Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj boj po Covidu. Buďte opatrní, porazit jej nemusí stačit.

Nedávno jsem se rozepsal, jak jsem bojoval s Covidem. Nebylo to veselé čtení, ale na konci byl happy end. Byl jsem přesvědčen, že jsem vyhrál. Jak asi tušíte, byl to obrovský omyl. 

Tento blog tedy bude na vážnější notu, než všechny mé předchozí a doufám i budoucí.

Ještě jednou se vrátím k minulému článku. Jedním z průvodních jevů mého covido-boje bylo masivní smrkání krve. Ze všech stran jsem slyšel, že to není příznak koronaviru.

Byla to pravda. Nebyl to příznak koronaviru. Byl to první příznak něčeho jiného, co mohlo mít ještě horší následky, ale to předbíhám.

Vrátím se do okamžiku, kdy jsem byl přesvědčen, že je vše na dobré cestě. Stále jsem sice nacházel na kapesníku krev, ale už v menší míře a říkal jsem si, že návštěvu ORL ještě tak týden odložím. V té chvíli se mi objevily na levé noze takové podivné šrámy tvořené z červených teček, vzápětí tamtéž samovolně naskočily dvě veliké modřiny. To už mi bylo divné a na postrčení jedné z kamarádek jsem nejenom ukončil neschopenku, ale zároveň požádal svou doktorku o rozbor krve.

Nevím, jaké s tímhle máte zkušenosti Vy, ale u nás to vypadá tak, že při běžné kontrole nemá smysl volat si dřív jak třetí den odpoledne. Dřív prostě výsledky nedorazí. Teď mi zazvonil telefon od doktorky tři hodiny po odběru: „Přijďte hned zítra, pošlu Vás na další vyšetření! Máte strašně málo trombocytů!“

Dobře no, jde o krevní destičky, zjistil jsem s klidným srdcem na netu.

Druhý den mi sestřička vystavila žádanku do nemocnice s tím, že nic jiného mi dát nemůže, protože zpráva opravdu přijde až zítra, paní doktorce včera volali přímo z laboratoře. A taky mi zdůraznila, abych nejezdil autem, že i drobná bouračka by mohla být… evidentně hledala to správné slovo, nakonec použila „problém“.

Na recepci hematologické kliniky sice poněkud nedůvěřivě koukali na chlápka, který nemá žádnou zprávu, jenom naléhavou žádanku, ale paní doktorka po prvním seznámení s případem záhy položila základní otázku: „Kromě toho krvácení z nosu, nemáte, doufám, na těle nějaké červené tečky, či samovolné modřiny?“

Okamžitě jsem letěl na krev, baněk jsem s sebou dostal tolik, že jsem ještě zavtipkoval, jestli vědí, že jí mám jenom pět litrů, ale pak už na humor nebyl čas: „Jdu se podívat, jak jsme na tom s lůžky,“ zaznělo přísně, „zůstáváte tady!“

Vykulil jsem oči. Neměl jsem s sebou nic, byl jsem ve vycházkovém, doslova jak jsem si odskočil od plotny. Počítal jsem s tím, že po krátké konzultaci dostanu nějaké prášky a pomažu do práce. Musel jsem si zavolat domů, aby mi přivezli pyžamo a vůbec všechno, co takhle člověk v nemocnici potřebuje.

Ten pravý šok přišel až druhý den ráno. V půl šesté mi vzali krev a v devět přišla doktorka: „Tak máte pět krevních destiček,“ řekla „včera jste při příjmu měl tři.“

Chápal jsem, že ne na celé tělo, počítá se to na nějaké číslo nanolitrů krve, což jsem si den předtím povrchně zjistil, takže mě to ještě tolik nerozhodilo.

„A kolik jich má být normálně?“ zeptal jsem se bezelstně.

„Normální je stopadesát.“ Prohlásila s přísným pohledem zpod brýlových obrouček.

Teprve v tu chvíli se mi rozklepala kolena. Už z příjmu, kde mi bylo vše vysvětleno, jsem věděl, že tedy můj imunitní systém to nějak přehnal s obranou a vedle koronaviru začal blokovat tvorbu krevních destiček. Proto se mi nesráží krev, proto to krvácení z nosu, proto ty modřiny a proto by relativně běžná tržná rána mohla být ten problém, jak naznačovala sestřička u praktické doktorky. Ale myslel jsem si, že jich mám tak polovinu, třetinu, maximálně čtvrtinu, ne že jsem na dvou procentech!

