Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem lepší než ty? Ok...

Aneb kterak mládež společnosti škodí... Tak jsem si přečetl tenhle článek a trochu se nad ním zamyslel. Že jde o nesmysl nedalo moc práce odhalit. Ale přemýšlel jsem co mě na něm tak ukrutně naštvalo. A něco mě napadlo. (Což vem koncem nejspíš bude vedlejší efekt přemýšlení)

(Pozor, článek kritizuje drze společnost, není napsán studovaným odborníkem a jedná se o můj soukromý závěr a dojmy, pokud to neumíte respektovat, doporučuji jej nečíst)

Autor má pravdu, že v dnešní době nejste pro společnost normálním teenagerem, pokud se neprojevujete jako hovado. Bohužel už nedomyslel jednu věc. Jaké má onen teenager vlastně možnosti (a nejen tenn, ale dovolte mi hovořit spíše o "mladém člověku" cca do 26...), jak může být okolním světem vnímán. Myslím, že tři. Nejdříve se podíváme na první dvě.

1) Jako normální puberťák, čili ten kdo chlastá jak duha, nic kloudného neudělá, ničí na co přijde, experimentuje s drogamy (nebo hůř) a dělá spousty kraválu.

2) Pokud se mladý člověk nechová tak, jak je napsáno výšše je prostě divnej. Je jinej, takovej "asociál".

Tak to je myslím skvělá výchozí pozice, kterou dneska společnost dává mladým. Buď seš hajzl, nebo nejseš, protože seš "divnej". Ale je to opravdu tak, že by signifikantní měřítko mladé generace bylo takovéhle? Nebo je to jen iluze, kterou si společnost vytváří, aby se měla k čemu posuzovat jako lepší a úspěšná. Článek který odkazuji v záhlavý dokazuje druhou možnost. Autor dává světu na srozuměnou, že ON je TEN LEPŠÍ. Od TÉ STRAŠLIVÉ MLÁDEŽE SE DISTANCUJE. Smutné je, že zatím co on má nárok na takové nedospělé postoje vůči okolí, protože prochazí obdobým života kdy je z hlediska sociologizace pod enormním tlakem, velmi často se takto projevují lidé, kteří by měli být už "dospělí" a tedy nějákým způsobem "objektivní". Pokud se ovšem projeví přesně tímhle krátkozrakým paušalizujícím odsouzením skupiny lidí (která je většinou motivována "to my/to já jsem byl/jsem mnohem lepší" dokazuje, že je na stejné úrovni, jako ty které kritizuje, ba je ještě horší, protože "z toho" očividně nevyrostl.

Zároveň takovýmto paušalizováním mnohé mladé lidi společnost do takového chování tlačí. Od koho se mají mladí lidé dozvědět, co je jejich úlohou ve společnosti, když jediné (nabo alespoň signifikantní) co od "dospělích a rozumných" lidí slyší je, že jsou grázlové, kteří se neumějí chovat (a jaká je strašná ta dnešní mládež, kam až to ještě zajde...).  Mladý člověk vědomě, nebo bezděčně (ale vždy) musí řešit otázku: kdo jsem a co mám dělat? Já řeším otázku, jakou dostává odpověď? Od autora odkazovaného článku dostal poměrně jasnou. "Jseš hajzl." Smutné je to, že takovou odpověď dostává poměrně často. A pokud tomule tlaku dokáže odolávat, slýchá ve svém okolí "Ten náš kluk, je nějakej divnej. Kamarády nemá, furt čumí jen do těch svejch knížek..." Nebo slýchá od učitelů posměšné věty typu: "No jó, ty seš ten myslitel co?!" a další narážky na svoji odlišnost od zaběhaného prototypu "Grázl". Dost často se dostává do situací, kdy na jím projevený názor a předložené argumenty (mnohdy plané a mnohdy platné) slyší od "moudrého dospělého": "prosím tě, co ty o tom můžeš vědět, až ti bude tolik co mě..." (Opravdu věcná argumentace, jen co je pravda...)

