Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby do EP prohráli euroskeptici. Jo?

Zdůrazňují to zejména pánové z ČSSD. Na první pohled by to tak i mohlo vyznívat. Ale možná je to tak trochu jinak.

Předně jediní euroskeptici působící v naší zemi, kteří prosazují svoji politiku stabilně, systémově, dlouhodobě a smysluplně jsou Svobodní. Jistě ODS vsadila na euroskeptická témata, nicméně při všech dosavadních příležitostech jednali (hlasovali, prosazovali) prointegračně. S jejich skepsí je to asi jako s pravicovostí. Pravicové strany nezvyšují daně a euroskeptické strany netlačí sněmovnou ESM... No a Svobodní opět zvýšili svůj procentuální zisk. Svobodní získali první mandát ve "velkých" volbách. Svobodné v těchto volbách za poražené považovat nelze. 

No a za druhé tu máme volební účast necelých devatenáct procent. Pan Sobotka výsledek považuje za důkaz, že ČR není "euroskeptickou" zemí. Znovu opakuji, že se tak dá krátkozrace usuzovat z rozdělení křesel. Ale volební účast hovoří jinak. Pro pochopení je třeba zauvažovat proč vlastně lidé nešli k volbám do EP. Kvůli tomu, že EU a její politiku považují za dobrou a přínosnou asi ztuha. Důvodů nacházím několik.

1) Řada lidí je hluboce znechucena politikou obecně a nutno dodat, že na tomto znechucení mají velký díl takzvané proevropské strany. Naopak u Svobodných, jako u neparlamentní strany, která stále stojí v podstatě na začátku, bych si dovolil považovat díl vinny za marginální. Tito absentéři tedy jdou na vrub spíš "proevropských" stran. Takže kdo je vlastně poražený?

2) Další veliká část "nevolících voličů" byli ti, kteří do EP navolili proto, že si dokázali spočítat váhu svého hlasu. ČR má 21 evropských poslanců. To je kolem 2,6% v EP. Vedle toho slogan pana Kellera "Chceme hrát v Evropě první ligu", působí poněkud směšně. Takže co třeba: "jednou by jsme nemuseli (když němci s 96 poslanci dopustí) být rohožkou". Navíc politiku EU určuje evropská komise a tu volí kdo? Voliči to nejsou. Brusel a Štrásburk jsou těmto voličům vzdálená místa. Politici v EP jsou pro ně prakticky neviditelní mimo kampaň. Nevěří, že mohou něco změnit. Pro tyto lidi jsou euroskeptici vlastně přílišní eurooptimisté.  Zde by se částečně za poražené považovat dali. Nicméně pro eurohujery je to výtěztví Pyrrhovo.

3) Další skupina "nevolících voličů" jsou ti, kteří unii nesnáší do té míry, že se jim příčí darovat této organizaci legitimitu účastí ve volbách. Zde možná euroskeptici poráží sami sebe. Není co dodat, je to škoda. Ale rozhodně bych z toho být Sobotkou nevyvozoval prouniiní nálady obyvatelstva. Ale tak budiž mu přáno...

4) Poslední širokou skupinou jsou ti, jež mají důvody ostatní. Obecně prostě na volby, politiku a obecně na veřejný život kašlou. Ale zapadnou sem i ti ostatní, kteří prostě nemohli z jiných důvodů- tuto část bych považoval za marginální. No a nepřipadá mi, že by politické povědomí, povědomí o zodpovědnosti a celkový vztah k demokratické správě spolčnosti formovali euroskeptici. Zjednoduším to (Suverenita a další prominou) na Svobodné. Jsme na scéně pár let. Máme prvního poslance. V tomhle byla naše role marginální. I zde jsou poraženy tzv. zavedené strany, které jsou (až na Strana Ogromnaja) prointegrační a prouniiní.

Pan Sobotka, pan Keller i další se klidně můžou považovat za vítěze a nás za poražené. V podstatě tím, že nad touto svou porážkou zavřou oči nahrávají euroskeptickým Svobodným a dalším novým stranám. Jako člen Svobodných a eurorealista (nebo chcete li euroskeptik) se necítím poražený. V těchto volbách jsme udělali další krok směrem vzhůru, zatímco proevropští politici se prohlašují za vítěze a přešlapují na místě. Volební účást pod dvacet procent nemůže nikdo se zdravým rozumem vnímat jinak, než jako hlasité ne EU. 

Autor: Jan Děd | pondělí 26.5.2014 20:05 | karma článku: 26,80 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Jan Děd

O tom že mi chybí Bratříček Karel

Ve stínu výbuchů bomb i zlosti, přehlušeno chřestěním zbraní okolo KLDR a zavaleno záplavou bulvárních keců, odehrává se dnes tiše a pro mnohé bez povšimnutí výročí narození významného českého básníka, písničkáře, filozofa

12.4.2017 v 15:00 | Karma: 27,66 | Přečteno: 619x | Diskuse| Kultura

Jan Děd

Irish punkový debut který nechcete minout.

Po dlouhém čekání jsem si konečně v noci na dnešek mohl poslechnout právě vycházející debutové album Drunken Forever Budějcké kapely Pirates of the Pubs.

7.3.2016 v 16:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 316x | Diskuse| Kultura

Jan Děd

Vlnobeat

Aneb když si myslíte, že už vás nic nepřekvapí je tu ještě Traband.Pro některé z nás nejočekávanější hudební událost podzimu je konečně tady.

24.11.2014 v 16:00 | Karma: 11,12 | Přečteno: 369x | Diskuse| Kultura

Jan Děd

Zákaz pro Vaše dobro

Senátor F.Bublan opět předkládá návrh zákona, který má zakázat provoz obchodních řetězců o svátcích. Ozývají se i hlasy o zákazu prodeje i v neděli. Prý je to pro dobro zaměstnanců. Že prý aby mohli být s rodinou, pěstovat koníčky a vůbec. Šlechetné, že? Jenže je to celé ještě jinak...

7.4.2014 v 18:00 | Karma: 26,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Ostatní

Jan Děd

Bédovo kolo leváren...

Aktuálně k probíhající valné hromadě OS HC ČB. Zdá se, že hokejová mládež tradiční hokejové bašty zůstane v rukou Mafiánům a tunelářům...

3.3.2014 v 20:39 | Karma: 6,78 | Přečteno: 330x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Má rád dobré jídlo a dobré lidi. Nesnáší blbost, jak u sebe tak u druhých.
www.svobodni.cz