Vládnou nám muži?

Dospělou populaci  ve státě tvoří muži a ženy. V Česku je to téměř vyrovnané, rozdíly jsou nepatrné.

Přesto ve vládě, Parlamentu i Senátu jsou především muži. A když už tam jsou ženy, jejich mužští kolegové se je pokouší odstranit. Někdy slovními útoky, jindy tím, že si s nimi pořídí miminko-i za cenu opuštění  dosud fungující rodiny. I tak některé ženy vydrží.

Od žen se stále očekává, že se budou starat o rodinu (děti, domácnost, manžel). Jako by žena neměla nárok na svůj život – koníčky, angažovanost v politice a podobně.

Muž Vám řekne, že tak to není, že žena si může dělat co chce. A jedním dechem dodá, že když je doma uklizeno, uvařeno a je postaráno o děti, tak ať si žena jde za svými zálibami.

Muž si může dělat co chce hned. Přece tím, že se oženil, tak má doma všechno hotové.

Spousta mužů i v 21. století  považuje vrchol svého kuchařského umění v tom, že si uvaří vodu na čaj, ale chutnou kávu už si udělat nedokáží.

Muži ženám „dovolili“, aby pracovaly. Ve spoustě případů  se jedná o zaměstnání, které by muži dělat nechtěli – prodavačky, pokladní, učitelky v mateřských školkách, uklízečky a jistě si i Vy vzpomenete na další zaměstnání.

Když už se muž vyučí prodavačem a nastoupí jako prodavač, tak minimálně jako zástupce vedoucího. Co na tom, že tam pracují ženy

– vyučené prodavačky - s roky praxe. Jsou to „jen“ ženy.

Zkusme se zamyslet, jestli by svět vypadal takhle, kdyby vládli muži spolu s ženami, kdyby poměr mužů a žen ve vládě byl půl na půl a muži by ženám naslouchali.

Možná by si muži začali víc vážit života, ubylo by válek a válečných konfliktů a svět by byl i o něčem jiném, než jen o  honbě za mocí a penězi.

Napadlo Vás někdy, že nebýt Marie Terezie, tak si tenhle článek možná nepřečtete? To ona zavedla povinnou školní docházku. Jako žena si uvědomovala, že gramotný národ je velké plus i pro vládce. Všichni, co vládli před ní – muži - tak měli naopak strach, aby národ nebyl moc chytrý a aby se nenašel někdo chytřejší než MUŽ – VLÁDCE.

Ženy pečují o svou rodinu s láskou, ale zaslouží si, aby se jim naslouchalo, aby měly své zástupkyně na místech, kde se jedná i o jejich životě. Zaslouží si mít možnost seberealizace a možnost výběru. Nemělo by se brát jako samozřejmost, že nastoupí na mateřskou dovolenou žena

A když už se stane, že na ni nastoupí muž, tak by neměl být jedněmi obdivován a druhými zatracován, ale mělo by to být bráno stejně, jako když se jedná o ženu.

Dejme ženám stejný prostor v politice i v životě, jako mají muži. Uvidíte, že svět se stane zajímavějším  a krásnějším místem pro život.

A věřte tomu, že muži, kteří nám naslouchají a neberou všechno, co pro ně děláme, jako naši povinnost, tak jsou námi milováni, obdivováni a hýčkáni. A jsou chvíle, kdy je rády necháme, aby nám vládli.

 

Autor: Jana Urbanová | sobota 23.10.2010 20:00 | karma článku: 37,85 | přečteno: 5715x