Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alexandr Tomský žádá poslance o stop nouzovému stavu

Komentátor Alexandr Tomský píše otevřený dopis poslancům českého parlamentu a žádá je, aby zamítli prodloužení stavu nouze. Odvolává se na situaci ve Švédsku a ekonomické ztráty.

Situace se šířením čínské chřipky má na svědomí spoustu omylů. Někdo si myslí, že je to normální chřipka a dělá se kolem toho pouze virvál. Myslí si to i poté, co tato "normální" chřipka má na svědomí jenom v Itálii a Španělsku přes dvacet tisíc zemřelých během několik týdnů. O tom, že by v posledních desetiletích měla takový průběh naše normální chřipka, nemám žádné informace. I naše chřipka má každoročně na svědomí životy starších a nemocných lidí, někdy i u nás jde o stovky zemřelých za celou chřipkovou sezónu. I já jsem pod dojmem zpráv zpravodajky ČT v Číně nabyl dojmu, že jde o normální chřipku, kterou se snažili komunističtí papaláši zneužít proti svému lidu a zahnali ho proto násilím do izolace. Nyní ta samá zpravodajka tvrdí, že obětí této chřipky je jen v epicentru až 40000 tisíc, když komunistická statistika uvádí jen desetinu. Nejen pod dojmem těchto zpráv ,ale zejména pod vlivem zoufalé situace ve zdravotnictví v Itálii a Španělsku, kdy  v důsledku prudkého rozšíření nemoci mezi obyvatelstvem zdravotní systém doslova zkolaboval a staří lidé se nezachraňují a nechávají se umírat, jsem už dávno pochopil, že o žádnou normální chřipku nejde a situace vyžaduje zásah státu, třeba ono povinné nošení roušek.

Alexandr Tomský ale zůstává na své pozici a dál varuje před ekonomickými ztrátami. Ve svém posledním článku KOMENTÁŘ: Vážení poslanci a poslankyně - Alexander Tomský tak píše (vyjímám podstatnou část argumentace): Poslední tři dny vykazují grafy všech zemí pouze lineární růst, což zcela jistě znamená počátek konce. Epidemiologové a politici, kteří se nechali ovlivnit představou exponenciálního růstu, pomalu a neochotně přiznávají, že nákaza pravděpodobně nedosáhne ani normálního globálního počtu obětí běžné chřipky ročně (300 000 až 500 000). Dnes má Covid-19 na kontě 54 000 osob. Od samého počátku bylo známo, že koronavir až na nepatrné výjimky pouze o několik měsíců až jeden rok urychluje smrt přestárlých a těžce nemocných osob (70+).

Zajímavá je politika vůči pandemii ve Švédsku, kterou vede hlavní epidemiolog státu a denně vysvětluje na grafech, kdo na jakou závažnou nemoc s pouhou přítomností koronaviru zemřel, odmítá zastavit chod státu a společnosti.

Vzhledem k tomu, že vir neohrožuje většinu (průměr věku zemřelých v Lombardii je 79,5), a v situaci, kdy už je nakaženo 20 až 50 procent lidí, často bez příznaků, nemá masové testování žádný smysl, pouze by zbytečně mohlo občany vystrašit, jak dokazují hrátky s čísly v titulcích médií o počtech a procentech „nově nakažených” nebo o „výrazném skoku v počtu mrtvých, nejvyšším od vypuknutí nákazy” v Japonsku.

Co tvrdí Tomský? Například to, že na čínskou chřipku umírají „přestárlí a těžce nemocní“. To je mimořádně hnusné stanovisko. Jsou skutečně lidé, kteří umírají na nemoc COVID-19 „přestárlí“ a nezaslouží si proto ochranu společnosti? Tomský se tak postavil na stranu „přírodního výběru“ ve stylu „silnější a zdravější přežijí“. To je postoj, který není dle mého soudu vůbec hoden společenské etiky, o lékařské etice ani nemluvě.

Tomský dává za příklad situaci ve Švédsku, kde žádná karanténa není a společnost „normálně funguje“. Argumentuje čísly, že se tam „nic neděje“.

