Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ing. Milan Richter vysvětluje, jak má rád sportovce...

... a nemá vůbec rád TOP09. Emotivní a procítěný příspěvek nejlepšího řečníka Prahy 10, ještě nedávno místostarosty Richtera (ODS), k podpoře sportovců - původně bod č.5 z 21. zasedání zastupitelstva.

(Pozn.: Začíná to kapitolkou o "hazardu", proti kterému pan inženýr samozřejmě je... )

"Dámy a pánové, já navážu možná na kolegu Svobodu. Rozdělím svůj příspěvek do třech takových oblastí. Sport jako celek: samozřejmě jak už bylo řečeno, ty finanční prostředky do mládežnického sportu, do klubů prostě historicky nějakým způsobem tekly. Ta doba je už dávno pryč. Finanční prostředky na sport reálně chybí. Zákon o loteriích, asi je dobrý, je dobře, že ty finanční prostředky jsou určeny na sport. Na druhou stranu, uvědomme si další problém. Tím jak bojujeme v úvozovkách s hazardem, a například v Brně už vyhlásili nulovou toleranci hernám, no tak to město, ta obec, nedostane žádné finanční prostředky. Pokud my půjdeme stejnou cestou, a já jsem pro, já tady taky nechci herny, no tak to množství finanční prostředků do rozpočtu ubyde. No a proto musíme ty zdroje hledat už teď někde jinde. A samozřejmě tenhle materiál je velmi správný, protože ty finanční prostředky se nebudou přerozdělovat, budou zůstávat tam, kde se reálně generují. Takže já si myslím, že touto cestou je naprosto správné abychom se vydali."

(Pozn.: Zde vysvětluje lidem, proč vlastně přišli... )

"Chtěl bych obrátit pozornost vás návštěvníků, vy kteří jste přišli, já možná, děkuju, vidím tady většinu bohemáků, děkuju, že jste přišli, vy nebojujete za Bohemku, ale vy bojujete i za ostatní kluby, vy bojujete za sport jako celek, tady to není o tom, že sem přijdete a bojujete jenom za ten váš klub. Já to takto ten váš boj vnímám a fandím mu."

(Pozn.: Radí, kam mají jít fandové příště... )

"Chci obrátit vaší pozornost i na Magistrát hlavního města Prahy, kde polovina těch peněz, které jsou určeny na sport, zůstávají v rezervě magistrátu, rozpouští se, dodnes nevíme na co, dodnes nevíme kam plynou a to je chyba. Myslím si, že dalším krokem by měla být iniciativa na hlavním městě Praze, aby třeba pan primátor za TOP09 pochopil, že sport, je zásadní nejen z hlediska té protidrogové prevence a vůbec všech těchto negativních jevů, ale ta problematika je přece úplně někde jinde.

(Pozn.: Následuje zřejmě nejsilnější část projevu... )

"A pane kolego Narovče, za TOP09, že nechtete přerozdělovat, nebo já nevím, co jste to tady povídal, ty peníze neplynou, které my tady dáváme, neplynou do sportu, neplynou na platy prvoligových hráčů, víte komu jdou? Jdou těm dětem, které tam sportují. Víte, komu jdou, na podporu těch rodin, které musí platit příspěvky, no né, protože jinak když tam ty peníze nebudou, tak se samozřejě zvednou příspěvky, to znamená, že některá rodina, na to třeba sociálně nedosáhne! A chcete, pane kolego Narovče, aby doma otec tomu dítěti říkal "Promiň, nemůžeme tě dát na fotbal nebo na hokej, protože na to nemáme!"? No tak já si myslím, že od toho jsme tady my, abychom jim pomohli. Především těm klubům, těm mládežnickým organizacím, aby ty příspěvky nebyly tak vysoké! Nezlobte se na mě, to je podpora těm rodinám! To není podpora..." (Pozn.: projev je přerušen potleskem občanů, kteří to již nevydrželi a byl odměnou za nádherné emoční zpracování této pasáže.)

"Tak to je věc, kterou si musíme uvědomit, o čem to vlastně dneska je."

"Tady pan Kurka je asi slavný, co jsem pochopil, dneškem se proslavil. A pane kolego Narovče, vy se asi divíte, proč na vás útočím. Já Vám to teda řeknu! Protože jste na tom výboru byl proti nebo jste se zdržel, protože jste ten materiál nechtěl podpořit. No tak je to logické, a vymlouvat se, "my jsme byli čtyři, tak jsem do toho hodil vidle", jinými slovy "byl jsem proti nebo jsem se zdržel a nevím, jak to tam dopadlo, aby ten materiál neprošel", a kvůli tomu ten materiál není už historicky schválen, no to je přece Váš problém, to je politika Vaší strany (Pozn.: ukazuje na kolegu Narovce.) a to se mi přesně nelíbí!