Ano je tu ještě třetí možnost: Neprojevovat se. Nijak. Nereagovat. Je to možnost, do které je mladý člověk stále silněji vtlačován. Ptám se vás "moudrých dospělých" ale na jednu věc: opravdu chcete vychovat "nijakou" generaci? (Pokud si odpovíte ano, nadále prosím moji osobu ignorujte, stejně tak jako můj blog. Nemusím (a dost možná nemám) mít pravdu, ale nehodlám komunikovat s patologickými blby)

Dnešní mladí jsou díky společnosti vystavováni enormnímu tlaku. Zatím co musí projít autentickým procesem sebepoznání a sebepřijetí, je jim tento proces zbytkem společnosti všemožně ztěžován. Média na ně denně vychrlí milióny představ jací musí (v lapší případě mají) být. Velmi často si tyto představi protiřečí. U valné většiny svého okolí (nepočítaje vrstevníky) jsou buď grázlové, nebo podivíni, v lepším případě jen cucáci, které je třeba "tolerantně přehlížet". Do toho je od nich vyžadováno, aby koukali dosáhnout alespoň na magisterský titul, nebo budou hovno na botě souseda s 6 třídou národní školy. A když si dovolí rebelovat a začnou třeba chlastat jak duhy, uslyší jen "no jistě" a "já to říkám furt paní nováková!". A místo, aby jim někdo z těch "moudrých dospělých", řekl "počkej, co blbneš, máš na víc, seš dobrej a my tě potřebujem." Dozví se jen: "no jistě, seš jako ostatní" a "nic jiného se ani nedá čekat" ...

Ano, i tento příspěvek vznikl z mladické nerozvážnosti mladého člověka, který má tu drzost tvrdit, že jakej pán, takovej krám. Jsem si předem vědom, že musím očekávat mnoho nepříjemných reakcí od lidí, kteří jsou tak moudří, že vědí pravdu: "teda řeknu vám, kdo to ty děti učí- po kom ta holka je." Jsem si vědom, že ač jsem se "otřel o paušalizaci" sám také paušalizuji. A sem si vědom, že v mladé generaci je hodně opravdových grázlů. Ano tenhle článek není žádný zázrak. Ale pokud jediného člověka donutí o věci začít přemýšlet, má smysl. Nežádám aby jste mladé začli chápat, aby jste jim začli jít naruku, jen je prosím nesuďte tak snadno. Možná jste totiž spolupachatelé...

Autor: Jan Děd | sobota 19.3.2011 8:56 | karma článku: 22,62 | přečteno: 4409x
  • Další články autora

Jan Děd

O tom že mi chybí Bratříček Karel

Ve stínu výbuchů bomb i zlosti, přehlušeno chřestěním zbraní okolo KLDR a zavaleno záplavou bulvárních keců, odehrává se dnes tiše a pro mnohé bez povšimnutí výročí narození významného českého básníka, písničkáře, filozofa

12.4.2017 v 15:00 | Karma: 27,66 | Přečteno: 619x | Diskuse| Kultura

Jan Děd

Irish punkový debut který nechcete minout.

Po dlouhém čekání jsem si konečně v noci na dnešek mohl poslechnout právě vycházející debutové album Drunken Forever Budějcké kapely Pirates of the Pubs.

7.3.2016 v 16:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 316x | Diskuse| Kultura

Jan Děd

Vlnobeat

Aneb když si myslíte, že už vás nic nepřekvapí je tu ještě Traband.Pro některé z nás nejočekávanější hudební událost podzimu je konečně tady.

24.11.2014 v 16:00 | Karma: 11,12 | Přečteno: 369x | Diskuse| Kultura

Jan Děd

Volby do EP prohráli euroskeptici. Jo?

Zdůrazňují to zejména pánové z ČSSD. Na první pohled by to tak i mohlo vyznívat. Ale možná je to tak trochu jinak.

26.5.2014 v 20:05 | Karma: 26,80 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jan Děd

Zákaz pro Vaše dobro

Senátor F.Bublan opět předkládá návrh zákona, který má zakázat provoz obchodních řetězců o svátcích. Ozývají se i hlasy o zákazu prodeje i v neděli. Prý je to pro dobro zaměstnanců. Že prý aby mohli být s rodinou, pěstovat koníčky a vůbec. Šlechetné, že? Jenže je to celé ještě jinak...

7.4.2014 v 18:00 | Karma: 26,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Má rád dobré jídlo a dobré lidi. Nesnáší blbost, jak u sebe tak u druhých.
www.svobodni.cz