Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bělorusko 2020 jako Československo 1968 nebo 1989?

Andrej Babiš vyjádřil přání, aby se politická situace v Bělorusku vyřešila podle scénáře „Sametové revoluce“ v Československu roku 1989, nikoli podle výsledku „Pražského jara“ z roku 1968.

Bělorusko je zemí, v níž od roku 1994 vládne prezident Alexandr Lukašenko. V současnosti Bělorusku vládne prezident Alexandr Lukašenko, který nečekaně zvítězil ve volbách v roce 1994, zejména díky svému protikorupčnímu programu, a od té doby posílil svou pozici. V prezidentských volbách v roce 2006 mu byli protikandidáty společný kandidát běloruské opozice Aljaksandar Milinkevič, Sjarhej Hajdukevič a další nezávislý kandidát opozice Aljaksandar Kazulin. Ten byl před volbami zatčen, obviněn z výtržnictví a odsouzen na 5,5 roku do vězení. V roce 2010 se konaly další prezidentské volby, ve kterých získali Lukašenkovi protikandidáti zisk v hodnotě jednotek procent. Opozice označila volby za zmanipulované, následovaly pokojné demonstrace, které režim tvrdě rozehnal a hlavní představitele (včetně několika prezidentských protikandidátů) uvěznil. Další prezidentské volby se konaly 9. srpna 2020 a Lukašenko v souvislosti s nimi čelí nebývalé aktivitě občanské společnosti. Bělorusům je právo na svobodné volby a na pokojný protest upíráno už 26 let. Během sbírání podpisů pro nezávislé kandidáty byly desítky lidí zatčeny a obviněny z výtržnictví. Občané, kteří pokojně protestují a dožadují se, aby jim stát zajistil právo na svobodné demokratické volby, jsou pravidelně unášeni, zatýkáni a odsuzováni k několikatýdennímu pobytu ve vězení. Běloruská menšina žijící v Čechách se proto obrátila otevřeným dopisem na českého premiéra a předsedy obou sněmoven, aby legitimní požadavky běloruských občanů na svobodné volby podpořili.

Po posledních volbách, v nichž podle oficiálních výsledků získal Lukašenko přes 80 % hlasů, se proti němu vzedmula obrovská vlna nespokojenosti. Nejprve se totiž demonstrace proti výsledkům voleb pokusila běloruská policie „řešit“ tvrdými zásahy proti demonstrujícím a zatýkáním.  V neděli 16. srpna se už podle odhadů demonstrace proti Lukašenkovi v Minsku účastnilo sto až dvě stě tisíc lidí. Policie nezasahovala a Lukašenko uspořádal demonstraci na svou podporu, které se zúčastnilo také několik desítek tisíc lidí.

Lukašenko se opírá o podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a nyní rozhodl o vojenském cvičení běloruské armády na západních hranicích s Polskem. Má to být reakce na vojenské cvičení NATO v oblasti. Podle veřejnoprávní  ČT bylo cvičení NATO plánováno „dlouho před konáním prezidentských voleb v Bělorusku“.  To je zřejmě i pravda. Nicméně, je otázkou, zda nemělo být odvoláno právě s ohledem na nepokoje v Bělorusku. Že Lukašenko využije cvičení NATO ke své „obraně“ se totiž nechalo očekávat.

Premiér Andrej Babiš vystoupil v posledních dnech několikrát na podporu demonstrantů v Bělorusku. Vyzýval ke společnému postupu v rámci EU, situaci označil za „katastrofu“. Podle jeho názoru by se situace v Bělorusku měla vyřešit tak, jako v roce 1989 v Československu, a to „sametovou revolucí“, během níž by Lukašenko měl odstoupit a předat vládu opozici. Babiš varuje před tím, aby situace nedopadla podle scénáře roku 1968 také v Československu, když „Pražské jaro“ bylo potlačeno sovětskou armádou 21. srpna (blíží se ostatně 52. výročí sovětské invaze do Československa).

Realita je ovšem pro sametovou revoluci ne zcela příznivá. Bělorusko s Ruskem úzce spolupracuje, Lukašenko sice v posledních měsících Rusko často kritizoval, dokonce některá ruská média označil jako podporovatele běloruské opozice. Ruský prezident Putin však běloruský režim potřebuje a nenechá ho padnout. Pravděpodobný vývoj lze proto odhadnout tak, že Lukašenko oznámí svůj konec v politice (například uplynutím svého mandátu) a toto období bude využito pro hledání nového „vůdce“, který bude v politice spojenectví s Ruskem pokračovat.  Rusko žádnou sametovou revoluci v Bělorusku neschválí, pokud by vedla k odštěpení Běloruska ze sféry jeho vlivu.

Nicméně, dny neomezené moci Lukašenka jsou zřejmě sečteny a režim se bude muset „modernizovat“ a prostor zřejmě dostanou další lidé, kteří budou realizovat Lukašenkovu politiku bez Lukašenka.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 17.8.2020 8:00 | karma článku: 20,60 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 30,85
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články