sezóna. To kdybych byl nakažený, aby pak hygiena nevytrasovala všechny jeho kolegy a jejich rodiny a celé divadlo, které si také za celé jaro ani nevrzlo. No nevadí, řekl mi, necháš si zítra udělat testy a do večera budeme vědět, na čem jsme. Ráno jsem byl odkázán na obvodního lékaře, který musí vyplnit žádanku. Ten ale ordinoval až odpoledne. Naštěstí žádanku vyřídil po internetu. Nejbližší a mě spádově příslušná velká pražská nemocnice mi nabídla termín odběru k testům až za dalších devět dní. Našel jsem si tedy jiné místo, kde mne přijali už ve čtvrtek, tedy za čtyři dny. Na výsledky jsem si měl počkat do pondělí, tedy celkem týden. To už by mi končila karanténa, ale potřeboval jsem ještě další dva testy. Ale ten nakažený kolega hudebník seděl na opačné straně od dirigenta, dobrých 20 metrů ode mne. Odvoláme se, pravil otec, tak dlouho čekat nemůžeme. Na druhý den jsme odvolání, ve kterém jsme popsali situaci na zkouškách orchestru, spolu s manažerem a právníkem orchestru doručili hlavní pražské hygieně. Ta karanténu odvolala, zůstal v ní jen ten pozitivní muzikant a jeho kolega od pultu. Vše tedy dopadlo skoro dobře, jen dvě zkoušky orchestru odpadly a jeden koncert se nekonal. Zameškány byly jen dva pracovní dny pro 40 lidí, vracelo se vstupné a jeden výdělek pro muzikanty se nevydělal.

Neznám zákon o veřejném zdraví ani zákon proti šíření infekčních nemocí. Ale mám balíček karet a ten mi Sbírku nahrazuje. Jsou v něm čtyři barvy, jako jsou barvy na semaforu ministerstva zdravotnictví, jediného opatření, které po půl roce bojů proti chřipce funguje. Podívám-li se na desítku, připomene mi to, že deset dní trvá karanténa. Podívám-li se na sedmičku, řeknu si, že třikrát sedm dní může karanténa trvat doopravdy, než se domůžu všech testů a jejich výsledků. Podívám-li se na devítku, řeknu si, že třikrát tři je devět a kdo bručí je v karanténě. Podívám-li se na Vojtěcha, řeknu si, že mi se svým semaforem může políbit šos. Podívám-li se na Babiše, uvědomím si, že ten člověk dovede zařídit všechno, ale jen pro sebe. Eso mi pak připomene, že v této zemi není nikdo odpovědný za protiepidemiologickou strategii. Nikdo nebyl odměněn, nikdo potrestán. Dvojka odkazuje na dvojici odborníků, kteří byli pro svou odbornost propuštěni ze státních služeb, jsou to Prymula a Maďar. Svršek představuje všechny zameškané pracovní dny a hodiny, nevydělané peníze a rozkulačené vztahy kvůli karanténám, zákazům cestování a výkonům povolání, většinou zbytečných. Královna, to je nejvrchnější hygienička, která bryskně vyvázala premiéra z karantény, ač ten seděl vedle ní, protože kdoví, jak to bylo s tím vzpurným Maďarem. Nakonec měl asi pravdu, protože Evropa teď uzavírá do karantény celé Česko. Trojka mi připomene trojici boží, která vládne tomuto statečnému národu, jsou to neschopnost, šlendrián a buzerace. A spodek, to je houslista od druhého pultu.“

A přátelé, tento příběh je pravdivý. Ten houslista se jmenoval T. Taxis Taylor. 

Autor: Jan Ferenc | sobota 12.9.2020 21:52 | karma článku: 19,19 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 312x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik