Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trumpova "dementní" cla a pár „detailů“ navíc

Václav Klaus napsal nesmírně inspirativní poznámku ke clům zavedeným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Velmi jasně ukazuje na to, že dnešní světová ekonomika má mnohem zásadnější problémy.

Václav Klaus v úvodu své krátké poznámky píše: Moje „nekritika“ Trumpa vychází z toho, že dnes, tedy i před Trumpovými cly, ve světě nemáme systém volného trhu a že v nepřehledném systému současného přeregulovaného světa (zásahy, které jsou v rozporu s trhem) posun jednoho dílčího parametru – jakkoli izolovaně kritizovatelný – nemusí znamenat celkové zhoršení výchozího stavu. Vím, že to bude apriorně označováno za politicky nekorektní názor, ale je to tak.

A další významný odstavec je tento: Cla jsou však v případě současné vysoce regulované ekonomiky jen vrškem ledovce (a jsou již do značné míry odstraněna či snížena systémem Světové organizace obchodu, WTO). Jednoduchá učebnicová teorie bere v úvahu jen cla a nikoli další formy státních zásahů a jen okrajově připomíná nejrůznější formy regulace dovozů, známé dovozní kvóty, a zejména nebere v úvahu voluntaristicky (a protekcionisticky) koncipované „standardy“ (hygienické, zdravotní, bezpečnostní, environmentální, pracovní, atd.), které jsou svými dopady neskonale významnější než cla samotná.

Osobně bych pak k tomu přidal další fenomény, které jsou primárně také politickými rozhodnutími, nicméně mají mnohem zásadnější dopad na světovou ekonomiku než cla.

Tím zásadním faktorem jsou ekonomické sankce. Ty jsou vlastně také svým způsobem „cla“. Pokud bychom na zboží podléhající politické sankci přidali nějakou vývozní přirážku (například 500%), ono zboží by bylo v zásadě neprodejné kdekoliv na světě i bez sankcí. Ekonomické sankce vyhlášené bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou proti Rusku po okupaci Krymu, k nimž se přidala také EU, mají na obchod s Ruskem mnohem fatálnější následky než cla. Ruští producenti zboží, které je na seznamu obchodních sankcí (ať už ze strany Západu nebo Ruska) si pochvalují, že zažívají pravé obchodní žně a nestačí uspokojovat poptávku. Rovněž tak sankce uplatňované vůči Íránu ze strany USA se musejí líbit čínským a ruským firmám, které v některých segmentech jsou schopny nahradit firmy ze Spojených států.

Politika tak má zcela zásadní a dominantní vliv na světový obchod a tvářit se, že ne, je nesmysl. Z mého pohledu je docela zvláštní, že existují malé nebo žádné celní překážky při dovozu spotřebního zboží z Číny. Pokud si Západ v minulosti od této vstřícné politiky sliboval, že pomůže po ekonomických změnách čínské reality změnit i realitu politickou, evidentně k tomu nedochází. V Číně stále existuje vláda jedné strany a centrálně řízená ekonomika, i když Čína povolila soukromé podnikání. Jestliže konkrétně dovoz z Číny do Spojených států převyšuje opačný vývoz do Číny několikanásobně, cla na čínské výrobky jsou ze strany USA logickým pokusem jak negativní saldo obchodu s Čínou alespoň trochu přiškrtit. Čína dokáže zareagovat díky vládě jedné strany rychle a efektivně a investice do americké ekonomiky poklesly během roku o více než 90 procent. S tím si samozřejmě americká ekonomika snadno poradí, nicméně ukazuje to, že diktatura je vždy mnohem rychlejší než diskuse uvnitř západních států.

Kritika cel ze strany Trumpa je často doprovázena argumentací, že se to mezi spojenci „nedělá“. Zavedení cel na straně dovozu z USA do EU je pak vysvětlováno jako odvetná akce. Politici a ekonomové se pak hrozí možné obchodní války. Obchodní výměnu však Evropa i USA při obchodu s  Čínou dlouhodobě prohrávají už desetiletí a Trump zkouší tento desítky let trvající stereotyp změnit. Navíc, právě standardy, o kterých Klaus píše, jsou v zemích jako Čína a další asijské státy nastaveny mnohem benevolentněji než v EU či USA, nemluvě o ceně práce, a to také významně zlevňuje výrobu. Podobně jako v politice nulové tolerance k ilegální migraci má Trump nesmiřitelné odpůrce své celní politiky jak uvnitř USA, tak za hranicemi. Apologetové "volného trhu", který jak z výše uvedeného plyne zas až tak moc "volný" není, se například i v ČT24 o rozhodnutí Trumpa vyjadřují jako o "dementním". Sám Trump říká, že jen plní to co před volbami 2016 slíbil a věří, že ho američtí voliči podpoří i v podzimních volbách do Kongresu. Jakou má šanci , uvidíme.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 25.6.2018 8:00 | karma článku: 24,77 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 30,55
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články