Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na okraj Zemanovy kritiky romského etnika - kolik Romů žije v Česku?

Miloš Zeman využil předvolební čas k tvrdému odsudku Romů. Podle něj většina Romů nepracuje. Podle idnes.cz se Zeman dopustil urážky romského etnika.

Komentáře k romskému etniku si prezident Zeman neodpustil ani po odchodu z volební místnosti, kde odvolil se svou manželkou.

A servítky si nebral ani odpoledne při odchodu z volební místnosti na pražských Lužinách. „Já si vážím všech Romů, kteří pracují. Bohužel jich je jen těch deset procent. Jedenáct tisíc je těch, kdo při sčítání lidu se přihlásili k romské národnosti. Tak si položte jinou otázku: co je to za národnost, která se ani nedokáže přihlásit k vlastní národnosti a místo toho se hlásí Slovák, Čech, Maďar, já nevím, kdo všechno ještě,“ řekl Zeman.

Na námitku redaktora, že to je dáno historickou zkušeností a obavou z nacistické minulosti, Zeman opáčil: „Ale to už je strašně dávno. A pokud jde o komunistickou, tak na rozdíl od jiných Romové za komunismu zase tak moc netrpěli.

 Podle Moniky Mihaličkové z organizace ROMEA však Zeman manipuluje. „V Česku žije odhadem 150 tisíc ekonomicky aktivních Romů. V sociálně vyloučených lokalitách jich ekonomicky aktivních je 75 tisíc. Pokud bychom vycházeli z posledních čísel z roku 2015, tak kolem 50 tisíc Romů v těchto lokalitách nemá práci. Znamená to, že 70 procent Romů pracuje,“ uvedla Mihaličková pro ROMEA.

Zaujalo mne několik detailů. Tím prvním je tvrzení Zemana, že se Romové ke své národnosti nehlásí. Od toho se pak odvíjejí i čísla, s nimiž za organizaci Romea vystupuje Mihaličková.

O národnostních menšinách s oficiálním statusem odkazuji čtenáře na stránky české vlády. Máme dnes v Česku asi 14 či patnáct menšin, mezi nimi i romskou.

Romové v Česku představují jednu z národnostních menšin. K romské národnostní menšině se při sčítání lidu 2011 přihlásilo celkem 13 150 obyvatel, romštinu jako svůj rodný jazyk (nebo jeden z rodných jazyků) však uvedlo celkem 40 370 obyvatel. Podle odhadů Evropského centra pro práva Romů z roku 2003 je Romů v Česku mezi 250 000 a 300 000.

Do střední Evropy a na území dnešní České republiky Romové přicházeli asi od konce 14. století. V současnosti zde žije několik větví romského národa. Romové v ČR patří mezi skupiny, které jsou nejvíce postižené sociálním vyloučením, a to se všemi negativními důsledky tohoto jevu, konkrétně; nízkou úrovní dosaženého vzdělání, vysokou nezaměstnaností a kriminalitou. V postojích české veřejnosti se také projevuje silné protiromské naladění.

Nejvýznamnější a nejpočetnější skupinou (asi 75–85 %) jsou „Slovenští Romové“ (Olašskými Romy hanlivě nazýváni Rumungři, Rumungro – z Rom ungro, tedy Rom uherský), kteří na území Čech a Moravy přišli po druhé světové válce, během níž byla většina původních Českých Romů vyhlazena. Další významnou větví romského národa jsou Olašští Romové (asi 10 %), kteří začali přicházet z maďarské Valachie v druhé půlce 19. století a zbývající část tvoří maďarští Romové a nepatrně němečtí Sintové.[12]

Existuje proto obrovský nepoměr mezi údaji ze sčítání obyvatelstva a odhadem počtu romské populace u nás. V zásadě lze odhadnout, že se k romské menšině hlásí oficiálně jen asi 5% populace. Jestli je to proto, že se za svůj původ „stydí“, jak tvrdí Zeman, si netroufnu odhadnout. Spíše to však vidím tak, že se romská populace orientuje tak, že jim přiznání původu nepomůže (nic za to nedostanou) a proto se k ní nehlásí. Současně v tom vidím určitý prvek „odstřihnutí“ se od menšiny, která není v Česku milována.

Podle statistiků tedy žádný problém s romskou menšinou neexistuje, vždyť jich tu žije jen pár tisíc.

Co se odhadů nezaměstnanosti v romské komunitě týče, bylo by nutné znát i složení dnešních nezaměstnaných na úřadech práce. Žádné zvláštní statistiky podle národnosti se nevedou, také by v případě romské komunity, která většinově úředně zapírá svůj původ, ani neměly smysl. Tady se proto bude vždycky dařit různým odhadům. Jsem ochoten i věřit, že Romů zaměstnaných je více než 10% jejich etnika, nelze to však prokázat. Vzpomínám si v této souvislosti na nějaký projekt, který se snažil o analýzu situace v docházce do školy a měl problém s tím jak definovat romské dítě či studenta a celé to nakonec zkrachovalo.

Z dnešního pohledu se tedy zdá, že se romské etnikum vlastně oficiálně „rozpustilo“ ve většinové společnosti a že romské problémy jsou dnes vlastně problémem českého většinového etnika. To je jen další střípek do mozaiky korektní politiky. Statisticky jsme romské etnikum rozpustili v českém národě a pokusy o to analyzovat některé problémy romského etnika jsou dnes již formálně určené k nemožnosti získat relevantní oficiální data. Nicméně pozor, v reálu  vyloučených lokalit problémy fakticky existují a lidé jsou tu dnes a denně konfrontováni s fakty, nikoliv se statistikou. Není ostatně vůbec náhodou, že se právě proti sociálně nepřizpůsobivým zvedla široká vlna předvolebních hesel v místech, kde problémy fakticky existují. A právě tyto skutečnosti považoval Zeman za tak zajímavé, aby o nich těsně před komunálními volbami mluvil. Zeman skutečně nic nedělá "jen tak".

Autor: Jan Bartoň | sobota 6.10.2018 9:00 | karma článku: 39,07 | přečteno: 2214x
  • Další články autora

Jan Bartoň

HHC – jak je to možné?

Otravy dnes už mnoha dětí v Česku „bonbony“ s HHC jsou křiklavým případem legalizace konopí. Jednoduchá otázka zní – jak je to v podmínkách „regulací EU“ vůbec možné.

13.2.2024 v 8:30 | Karma: 27,65 | Přečteno: 882x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Výprava k nejsevernějšímu místu Česka

Tentokrát jsme zamířili k nejsevernějšímu místu Česka a vydali jsme se k němu z Německa z městečka Steinigtwolmsdorf.

12.2.2024 v 13:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Klima: Zelený úděl a socialismus

Alex Švamberk se v posledním komentáři věnuje realizaci Green Dealu v EU. Píše, že se sice jedná o dobrý záměr, ale je prosazován špatnými prostředky. Pravdou však je, že Green Deal je novodobý socialismus.

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 32,15 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Rozhovor Putina pro Carlsona

Na stránkách X amerického moderátora Tuckera Carlsona byl zveřejněn vysoce propagovaný rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten má za cíl „seznámit americkou veřejnost s názory ruského prezidenta“ na válku na Ukrajině

9.2.2024 v 11:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články