Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Istanbulská úmluva: Pehe nazývá Piťhu „ideovým trosečníkem“

Po vydání textu Charty 77 se v Rudém právu objevila stať „Ztroskotanci a samozvanci“. Na tento článek jsem si automaticky vzpomněl, když jsem uviděl nadpis komentáře Jiřího Pehe na novinky.cz.

Přiznám se bez mučení. Polemiku kolem kázání Petra Piťhy jsem neměl v úmyslu, nicméně komentář Jiřího Pehe k tomuto kázání změnil můj názor. Pehe v něm nazývá Piťhu „ideovým trosečníkem“ a tento komentář tedy zapadá do podobného ideového světa „jediné správné ideologie komunismu“, jak se svého času projevila při hanobení Charty 77.

Článek Ztroskotanci a samozvanci, hanobící text Charty 77 a její signatáře, který vyšel v Rudém právu 12. ledna 1977, byl součástí rozsáhlé propagandistické kampaně, již tehdejší režim rozpoutal proti signatářům tohoto dokumentu. Signatáře charakterizoval jako „sluhy a agenty imperialismu, zaprodance či sionisty“.

Monsignor Petr Piťha pronesl u příležitosti svátku svatého Václava ve svatovítské katedrále kázání, kde se vymezil proti přijetí tzv. Istanbulské úmluvy. Ta je primárně namířena proti násilí páchanému na ženách, obsahuje také definici pohlaví. Podle Piťhy však úmluva potlačuje svobodu na základě nátlaku „mocné skupiny homosexualistů”.

To, co mne na způsobu kritiky kázání Petra Piťhy doslova „fascinuje“, je obdoba argumentace někdejších komunistických aparátčíků a jim sloužících novinářů Rudého Práva s argumenty Jiřího Pehe. Ty jsou shrnuty v následujících odstavcích z jeho komentáře.

Jak jsem nedávno napsal v eseji „Globalizace teprve začíná“ (Salón, Právo, 10. 10. 2018), že motorem převratných společenských změn není jakýsi krizový stav kolektivní mysli západního člověka, kterou je prý třeba vrátit do starých fungujících šablon. Nové jevy jsou výrazem revolučních změn ve vědě, technologiích a ekonomice.

Vydobytá práva různých menšin již nelze zvrátit žádnou politickou akcí, protože takový návrat do minulosti by šel proti tomu, co vyžaduje modernita ve fázi industriálně-digitální revoluce 4.0.

Čím se liší, či vlastně neliší argumentace rudoprávních komunistů a Jiřího Pehe?  Jak podle komunistů, tak podle Jiřího Pehe jsme ve stádiu „nevratných změn“, které působí revolučně a jsou „objektivní povahy“.

Pehe argumentuje „industriálně-digitální revolucí 4.0“, zatímco komunisté společenskou revolucí díky vítězství Velké říjnové socialistické revoluce, která od základu změnila „prohnilý imperialismus“ a neexistuje cesta zpátky. Jak víme, uplynulo jen 12 let a světový komunistický systém se rozpadl jak domeček z karet.

To, že se mění výrobní nástroje a nastupuje robotizace a digitalizace, tj. jak píše Pehe ona „digitální revoluce 4.0“, je pravdou. Je však otázkou, zda je tato změna opravdu tak „revoluční“ a zda lidská společnost podobnými revolucemi již neprošla v minulosti (od vynálezu kola, střelného prachu, parního stroje, apod.)  A jsem navíc přesvědčen, že se postavení žen či menšin ve společnosti nemění díky průmyslovým revolucím, ale jednoznačně díky lidskému intelektu a politickému zadání.

A na závěr jen takovou perličku z návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Praze, která dokumentuje stav současné americké liberální společnosti. Kamery ČT ukázaly, že Macron zašel na večeři do jisté pražské restaurace, kde večeřeli i turisté z USA. Ti se s Macronem pozdravili a žádali ho, ať je „zbaví Trumpa“. To je paradoxní situace, když lidé z nejmocnější země světa, která se jinak chlubí svou demokratickou tradicí, žádají francouzského prezidenta o „pomoc“ se sesazením Donalda Trumpa. A ještě v kontextu toho, že Trump si s Macronem podle všeho při schůzkách docela rozuměli, je přání amerických turistů v Praze poněkud směšné.

Sázet na „digitální revoluci 4.0“ je tak podobné víře kovaných komunistů o světlých zítřcích společnosti bez třídního vykořisťování.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 29.10.2018 12:30 | karma článku: 40,37 | přečteno: 1844x
  • Další články autora

Jan Bartoň

HHC – jak je to možné?

Otravy dnes už mnoha dětí v Česku „bonbony“ s HHC jsou křiklavým případem legalizace konopí. Jednoduchá otázka zní – jak je to v podmínkách „regulací EU“ vůbec možné.

13.2.2024 v 8:30 | Karma: 27,65 | Přečteno: 882x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Výprava k nejsevernějšímu místu Česka

Tentokrát jsme zamířili k nejsevernějšímu místu Česka a vydali jsme se k němu z Německa z městečka Steinigtwolmsdorf.

12.2.2024 v 13:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Klima: Zelený úděl a socialismus

Alex Švamberk se v posledním komentáři věnuje realizaci Green Dealu v EU. Píše, že se sice jedná o dobrý záměr, ale je prosazován špatnými prostředky. Pravdou však je, že Green Deal je novodobý socialismus.

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 32,15 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Rozhovor Putina pro Carlsona

Na stránkách X amerického moderátora Tuckera Carlsona byl zveřejněn vysoce propagovaný rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten má za cíl „seznámit americkou veřejnost s názory ruského prezidenta“ na válku na Ukrajině

9.2.2024 v 11:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články