Máte raději minarety nebo pravoslavné kostely?

Přestavte si, že sto metrů od vašeho bydliště bude stát nová budova. A nebude to nějaký bytový komplex, ani kanceláře či průmyslová stavba, ale objekt sloužící duchovnímu účelu...

Právě to se nám zřejmě stane: 25.3. bude totiž zastupitelstvo Hlavního města Prahy projednávat změnu územního plánu ohledně změny statutu pozemků u ulice Ruská (Praha 10) a to tak, aby část stávajícího parku bylo možnost využít právě výše uvedeným způsobem. Tedy k výstavbě pravoslavného kostela.

Ve Švýcarsku lidé v nedávném referendu odmítli stavění nových minaretů. Je vidět, jak semínka strachu jsou už dobře zaseta i v tak multinárodnostním státě jako je Švýcarsko. Nechápu, proč by jim mohl vadit pohled na nějaký ten minaret. A zmenší se snad počet muslimů, když jim nepostavíte svatostánek?

U nás to je jednodušší: referendum se nevypisuje ani o mnohem důležitějších otázkách našeho každodenního života. Škoda. Třeba bych si právě mohl vybrat, zda chci mít jako nejbližší stánek minaret nebo pravoslavný kostel.

Ovšem v tuhle chvíli jde o jinou volbu: padne část parku v Ruské či nikoliv? Park je neveliký, obklopený silnicemi, ale copak nejde stavět taková chvályhodná stavba, jako je kostel, na místě nějakého rumiště, kterých je na Praze 10 dostatek? (viz. přiložený obrázek místa, které je přes silnici... )

 

 

Zastupitelstvo má před sebou vcelku doporučenou záležitost. Souhlas vydaly téměř všechny dotčené orgány (samozřejmě včetně Městské části Praha 10) kromě Ministerstva kultury ČR a Národního památkového ústavu. A petice proti zmenšování parku, kterou podepsalo přes 1200 občanů, měla, jak už to bývá, malou váhu.

Ale mně ještě přesto zbývá alespoň tato ubohá možnost vyjádřit svůj postoj. PARK NECHCI VYMĚNIT ZA NIC! Ani za minaret, ani za pravoslavný, katolický, evangelický ani jiný kostel.

 

 

Každý strom, který v Praze roste, by měl okamžitě dostat metál za odvahu. Je to jedno, od jakého ministerstva, ale doporučoval bych Ministerstvo obrany. To možná může udělovat i medaile za chrabrost 2. stupně, které by byly na místě...

************************************************
********************
********

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Baše | pondělí 15.3.2010 22:26 | karma článku: 15,67 | přečteno: 1963x