Na iDnes.cz jsem si ale například přečetl i názor naprosto opačný. Copak se celý svět zbláznil? Nebo snad jenom my děláme něco špatně? Tuto otázku si uprostřed pandemie koronaviru kladou mnozí Švédové. Jejich vláda totiž na rozdíl od zbytku Evropy stále nezavedla striktní omezení volného pohybu a nezavřela školy. Mnozí vědci ale bijí na poplach. …..

 „Vláda se domnívá, že to nedokáže zastavit. Tak se rozhodla, že nechá lidi umírat,“ myslí si imunoložka Söderberg-Nauclérová. „Jsou tady náznaky, že případů přibývá dvakrát rychleji než v Itálii. Ve Stockholmu bude brzy akutní nedostatek lůžek na JIP. Ale oni nechápou, že až k tomu dojde, tak už bude příliš pozdě,“ dodává. Tegnell ve čtvrtek na pravidelné prezentaci nových údajů uznal, že prokázaných případů rychle přibývá. „Dosáhli jsme nové úrovně. Bojíme se hlavně o staré lidi. Křivka začíná růst. Téměř polovina hospitalizovaných jsou starší lidé,“ poukázal na zprávy, že infekce se nyní šíří v domovech pro seniory.

Tomský na závěr píše: Vážení poslanci, dobře zvažte, má-li smysl prodloužit celonárodní karanténu a další umrtvení ekonomiky od 12. do 30. dubna. Každý den navíc znamená psychickou i materiální újmu a bankrot, nezaměstnanost je také velká sociální bolest, působí nemoci a někdy i sebevraždy, a přesto, že všechny důsledky nedokážeme vyhodnotit, měli bychom je vzít v úvahu. Světové hospodářské krizi se nevyhneme, o podporu už požádalo v Británii milion nezaměstnaných a v Americe za dva týdny stoupl počet lidí bez práce o 7 milionů. Obavy z pandemie se ukázaly přemrštěné, zdá se, že obavy z globální ekonomické krize přehnané nejsou.

O tom, že „obavy z pandemie se ukázaly přemrštěné“, může psát jen osoba, která nečte zprávy o situaci v Itálii, Španělsku, částečně již i ve Francii. Nicméně, podle Tomského umírají „přestárlí“, to je fakt etika pro burzovního hráče, který přišel o polovinu v akciích. Globální ekonomická krize bezesporu přijde, protože se v důsledku restrikcí pohybu osob nedá zcela normálně žít. Já osobně ale kladu na první místo v této situaci naprosto jinou argumentaci. Pokud opatření proti čínské chřipce, přijímaná ve všech státech světa, zachrání životy desítek tisíc „přestárlých“ osob, stojí to dle mého soudu za snahu. To nejsou nějací „přestárlí“, to jsou babičky, dědečkové od rodin, kteří mají stejné právo na život jako mladí a zdraví.

Autor: Jan Bartoň | sobota 4.4.2020 11:28 | karma článku: 46,67 | přečteno: 12235x
  • Další články autora

Jan Bartoň

HHC – jak je to možné?

Otravy dnes už mnoha dětí v Česku „bonbony“ s HHC jsou křiklavým případem legalizace konopí. Jednoduchá otázka zní – jak je to v podmínkách „regulací EU“ vůbec možné.

13.2.2024 v 8:30 | Karma: 27,65 | Přečteno: 882x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Výprava k nejsevernějšímu místu Česka

Tentokrát jsme zamířili k nejsevernějšímu místu Česka a vydali jsme se k němu z Německa z městečka Steinigtwolmsdorf.

12.2.2024 v 13:00 | Karma: 18,66 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Klima: Zelený úděl a socialismus

Alex Švamberk se v posledním komentáři věnuje realizaci Green Dealu v EU. Píše, že se sice jedná o dobrý záměr, ale je prosazován špatnými prostředky. Pravdou však je, že Green Deal je novodobý socialismus.

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 32,15 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Rozhovor Putina pro Carlsona

Na stránkách X amerického moderátora Tuckera Carlsona byl zveřejněn vysoce propagovaný rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten má za cíl „seznámit americkou veřejnost s názory ruského prezidenta“ na válku na Ukrajině

9.2.2024 v 11:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

6.2.2024 v 8:00 | Karma: 39,72 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články