Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

USA: Rasistou snadno a rychle

Současná fáze předvolebního boje v USA se vrací k jednomu z ústředních témat minulé kampaně. Levicové křídlo Demokratické strany obviňuje prezidenta Donalda Trumpa z rasismu, což není novinkou. Jen se změnily okolnosti.

Již z kampaně před minulými prezidentskými volbami v roce 2016 zaznívaly ze strany demokratů názory o jasném rasismu Donalda Trumpa. Popisovalo se jeho chování k černochům z doby před desítkami let. Ano, šlo se až do let sedmdesátých minulého století a popisoval se vztah otce Trumpa a tehdy mladého Donalda Trumpa k lidem tmavé pleti v jeho tehdejší firmě. Ten se údajně o černoších vyjadřoval s despektem a pohrdáním.

Nyní, na počátku kampaně k prezidentským volbám na podzim příštího roku, se změnily podmínky. Trump je prezidentem a v Demokratické straně se objevila nová skupinka „levicových demokratek“ na čele s Alexandrií  Ocasio - Cortézovou.  Té se v amerických médiích říká „squad“ (četa). Názory prominentní představitelky této „čety“ jsou typické pro její příslušnost k organizaci Democratic Socialists of America. Tato organizace byla až do roku 2017 členem Socialistické internacionály, kterou opustila na protest proti „neoliberální ekonomické politice“. Tím, že byla do amerického Kongresu zvolena za Demokratickou stranu, vytvořila zdání, že reprezentuje „novou levici“ v této straně. Ona však prosazuje myšlenky typické pro socialisty a zejména vyzdvihuje společenské uspořádání ve Velké Británii, Norsku, Finsku a Švédsku. Je jednoznačným kritikem izraelské politiky, odsoudila útoky na Palestince v pásmu Gazy a označila je za masakry.

Nynější kolo útoků na Trumpa začalo nejprve hlubokou roztržkou mezi „četou“ a vedením Kongresu, který ovládá Demokratická strana.  „Četa“ hlasovala v Kongresu proti zákonu a podpoře imigračních táborů na americko-mexické hranici. AOC, jak se o Cortézové píše v amerických médiích, přišla s tím, že tyto tábory jsou tábory koncentračními ve stylu někdejších nacistických koncentráků pro Židy a další nepřátele Hitlerovy „Třetí říše“. Dostala se do ostrého konfliktu s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, kterou rovněž obvinila z rasismu. Napjatého vztahu mezi ˇčetou“ a vedením Demokratů si podrobně všímala anglo-americká média.

Do této situace vstoupil Trump svými tweety, v nichž odsoudil politiku „čety“ a AOC speciálně, podivil se nad tím, že AOC hovoří o Pelosiové jako o „rasistce“ a doporučil „četě“, aby se tyto dámy „vrátily tam, odkud přišly“ („go back“ tweety). Trump napsal, že by se ve svých "původních zemích" , v nichž vesměs demokracie nefunguje, mohly zasadit o vládu práva. To spustilo mediální smršť AOC s tím, že Trump je rasista, který kritikou jejich názorů zakrývá „chaos ve své vládě“.

Česká média (ČTK zvláště) si však situace všímají ve světle staré dobře známé antitrumpovské politiky, podařilo se jim prakticky zamlčet neshody mezi vedením Demokratů a „četou“ a zkresleně informují o současné situaci i tím, že „polovina Američanů je v šoku a polovina mlčí“.

Joe Biden, viceprezident v éře prezidenta Baracka Obamy , který se chce ucházet o nominaci Demokratické strany jako prezidentský kandidát v roce 2020, sice odsoudil Trumpova slova jako „opovrženíhodná“.  Nicméně, ocenil Nancy Pelosiovou za dosažení dohody mezi republikány a demokraty ohledně imigračních táborů. Řekl, že AOC dělá „skvělou práci“, protože Demokratická strana „potřebuje jejich energii“, není to ale podle Bidena většina, která byla za Demokratickou stranu ve volbách v roce 2018 zvolena.

Z tohoto vyjádření je jasné, že Biden trochu „tancuje mezi vejci“. Nechce si to se „skvělou“ AOC rozházet a přitom tuší, že radikálně levicové názory AOC mohou mnoho potenciálních voličů Bidena v příští prezidentské volbě od jeho volby odradit.

Pro současnou situaci v USA je typické s jakou lehkostí se vypouštějí do éteru slova o rasistech. Pokud se někdo kriticky vyjádří k názorům někoho, kdo je poněkud tmavší pleti, není důležitý ten názor, ale původce je okamžitě označen za rasistu. V takové situaci vlastně nezáleží na obsahu, ale důležitým se stává fakt, že politik či politička tmavší pleti jsou kritizováni . Pak nastupuje odpověď, že je to za barvu  kůže a ne  názory. Pokud si situaci přehrajeme do EU, náhle vidíme zřetelné podobnosti. Některé názory k ilegální migraci se „nesluší říkat“, protože jsou údajně xenofobní a populistické. To je druh evropského „rasismu“ ,který se k nám přenáší z reálií USA.

Autor: Jan Bartoň | středa 17.7.2019 8:00 | karma článku: 39,22 | přečteno: 1515x
  • Další články autora

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,53
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články