Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo polotovaru Šmardy provařený Zaorálek!

Není lepšího příkladu personální vyprahlosti sociální demokracie než nominace na ministra kultury. Místo naprosto neznámého Michala Šmardy nabízí tato strana na post ministra Lubomíra Zaorálka. K pláči!

Boj s prezidentem Milošem Zemanem ukázal v plné nahotě současnou personální situaci v ČSSD. Nové vedení ČSSD klopýtá od jednoho maléru k druhému a přímo či nepřímo se podílí na mediálním obrazu této vládní strany. Je jen příznačné, že o nominaci ČSSD věděla média hodiny před tím, než s oficiální informací vystoupil Jan Hamáček. Není sice jasné, zda Hamáček jméno nového ministra konzultoval se Zemanem, ale rychlá reakce Jiřího Ovčáčka naznačuje, že spíše ano. Zeman je s kandidátem na ministra kultury spokojen a ještě si ho pozve na konzultaci. Premiér Andrej Babiš se Zaorálkem „nemá problém“. Ale měl by mít. Místo Šmardy, který byl doposud neznámým starostou, do křesla ministra usedá „matador“ ČSSD. Člověk, který se plně před volbami 2017 postavil proti Babišovi a jako volební lídr ČSSD výsledek své strany přivedl na samé dno.

Jako ministr zahraničí Sobotkovy vlády dne 29. dubna 2014 podepsal spolu se svým čínským protějškem Wang I prohlášení o prohloubení vzájemné politické a ekonomické spolupráce. V textu mimo jiné stojí, že "Česká republika nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě". To vyvolalo vlnu nevole zejména u opozičních pravicových stran. Zaorálek je autorem Prohlášení čtyř o územní celistvosti Čínské lidové republiky,] které bylo podepsáno 18. října 2016 v reakci na setkání ministra kultury Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou.

Právě za tato svá stanoviska, která jsou v souladu s politikou Miloše Zemana vůči Číně, je Zaorálek pro Zemana „správná volba“. Zda jmenování Zaorálka ministrem kultury uklidní situaci ve vládě, se uvidí. Spíše se však naplní Babišova prorocká slova o tom, že by „kandidát Šmarda ve vládě jen kritizoval“. Tuto roli „vnitřního kritika“ politiky Babišovy vlády zastane Zaorálek mistrně.

Připomeňme si ještě Zaorálkovo odmítnutí migračních kvót, které ovšem vysvětlil z „ekonomických důvodů“. Pravým důvodem migračních kvót však byl pokus prosadit v EU právo silnějších přehlasováním těch, co s kvótami nesouhlasí. Za citaci stojí navíc i Zaorálkovo stanovisko ke kolonialismu. Na konferenci Prague European Summit v červnu 2017 hovořil o zločinech západních zemí v koloniální éře i v pozdější době a prohlásil, že lidé v zemích třetího světa si začínají s nárůstem vzdělání tyto zločiny více uvědomovat a to přispívá k protizápadním náladám v těchto zemích a k radikalizaci některých muslimů. Zaorálek připomněl Velké indické povstání proti britské koloniální nadvládě, zacházení s domorodci v Belgickém Kongu nebo Italské Libyi, válku v Alžírsku, válku ve Vietnamu nebo válku v Iráku. Podle Zaorálka „Stejně šokující jako rozsah těchto zločinů je to, jak rychle na ně Západ zapomněl.“

Zaorálkova „optika“ mezinárodních událostí, které ve svém projevu smíchal do formy guláše, je jen dalším příkladem Zaorálkova ukotvení v socialistickém myšlení. Především lze polemizovat s tím, že „s růstem vzdělanosti si lidé v zemích třetího světa zločiny kolonialismu začali více uvědomovat“.  Dávat islamismus do souvislosti s koloniální minulostí většiny afrických a asijských zemí je podobné komunistickému výkladu světových dějin, který vždy akcentoval sociální aspekty „osvobozeneckého boje“. V Evropském parlamentu byly tyto Zaorálkovy teze dovedeny ad absurdum, když toto shromáždění odsoudilo tak zvaný „evropský kolonialismus“, z něhož plyne závazek zemí EU postarat se o potomky lidí z někdejších kolonií.  Není tedy pravdou, že na svou koloniální minulost Západ „zapomněl“, pouze tuto minulost přetransformoval do viny „bílého evropského muže“, jehož národnost není podstatná.

Očekávám, že Zaorálek nezklame ani ve funkci ministra kultury. Se zájmem očekávám stanoviska „kulturní obce“, která byla tak kritická k exministrovi Antonínovi Staňkovi. Bude zajímavé sledovat, jak se bude dále vyvíjet trestní oznámení na bývalého ředitele Národní galerie.  Návrh na jmenování Zaorálka je dokladem totálního výprodeje personální politiky ČSSD. Pravda, ještě má tato strana údajně více jak deset tisíc členů, skutečně schopných a respektovaných má málo. A pokud takoví lidé jsou (jako hejtman Pardubického kraje), nemají o místečko v Hamáčkově personální rošádě zájem.  Nedivím se jim a oceňuji. Stále ještě existují v ČSSD lidé, kteří neztratili rozum.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 22.8.2019 8:00 | karma článku: 39,71 | přečteno: 4683x
  • Další články autora

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,52
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články