Inflace všude kolem nás

Většina lidí si pod pojmem inflace představí nějaký podivný procenta, který nám občas zmíní ve zprávách v souvislosti s penězi. Toto slovo původem z latiny ve znění inflatio však v doslovném překladu znamená, nafukuji. Takže pokud se bavíme o penězích, znamená to jednoduše, že se nám zvětšuje objem peněz v oběhu a nám o toto procento klesá jejich hodnota. Ale pokud se zaměřím na překlad slova, můžu inflací označit vše, co kolem nám narůstá. A že toho není málo. Tak například dopravní značky, doslova les značek nás napomíná, upozorňuje a vyžaduje jak a co kde udělat. Nebo inflace zákonů, který jsou dnes na všechno možný od popisu co je klamavá reklama až po informaci, že se Havel zasloužil o demokracii, anebo inflace informací. Těch je tu tolik že je těžké si vybrat a tak se necháme nakrmit těmi, co na nás nejvíce křičí.

Ale pojďme pro začátek se podívat na inflaci peněz. Jinými slovy řečeno pokud vám za vaši odvedenou práci každoročně nepřidají o inflaci tak vám plat klesá. A teď je ještě otázka nasnadě jak se inflace vypočítá. Statistici nato mají nějaký šílený vzorce, do kterých všechny proměnné i neměnné zadají a ono jim to vyplivne průměrnou inflaci. V té je započítaný všechno od nárůstu cen benzínu, jídla, bydlení a energií až po pokles cen elektroniky a lokomotiv. Navíc je třeba započítat nově vzniklé peníze z ničeho vzniklé státním dluhem a bankovními půjčkami. Takže, pro běžného smrtelníka číslo úplně nanic. Navíc se onen vzorec neustále mění a například v USA je natolik za pár let pozměněný, že kdyby se používal ten, co užívali před krizí v roce 2008, tak by inflace byla 3x větší a to se do toho zpětně ani nezapočítaly peníze, které FED vytiskl a rozdal bankám v roce 2007 v objemu 16 bilionů dolarů (to je 12 nul). Nebýt prvního auditu FEDu v historii tak to ani nevíme. A jen pro zajímavost dodám, že státní dluh USA je 14,1 bilionů dolarů. Nerozumíte tomu, já taky ne. Prostě jen hra s čísly.

Takže pokud opravdu chceme něco kloudného zjistit, je třeba si udělat svůj vlastní výpočet na základě selského rozumu. Prostě si zjistíme o kolik nám to, co jsme si za rok pořídili stouplo či kleslo za poslední rok a kolik jsme za to vydali peněz. Každému to vychází jinak, podle toho jestli kouří, nebo jezdí denně autem do práce, kolik projí a spotřebuje. Odhadem řekněme, že je to kolem 3 až 5%, což je rozhodně víc než co nám ukazuje statistický úřad v podobě 1,9%. A pak svěřte bance peníze na úročený spořící účet… Jejich zhodnocení se kolem té průměrné inflace pohybuje a navíc nás ještě zkrouhnou o poplatky včetně poplatku za připsání úroku .o) Není náhodou tohle klamavá reklama?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Jandamike | pondělí 27.2.2012 9:26 | karma článku: 11,94 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Michal Jandamike

Já Pravičák!

17.4.2023 v 18:40 | Karma: 8,42

Michal Jandamike

Pomazánkové máslo na hlavě

18.10.2012 v 16:19 | Karma: 19,61

Michal Jandamike

Předvolební kolotoč slibů

8.10.2012 v 17:38 | Karma: 11,95