Vražda Němcova – i v Rusku existuje opozice

Vražda Borise Němcova způsobila, že jsme si mohli uvědomit, že v Rusku jsou stále ještě lidé, kteří nesouhlasí s Putinem.  Na Němcovově „poslední cestě“ ho doprovázela ukrajinská modelka.

Česká média věnují ruské opozici poměrně malý prostor. Bohužel, do českých médií proniknou názory opozičních představitelů jenom tehdy, když jsou násilně připraveni o život. Němcov byl zásadním odpůrcem ruské intervence na Ukrajině. Ihned po jeho vraždě se vyrojilo mnoho zaručených zpráv kdo jí má na svědomí. A není překvapivé, že jsou to západní tajné služby, kterým se podle čečenského prezidenta Kadyrova „hodí“ Němcovova smrt, protože Západ za ní bude vinit Putina.

Zbytky ruské liberální opozice jsou dnes koncentrovány zejména do Moskvy. Ohlášená demonstrace proti politice prezidenta Putina, plánovaná v Moskvě na neděli prvního března, se tak podle organizátorů změní ve smuteční pochod za Borise Němcova.

Ruská opozice plánovala žádat zrušení odvetných ruských sankcí na dovoz západních potravin. Úspěch této žádosti byl velmi mizivý, protože ruskou Dumu má Putin pevně v rukách. Nicméně, je to určitý signál toho, že si alespoň opoziční ruští politici uvědomují, že právě ruské „odvetné“ sankce zasáhly životy obyčejných Rusů přivyklých západním potravinám více, než cokoli jiného. Oficiální moskevská politika přitom tvrdí, že se lidé musí připravit na určité omezení v zájmu „dobré věci“, tj. rozšiřování ruského impéria.

Po vraždě Borise Němcova považuji za naprosto nutné podpořit ruské demokratické opoziční politiky mnohem více než doposud. Minimálně tak, že se budeme mnohem více zajímat o jejich názory a informovat o nich. Navíc je zřejmě žádoucí právě s těmito politiky vést dialog, když dialog s vládnoucím establishmentem v Rusku evidentně selhává.

Autor: Jan Bartoň | sobota 28.2.2015 22:00 | karma článku: 25,73 | přečteno: 981x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,50

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,12