Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechme pana Kuberu na pokoji

Na základě výroků pozůstalých po předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi rozvinula média, mezi nimi zejména veřejnoprávní ČT, příběh o dopisu čínské ambasády, který způsobil Kuberovo úmrtí.

Jaroslav Kubera patřil mezi vzácné jevy vrcholných politiků Česka. Jeho názory byly často bez servítků, dokázal se vyjadřovat lidsky i se vtipem a jistým nadhledem. Byl to politik tělem a duší. Ne nadarmo se praví, že s čím kdo zachází s tím také schází.  Jaroslav Kubera zemřel v jedné z nejvyšších ústavních funkcí. To, co se dnes ale odehrává kolem příčiny jeho úmrtí (jeho pozůstalí si stěžovali na to, že obdrželi pitevní zprávu o příčinách Kuberova skonu až po několika měsících) a mediální zkratka o tom, že Kubera zemřel v důsledku „čínských výhružek“, považuji za nedůstojné jak odkazu pana Kubery, tak práce veřejnoprávních médií.

Politika vůbec není snadná disciplína. Kubera žil politikou prakticky od listopadového převratu v roce 1989. Zažil toho v politice opravdu hodně a tvrdit, že právě poslední jeho aktivita, plánovaná cesta na Tchaj-wan a čínská reakce na tento plán, byla natolik stresující, že ho zabila, je velmi nepravděpodobné. Podle pozůstalých byl údajně poslední dny svého života „zamlklý“ a právě pozůstalí spojili tento jeho stav s dopisem z čínské ambasády.  Ten ale vůbec nebyl, alespoň podle dalších informací ČT, adresován jemu, ale byl doručen na Hrad. Jestli v tomto dopisu měl prsty hradní kancléř Mynář se lze jen úspěšně dohadovat. Já bych tomu docela i věřil, přestože to Mynář mnohokrát popřel. Kubera si tak „dopis“ odnesl z jednání na Hradu.

Obsah dopisu hodnotí Senát jako „výhružný“. Senát odmítá výhrůžný tón sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky z 10. ledna 2020, neboť ani jeho forma, ani jeho obsah neodpovídají standardní diplomacii a konstatuje, že sdělení překročilo hranici vměšování do vnitřních záležitostí České republiky,” stojí v usnesení. Jde o reakci na dopis nalezený po zesnulém šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který ho dostal krátce před svojí smrtí. Kubera připravoval už od loňska cestu na Tchaj-wan, která se měla uskutečnit letos. Dokument s razítkem čínské ambasády a se dvěma přípisy z Hradu ho před cestou varoval s použitím silných výhrůžek. Kubera zemřel 20. ledna na infarkt.

I podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka není čínská diplomacie příliš košer. Naráží tím na sdělení čínské ambasády předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, aby neblahopřál nově zvolené prezidentce Tchaj-wanu. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je čínský nátlak na šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) na hraně zásahu do rozhodování českého Senátu. Přesto prý Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan doporučit nemůže. Petříček tak potvrdil ,že Česko již od listopadu 1989 uznává politiku jedné Číny a nemělo by dělat žádné „veletoče“. A právě v tom je zřejmě „jádro pudla“.

Vzpomínám si, že Česko uvažovala ještě hluboko v „předpandemické době“ o tom, že v Česku zdaní internetové giganty většinou se sídlem v USA, zvláštní sedmiprocentní srážkovou daní z jejich příjmů na území ČR. Několik dní po tomto oznámení se ozval americký velvyslanec v Česku s tím, že pokud bychom k této dani přistoupili, mohlo by to ze strany USA vést k „recipročním opatřením“, na které by doplatili čeští exportéři do USA. Neslyšel jsem v té době nikoho z českých politiků odpovědných za politiku našeho státu, že by si na americký postoj stěžoval jako na „výhružný“. A přesto v něm jasná výhružka byla! Nyní, v době „popandemické“, se ministryně financí vyjadřuje tak, že daň nevstoupí v platnost v tomto roce a odvolává se na jakési blíže neurčené jednání na půdě EU. Evidentně jsme zatáhli ve věci internetové daně za brzdu. USA je samozřejmě náš spojenec v NATO a dokáže si prosadit mnohé.

Čína náš spojenec není, nicméně i řada našich firem má v Číně velké ekonomické zájmy podobně jako mají jiné české firmy zájmy v USA. Jestliže Čína píše v onom „dopise“ , že po návštěvě oficiální české delegace na Tchaj-wanu Čína ztíží podnikání českým firmám na svém území, je to naprosto stejná výhružka jakou vyslalo Česku i americké velvyslanectví v případě digitální daně.

Sečteno a podtrženo – pokud nynější předseda Senátu pojede na Tchaj-wan (podmínil to tím, že na Tchaj-wan pojede nějaká skupina zástupců firem, které by měly o spolupráci s tímto regionem zájem), Čína může některým českým firmám na pevninské Číně (například Škoda Mladá Boleslav) zkomplikovat podnikání a naše firma na to doplatí. Jsem proto velmi zvědav na finální rozhodnutí Vystrčila. Může se stát, že žádnou podnikatelskou delegaci na Tchaj-wan nedokáží firmy sestavit právě proto, že si budou vědomy potíží, které by jim z toho vyplynuly v pevninské Číně.

Hra s „Tchaj-wanskou kartou“ je tak hra, v níž žolík leží mimo dosah předsedy Senátu. I zesnulý Jaroslav Kubera si toho musel být vědom a věděl o všech možných rizicích a úskalích. Zatahovat zesnulého do aktuálních politických her považuji za, eufemisticky řečeno, nešťastné. Právě z úcty k zesnulému by média i politici měli „ubrat plyn“.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 21.5.2020 8:00 | karma článku: 33,59 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Je 800 milionů pro školy otázkou principu?

Když sleduji kličky ministra školství ve vztahu k financování školství obecně a základního školství zvláště, nemohu se ubránit dojmu , že jde o jakýsi „princip“.

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 37,27 | Přečteno: 2490x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

HHC – jak je to možné?

Otravy dnes už mnoha dětí v Česku „bonbony“ s HHC jsou křiklavým případem legalizace konopí. Jednoduchá otázka zní – jak je to v podmínkách „regulací EU“ vůbec možné.

13.2.2024 v 8:30 | Karma: 27,65 | Přečteno: 882x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Výprava k nejsevernějšímu místu Česka

Tentokrát jsme zamířili k nejsevernějšímu místu Česka a vydali jsme se k němu z Německa z městečka Steinigtwolmsdorf.

12.2.2024 v 13:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Klima: Zelený úděl a socialismus

Alex Švamberk se v posledním komentáři věnuje realizaci Green Dealu v EU. Píše, že se sice jedná o dobrý záměr, ale je prosazován špatnými prostředky. Pravdou však je, že Green Deal je novodobý socialismus.

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 32,15 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Rozhovor Putina pro Carlsona

Na stránkách X amerického moderátora Tuckera Carlsona byl zveřejněn vysoce propagovaný rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten má za cíl „seznámit americkou veřejnost s názory ruského prezidenta“ na válku na Ukrajině

9.2.2024 v 11:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,14
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články