Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Murín končí

Ředitel GIBS Michal Murín se rozhodl rezignovat na svou funkci ke konci dubna.  Odchází přesně tak, jak mu Andrej Babiš předpověděl - po skandálu.

Že se pod ředitelem GIBS houpá židle, se provalilo v únoru letošního roku. Podle Michala Murína s ním jednal premiér Andrej Babiš a vyhrožoval mu, že pokud neodejde dobrovolně do konce února, odejde stejně, ale po skandálu. Nyní bylo oznámeno, že z důvodu vyčerpání skončil Murín v nemocnici. Ihned se objevily spekulace, že Murín rezignuje a jak se zdá, spekulace se zakládaly na reálném stavu věcí a Murín skutečně rezignoval.

K rezignaci Murína se nejkritičtěji vyjádřil opět Miroslav Kalousek, předseda poslanců TOP 09, a místopředseda STAN Vít Rakušan.  „Sledujeme kauzu Murín s podivem a s jemnými obavami. Tlak na něj vyvinutý byl enormní, nedivím se, že skončil v nemocnici a že byl okolnostmi donucen k rezignaci,“ uvedl první místopředseda STAN.„V čele komise pro kontrolu GIBS by měl být opoziční poslanec,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Trestně stíhaný premiér v demisi vyvinul neuvěřitelný tlak, aby se zmocnil GIBS. Bylo by to nebezpečné i kdyby byl čistý jako lilie,“ řekl, proč je volba šéfa kontrolní komise důležitá.

K tomu „neuvěřitelnému tlaku“ podle Miroslava Kalouska se sluší doplnit pár skutečností. Hlavním trumfem Babiše proti Murínovi byla žádost nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, s níž se obrátil před rokem na tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku, aby řešil údajnou nečinnost Murína při (ne)spolupráci se státními zástupci. Bohuslav Sobotka, ještě jako poslanec, se účastnil zasedání bezpečnostní komise poslanecké sněmovny, jejíhož jednání se zúčastnil jak Andrej Babiš, tak Michal Murín. Sobotka prohlašoval, že nebyl důvod Murína kázeňsky „řešit“, zatímco Babiš postoj Sobotky kritizoval jako „krytí“. Po několika týdnech a poté, co s ním Babiš zahájil řízení o zproštění funkce ředitele GIBS, se tedy Murín rozhodl k rezignaci. Naplnila se tak Babišova předpověď o tom, že odejde tak jako tak a navíc se skandálem.

Ukázalo se, že k odchodu Murína z pozice ředitele GIBS nebylo dokonce nutné mít zvoleného předsedu poslanecké komise pro kontrolu GIBS.  Poslanec Zdeněk Ondráček za KSČM byl sice zvolen do čela komise ,ale dlouho se ve funkci neohřál. Po spontánních demonstracích a výzvě Babiše, aby sám rezignoval, tak i učinil. Komunisté tak sice ztratili sjednanou funkci v parlamentu, ale neztratili chuť podpořit druhou Babišovu vládu i po tomto „příkoří“. Na pozici předsedy komise pro kontrolu GIBS nyní kandiduje několik zájemců včetně nominanta za hnutí ANO.

Do hry o tuto pozici se zřejmě také promítne obnovené jednání mezi ČSSD a ANO o vládě. ČSSD totiž chtěla tuto funkci pro Milana Chovance, s tím ovšem nesouhlasilo ANO. Bude zajímavé sledovat, zda ANO změní názor v případě, že ČSSD kývne na nový návrh na rozdělení ministerských křesel ve vládě. Podle „dobře informovaných kruhů“ by měla ČSSD získat pět ministerstev a ministerstvo vnitra by měl obsadit nominant ANO, se kterým by ČSSD musela souhlasit. Hovoří se zejména o bývalém poslanci za ČSSD Jeronýmu Tejcovi, který nyní pracuje na ministerstvu spravedlnosti. ANO je navíc ochotné pustit obranu i zahraničí (tj. zbavit se Karly Šlechtové a Martina Stropnického), což jsou dva ministři, kteří nejvíce vadí SPD.

Michal Murín tak „dobrovolně“ odchází. Je velmi pravděpodobné, že si spočítal, že nemá v řízení, které s ním Babiš zahájil, žádnou šanci a byl by beztak funkce zproštěn. Hra o Murína tak nakonec Babišovi přinesla úspěch, i když ho v této věci zřejmě zásadním způsobem podpořil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Autor: Jan Bartoň | středa 18.4.2018 8:00 | karma článku: 32,42 | přečteno: 2329x
  • Další články autora

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,02
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články