Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Noční můra špiček EU – Donald Trump

 Nejen američtí Demokraté, ale dnes již špičky EU zažili, jak obtížné je jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Viní ho z „chaotičnosti“ jeho politiky.  Opravdu je tak chaotická?

Po jednání špiček NATO v Bruselu a návštěvě Donalda Trumpa ve Velké Británii se evropská média a liberální establishment opět chopil své příležitosti k tomu, aby nám „povyprávěl“ něco o špatných vlastnostech amerického prezidenta. Před jeho setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podle těchto zdrojů panují „obavy“ z toho, co případně by Trump mohl s Putinem dohodnout.

Jednání NATO v Bruselu bylo demonstrací síly amerického prezidenta. Ten neopomněl svým spojencům připomenout, že jsou to Spojené státy, které do rozpočtu NATO přispívají bezmála sedmdesáti procenty. Ve chvíli, kdy probíhala jednání o přidružení dalších států k alianci, Trump prohlásil, že ho zajímají finance a podle českého premiéra Andreje Babiše začal „zkoušet“ jednotlivé lídry členských států, kolik přispívají do rozpočtu NATO a jaký je jejich podíl obranných výdajů na HDP. Trump navíc spojil opět otázku negativního salda Spojených států při obchodování s EU a prohlásil, že jednou z cest jak toto saldo v neprospěch USA zlepšit je to, aby evropští členové NATO kupovali vojenskou techniku z USA.  Mimochodem, Slovensko jako by „tušilo“ přání amerického prezidenta a rozhodlo se nakoupit stíhačky z USA. To si slovenský premiér určitě u Trumpa šplhnul.

Rozhodně je sympatické, že v kakofonii ryku liberálů a médií o „chaotickém“ Trumpovi český velvyslanec u NATO Jiří Šedivý v rozhovoru pro ČT prohlásil, že má americký prezident pravdu – většina členských států NATO své závazky vůči alianci neplní a je tudíž jen logické, že Trump není s touto situací spokojen.

Trump se potom přesunul na návštěvu Velké Británie. Nejprve si „zatweetoval“ o tom, že britská premiérka nezvolila „správný postup“ při jednání s EU. To vzbudilo značný odpor v jistých kruzích (hádejme jakých!), že se Trump „vměšuje do britské politiky“. Mimochodem, to je další zajímavý jev evropské politiky – evropští lídři jsou plni rad, jak by měl Donald Trump postupovat, co by měl říkat a komu se „klanět“. Když ale Trump něco řekne nebo napíše na jejich adresu, ihned se ozve ryk o „vměšování do vnitřních záležitostí“. Při osobním jednání Trumpa s britskou premiérkou pak Trump prohlásil, že je na Británii, jaký zvolí postup při vyjednávání s EU. Jak Mayová prozradila, Trump jí řekl, že by měla EU žalovat a ne s ní vyjednávat.

V rozvoru pro stanici CBS, který byl předtočen před jeho cestou do Evropy a odvysílán až během Trumpovy cesty, se Trump velmi „zle“ vyjádřil na adresu EU, když jí označil za obchodního nepřítele. To předseda Evropské rady Donald Tusk „nevydýchal“ a zredukoval Trumpovo tvrzení, že EU je nepřítelem USA na „fake news“.

Trump pak navštívil britskou panovnici a média mu vyčetla, že se dopustil porušení dvorní etikety tím, že při přehlídce šel před královnou (podle snímků bych to tipoval tak na 10 cm!) a že pak médiím poskytl informaci o tom, o čem s královnou hovořil. Prostě buran Trump!

Před jednáním s Vladimirem Putinem pak američtí Demokraté vyzvali mnohokrát Trumpa k tomu, aby schůzku odřekl. Hillary Clintonová, poražená kandidátka na prezidenta USA, pak dala „k lepšímu“, zda Trump ví za „jaký tým kope“. Trump sám nemá podle všeho příliš velká očekávání od setkání s Putinem, ale doufá v pokrok. Za anexi Krymu činí odpovědného Baracka Obamu , svého předchůdce. Byl to právě Barack Obama, který se naposledy sešel s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem v Praze v čase, kdy mu Nobelova nadace udělila cenu míru. S Putinem se však Obama nesetkal nikdy.

Zdá se, že špičky EU stále nemohou uvěřit tomu, že je Trump fakticky nemá rád. Že raději než s nimi jedná s jednotlivými lídry zemí EU, oblíbil si zejména Emmanuela Macrona z Francie. Přátelství Trump měří podle toho, jak si Spojené státy vedou v obchodu s jednotlivými regiony. Nezapře v sobě svou podnikatelskou minulost. Každopádně, do stojatých vod politiky před svým nástupem do funkce vnesl neklid. A toho se zřejmě špičky EU bojí ze všeho nejvíce – netuší totiž, zda přežijí další volby do Evropského parlamentu v příštím roce.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 16.7.2018 8:00 | karma článku: 33,56 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Je 800 milionů pro školy otázkou principu?

Když sleduji kličky ministra školství ve vztahu k financování školství obecně a základního školství zvláště, nemohu se ubránit dojmu , že jde o jakýsi „princip“.

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 37,27 | Přečteno: 2490x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

HHC – jak je to možné?

Otravy dnes už mnoha dětí v Česku „bonbony“ s HHC jsou křiklavým případem legalizace konopí. Jednoduchá otázka zní – jak je to v podmínkách „regulací EU“ vůbec možné.

13.2.2024 v 8:30 | Karma: 27,65 | Přečteno: 882x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Výprava k nejsevernějšímu místu Česka

Tentokrát jsme zamířili k nejsevernějšímu místu Česka a vydali jsme se k němu z Německa z městečka Steinigtwolmsdorf.

12.2.2024 v 13:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Klima: Zelený úděl a socialismus

Alex Švamberk se v posledním komentáři věnuje realizaci Green Dealu v EU. Píše, že se sice jedná o dobrý záměr, ale je prosazován špatnými prostředky. Pravdou však je, že Green Deal je novodobý socialismus.

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 32,15 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Rozhovor Putina pro Carlsona

Na stránkách X amerického moderátora Tuckera Carlsona byl zveřejněn vysoce propagovaný rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten má za cíl „seznámit americkou veřejnost s názory ruského prezidenta“ na válku na Ukrajině

9.2.2024 v 11:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,54
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články