Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Istanbulská úmluva aneb turecký podvod

Diskuse kolem Istanbulské úmluvy, která má chránit ženy před domácím násilím, je paradoxní i v tom, že byla přijata na zasedání v zemi, kde se práva žen a dětí masivně porušují – v Turecku.

Zatím nejpodrobnější informace o porušování práv žen a dětí v Turecku, jsem našel v článku „Jak extremistická vláda zachází s ženami a dívkami“Je překladem článku Uzay Bulut "How an Extremist Government Treats Girls and Women", který vyšel 8. října 2018, přeložený paní Helenou Kolínskou a Liborem Popovským.

Základní informace se týkají uzavírání manželských svazků dětí, které jsou v Turecku zákonem zakázány. Turecká Asociace pro lidská práva (Insan Haklari Dernegi, IHD) vydala šokující zprávu o porušování práv dětí v Turecku. Podle této zprávy "od roku 2002, v období vlády strany AKP [Strana spravedlnosti a rozvoje], porodilo v Turecku 440 000 dívek mladších 18 let." "Jedno z každých čtyř manželství v Turecku je dětským sňatkem," uvedla Selen Dogan, členka Sdružení žen pro komunikaci a výzkum "Flying Broom Women“ v Ankaře.Turecký Občanský zákoník přitom nedovoluje tureckým občanům uzavřít manželství před dovršením věku osmnácti let.

Istanbulská úmluva tak byla bez jakýchkoliv pochybností uzavřena ve státě, který si s ochranou dětí a žen před domácím násilím zjevně neláme hlavu. Inu dobrá, řeklo by se, tento fakt by neměl při ratifikaci této úmluvy ve státech Rady Evropy hrát žádnou roli. Nijak to přeci nesnižuje naléhavost ochrany žen a dětí.  Přesto, anebo právě proto, je však situace v Turecku jakýmsi lakmusovým papírkem toho, jak moc je Turecko zemí, která sice uspořádá zasedání Rady Evropy, na kterém se přijme vznešená deklarace, ale právě v této zemi se přijaté zásady nedodržují v masivním měřítku.

Vědoma si své role, rozhodla se tedy Rada Evropy vytvořit jednotné standardy pro prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. V prosinci roku 2008 Výbor ministrů zřídil expertní skupinu pověřenou přípravou návrhu úmluvy v této oblasti. Zhruba během dvou let skupina, pojmenovaná CAHVIO - Výbor pro prevenci a boj s násilím na ženách a domácím násilím, vypracovala návrh textu. Návrh byl dokončen v prosinci roku 2010. Úmluva byla přijata Výborem ministrů Rady Evropy dne 7. dubna 2011 a k podpisům byla otevřena 11. května 2011 u příležitosti 121. zasedání Výboru ministrů v Istanbulu. V platnost úmluva vstoupila po ratifikaci prvními deseti státy, dne 1. srpna 2014. K 1. září 2018 ji ratifikovalo 33 států (Albánie, Andorra, Rakousko, Belgie, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Kypr, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gruzie, Německo, Itálie, Řecko, Island, Luxembursko, Malta, Monako, Černá Hora, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, San Marino, Srbsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Makedonie, Turecko) a dalších 12 států, včetně Česka, ji zatím jen podepsalo. Podpis úmluvy dosud odmítají pouze Rusko a Ázerbájdžán.

Jak plyne z výše uvedeného, Turecko již dokonce úmluvu ratifikovalo. Ze skutečností kolem dětských sňatků v Turecku (až 25% ze všech uzavřených sňatků) je ratifikace Tureckem de facto podvodná. Státy, které podpis úmluvy odmítají, tj. Rusko a Ázerbájdžán, tak sice můžeme kritizovat, nicméně ve světle turecké ratifikace je odmítání podpisu těmito státy méně pokrytecké.

Istanbulská úmluva, jejíž ratifikace by měla proběhnout i v našem zákonodárném sboru, tak trpí všemi neduhy současného světa. Vyzdvihuje se, které státy jí podepsaly a ratifikovaly a oficiálně se mlčí k jejímu porušování v zemích, kde už ratifikace proběhla.

Nedávno jsem tu psal o tom, jak se německá kancléřka a francouzský prezident drží za ruce s tureckým a ruským prezidentem a vyjadřují tak společný postup ve věci válkou zmítané Sýrie. Německo a Francie tak tolerují tureckou vnitřní politiku v zájmu „vyšších cílů“. I k tomu by při diskusi o ratifikaci Istanbulské úmluvy v Česku mělo být přihlédnuto.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 8.11.2018 12:31 | karma článku: 43,04 | přečteno: 4599x
  • Další články autora

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2272x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3705x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4450x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,58
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články