(Pozn.: Poděkování aneb nikdo zatím koalici ODS/ČSSD/Desítka/SZ nepochválil, tak kdo jiný to má udělat, že?)

"Zároveň chci tady nejenom kritizovat, ale já chci poděkovat, a ono to tady nezaznělo. Chci poděkovat těm, kteří poskládali tuhletu koalici. A víte proč? Protože Desítka pro domácí ... Desítka pro domácí, která měla jako téměř jediná z těch všech stran největší, nejmasivnější podporu sportu ve svém programu, tak díky tomu, že sedí v Radě, tak ten program se propsal do programového prohlášení Rady. To je prostě její zásluha. Já ji chci pochválit."

(Pozn.: Tady už to víc než smrdí...)

"Samozřejmě, chválím tím i nás (Pozn.: pokyvuje hlavou), nás všechny (Pozn.: a otáčí se do řad Rady), všechny ty strany, co tady sedí v Radě, protože i my jsme si uvědomili, že je to podstatné a důležité. Všichni, kdo chtějí rozhodovat pro Prahu 10, pro občany, tak většinou tady sedí. (Pozn.: Že by výzva, aby byli všechny strany v koalici?) Vy jste se z toho vyčlenili sami a jak je vidět, tak i na tom sportovním výboru jste zase udělali jenom truc, protože kolegyně Hájková říká, že teď bude hlasovat, že s tím problém nemá. Mně to připadá, víte, to je hra s osudy lidí, s osudy dětí a to já hrát nebudu a nikdy nechci, takže já pro tento materiál budu hlasovat."

(Pozn.: A končí se trochu kovbojsky a trochu vychovatelsky... )

"Děkuju panu radním Vozobulemu, že i ve své složité soukromé situaci odvádí svou práci na 120% a předložil tento materiál, perfektně ho obhájil, a jestli do toho chce někdo střílet, tak si myslím, že je to vopravdu, vopravdu za hranou. A je to politika, kterou hrajete vy, ale tohle vo politice vůbec není. Měli byste se nad sebou kolegové ale hodně zamyslet."

 

Originál je možno si poslechnout "live" na adrese níže - stopáž 1:04:15 až 1:10:10.

http://www.youtube.com/watch?v=Cb0hL8FCrIg#t=309

*************************************

Co víc dodat? Že příště bude další perla z jednání zastupitelstva! Tentokrát navazující příspěvek zastupitelky Čuňátové (KSČM)...

A komunální volby se blíží ...

Autor: Jan Baše | středa 26.2.2014 6:00 | karma článku: 7,58 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Jan Baše

Od Prešova vietor vjeje…

Po dlouhé době na Slovensku. A jelikož jsem člověk dobrého srdce, hned se „to na mě pověsilo“ i v této devizové cizině a já byl o zážitek bohatší. Protože co po vás může chtít člověk na ulici, když vás osloví? To nevymyslíte...

19.6.2018 v 18:29 | Karma: 14,95 | Přečteno: 684x | Diskuse| Cestování

Jan Baše

Hlasujte a ovlivněte Prahu 10

Tento článek je pouze pro ty, kteří se zajímají o své okolí. A chtějí je nějak ovlivnit. Samozřejmě k lepšímu...

6.4.2018 v 18:02 | Karma: 8,83 | Přečteno: 272x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jan Baše

Jak funguje kontrolní výbor zastupitelstva Prahy 10?

Dojmy prostého občana z jednání kontrolního výboru zastupitelstva 13. 9. 2017, které se sešlo po téměř po 3 měsících prázdnin...

16.9.2017 v 12:20 | Karma: 11,88 | Přečteno: 606x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jan Baše

Kam půjde 5 milionu Kč aneb Moje stopa right now

Kdo chce spolurozhodovat o tom, do jakých projektů MČ Praha 10 vloží 5 milionu Kč, ten se může právě v těchto dnech zapojit. Do 16. března...

9.3.2017 v 19:19 | Karma: 8,23 | Přečteno: 233x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jan Baše

Proslov pana Ledla (SDS) aneb „mně se málokdy daří uspokojit zcela“

Na posledním zastupitelstvu MČ Prahy 10 (1. prosince 2016) zazněla krásná řeč, za kterou by se jistě nestyděl ani náš klasik Jára Cimrman. Vše začalo velmi nevině příspěvkem pana Davida (ANO), který upozornil na fakt, že...

15.12.2016 v 18:11 | Karma: 11,06 | Přečteno: 519x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...