Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pryč s toryi, přijměme uprchlíky!

Tímto pokřikem demonstrovali před sídlem britské premiérky odpůrci konzervativců a severoirských unionistů, kteří se chystají podpořit menšinový kabinet Theresy Mayové. Poslední průzkum preferencí už favorizuje labouristy.

Změna společenské atmosféry ve Velké Británii je ohromující.  Ještě v den parlamentních voleb před několika málo dny udrželi konzervativci náskok nad labouristy. Po pár dnech již další průzkum uvádí, že by dnes labouristy volilo o šest procent víc voličů než konzervativce. Další propad konzervativců může být i reakcí na těžkou kritiku britské premiérky v médiích za to, že nedodržela slovo a po ztrátě více než deseti mandátů nerezignovala. Dalším důvodem může být i nechuť části voličů konzervativců k plánované podpoře menšinové vlády ze strany severoirských unionistů.

Britská premiérka je i pod tlakem významných představitelů toryů.   Former Treasury chief George Osborne - who was fired by May last year - called May a "dead woman walking," and opposition leader Jeremy Corbyn said he was ready to contest another election at any time- volně přeloženo Osborne nazval Mayovou “chodící mrtvolou”.

Nicméně, další členové jejího dosavadního kabinetu, jako ministr zahraničí Boris Johnson, jí vyjadřují podporu. Jednání se severoirskými unionisty údajně probíhá dobře a Mayová chce jeho výsledky oznámit co nejdříve. Ráda by totiž stihla vytvoření nové vlády do 19. 6. 2017, kdy mají být podle plánu zahájeny oficiální rozhovory mezi EU a Británií o Brexitu.

Je jistě pozoruhodné, že i po teroristických útocích v Manchesteru a v Londýně, demonstranti proti Mayové volali „Pryč s konzervativci, přijměme uprchlíky!“  Těsně po druhém teroristickém útoku v Londýně se vůdce labouristů Jeremy Corbyn vyjádřil tak, že se s teroristy má bojovat. Aby však nedošlo k mýlce, Corbyn tím zdaleka nemyslí vyslání expedičního sboru proti Islámskému státu.  Oním „bojem“ má být větší důraz na programy, které mají nově příchozí imigranty začlenit do společnosti. To samozřejmě bude vyžadovat další náklady na podporu imigrantů. Zdá se, že právě na takové řešení britská společnost slyší. Podle této koncepce je vina za terorismus nikoli na straně těch, kteří se dopouštějí vraždění, ale na straně společnosti, která s imigranty „špatně pracuje“ a nedokáže je „správně integrovat“. Z podpory britské veřejnosti pro takový typ boje s terorismem je zřejmé, že teorie multikulturalismu je v dnešní Británii masivně zakořeněna.

Je pozoruhodné, že budoucí možná podpora severoirských unionistů menšinové vládě Theresy Mayové vzbuzuje v médiích „obavy“, protože severoirští unionisté mají problém s homosexuálními svazky a s potraty.  Postoje unionistů tak evidentně nejsou tím správným „multikulti“.

Jedno je tak zcela jisté. Volební kampaň se vládnoucím konzervativcům zcela vymkla z rukou. Ukázalo se, že Brexit už vlastně vůbec není volební téma a voliči volili v atmosféře strachu po dvou teroristických útocích. Evidentně neuvěřili, že Mayová je tou správnou volbou pro boj s terorismem a výrazně se přiklonili k řešení navrhovaném labouristy - více prostředků na začleňování imigrantů. To je, lapidárně řečeno, víra v to, že lze loajální občany k Británii získat tím, že se imigrantům přilijí další finance na „začleňování“. Ale přesně to se ve státech jako Británie praktikovalo několik uplynulých dekád a přesto, anebo právě proto, se mezi potomky přistěhovalců objevují radikálové ochotni použít teror pro „svatou válku“. Proto je program labouristů předem odsouzen k nezdaru tak jako programy minulé. Bohužel, Mayová žádné řešení ani nenavrhla, a kromě tvrdých slov na adresu teroristů a výzev k „jednotě za náš způsob života“ se na nic nezmohla. Proto je její pozice otřesena a je zřejmé, že toryové už nyní musejí začít hledat nového vůdce.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 12.6.2017 8:06 | karma článku: 27,66 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Je 800 milionů pro školy otázkou principu?

Když sleduji kličky ministra školství ve vztahu k financování školství obecně a základního školství zvláště, nemohu se ubránit dojmu , že jde o jakýsi „princip“.

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 37,27 | Přečteno: 2490x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

HHC – jak je to možné?

Otravy dnes už mnoha dětí v Česku „bonbony“ s HHC jsou křiklavým případem legalizace konopí. Jednoduchá otázka zní – jak je to v podmínkách „regulací EU“ vůbec možné.

13.2.2024 v 8:30 | Karma: 27,65 | Přečteno: 882x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Výprava k nejsevernějšímu místu Česka

Tentokrát jsme zamířili k nejsevernějšímu místu Česka a vydali jsme se k němu z Německa z městečka Steinigtwolmsdorf.

12.2.2024 v 13:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Klima: Zelený úděl a socialismus

Alex Švamberk se v posledním komentáři věnuje realizaci Green Dealu v EU. Píše, že se sice jedná o dobrý záměr, ale je prosazován špatnými prostředky. Pravdou však je, že Green Deal je novodobý socialismus.

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 32,15 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Rozhovor Putina pro Carlsona

Na stránkách X amerického moderátora Tuckera Carlsona byl zveřejněn vysoce propagovaný rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten má za cíl „seznámit americkou veřejnost s názory ruského prezidenta“ na válku na Ukrajině

9.2.2024 v 11:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,52
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články