„Takže já můžu kdykoliv…“ začal jsem opatrně a myšlenky, které se mi honily hlavou, nabíraly setsakra černou barvu.

„Teď hlavně klid, potřebujeme to dostat minimálně na dvacet, to je kritická hranice. Nejprve se pokusíme potlačit Váš imunitní systém, aby přestal útočit tam, kde nemá. Kdyby to nezabralo, nasadíme jiné léky, které mají za úkol navázat se na krevní destičky a ochránit je. Od Vás potřebujeme, abyste hlásil každou novou modřinu, každé bolení hlavy, prostě všechno. Fatální může být jakékoliv vnitřní krvácení, každá prasklá žilka, hlavně směrem do mozku se nesmí nic stát.“

Rádoby vtipná věta: "Nestresuj se, ať ti neprdne žilka!" okamžitě dostala jiný rozměr.

Napojený na kapačky jsem strávil týden. Nemá smysl popisovat, co všechno mi proteklo kanylou. Optimismus, když počet destiček vskočil na jedenáct a následné zděšení, když druhý den byl jejich počet opět na pěti. Můj imunitní systém byl tvrdý protihráč a nechtěl dát svou práci lacino.

Nakonec jsem opouštěl kliniku na čísle šedesát tři. Uvědomuji si, že to nekončí. Dál to ještě bude boj, protože do stopadesáti je daleko, ale snad se tělo nastartovalo a půjde správným směrem.

Každopádně mě stále jímá hrůza při tom pomyšlení, že jsem chtěl ještě týden čekat a pak řešit smrkání krve na ORL. Kdyby mě jedna duše dobrá nepostrčila k akci varovným případem, nebo kdybych nad tím vyprávěním mávl rukou, mohl taky můj blog končit.

Snad jsem byl jenom nějaký atyp a drtivá většina lidí tohle nezažije. Ale přesto mějte na paměti, že nestačí Covid jenom porazit. I po výhře nad tímto soupeřem se sledujte. Není nutné hnát na krev zdravé jedince, kterým nic není, ale pokud začnete krvácet a nepůjde to zastavit, nebo se Vám někde objeví červené tečky a následně modřiny… Ten krevní rozbor nic nestojí, jenom trochu času.

Kdyby tento článek pomohl jenom jednomu člověku, tak jsem jej nepsal zbytečně.

Autor: Karel Janďourek | čtvrtek 11.3.2021 11:02 | karma článku: 46,15 | přečteno: 12136x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Vousy aneb "Jak vypadám?"

V životě každého člověka občas přijde okamžik, kdy zatouží po změně. Já jsem to vyřešil tak, že jsem si nechal narůst vousy.

24.10.2019 v 11:23 | Karma: 12,18 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Nezvaný host

Když jsem včera odcházel z práce, po prvních krocích na chodníku jsem si uvědomil, že jsem na pracovním stole zapomněl sluneční brýle.

22.3.2019 v 11:59 | Karma: 20,08 | Přečteno: 893x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Sladká nevědomost... aneb co udělal Jan Palach

Máme za sebou týden, kdy nebylo možné nenarazit na jméno Jan Palach. O slavném studentovi a jeho činu z roku 1969 se psalo ve všech novinách, v TV vystupovali jeho kamarádi a pamětníci, v hlavní vysílací čas o něm dávali film.

26.1.2019 v 12:01 | Karma: 20,12 | Přečteno: 999x | Diskuse| Společnost

Karel Janďourek

Proč zrovna na hranici?

Kamarád mi vyprávěl o rozhovoru, který kdysi dávno vedl se synkem. Ten tenkrát přišel ze školy s tím, že probírali mistra Jana Husa a on tomu tak úplně nerozumí.

24.1.2019 v 11:59 | Karma: 20,32 | Přečteno: 993x | Diskuse| Cestování

Karel Janďourek

K pořádnému Mikuláši patří čert! Aneb: Je tu Standa?

Už za mého mládí se říkalo, že k pořádnému Mikuláši patří čert. Nemohu si pomoct, ale platí to dodnes, děti by měly mít před někým respekt.

12.12.2018 v 12:00 | Karma: 18,78 | Přečteno: 423x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik