Proti prolomení limitů těžby je stále více lidí

Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt tvrdí, že boj za zachování limitů těžby dostal nové posily. Ukázaly to podle něj jasně výsledky voleb.„Výsledky komunálních voleb v Mostě a Litvínově jasně ukázaly, že nám lidé fandí,“ říká Vladimír Buřt.

 

Co výsledky voleb do zastupitelstva změní na poměrech v Horním Jiřetíně?

Z hlediska naší snahy o zachování města a Černic i dalších obcí v Podkrušnohoří dopadly volby velice dobře. Nejen u nás a v Litvínově, ale hlavně v Mostě dali lidé jasně najevo, že nechtějí být městem horníků, jak měla třeba ČSSD na svých bilboardech. Tady v Jiřetíně je z výsledku jasné, že tři čtvrtiny lidí chtějí jeho města.

Co to ale změní?

Minimálně se změní mediální obraz našeho snažení. Až doposud to bylo o tom, že lidé přece upřednostňují pracovní místa před další likvidací krajiny. Ale teď se ukázalo, že to není pravda. Ti, co prosazovali prolomení limitů zcela pohořeli, vždyť dostali v Mostě jen jedenáct procent. To jasně ukazuje, že další devastaci krajiny si nepřejí nejen ti, kteří za to bojovali doposud, ale mnozí další a zřejmě i lidé, kteří na šachtě třeba i pracují. A co se změní? Nic moc, náš postup je stále stejný. Jen chceme stále důrazněji poukazovat na zprávu Pačesovy komise, která prověřila energetické potřeby republiky a jasně z ní vyplývá, že tohle uhlí nepotřebujeme, a navíc je pro nás výhodnější si ho nechat.

Hnutí dialog vás navrhlo na post starosty přijmete ho?

Já to  považuji spíše za snahu nás oslabit, protože většinu v zastupitelstvu mají Nezávislí v čele se starostou a Zelení. A já nemám jediný důvod se pouštět do souboje s Branko Glavicou, který jako starosta funguje skvěle a výtečně spolu vycházíme. Navíc mám své aktivity a asi umím i lépe hlídat boj proti limitům. Takže na starostu určitě kandidovat nebudu.

 

Autor: Jana Urbanová | sobota 30.10.2010 14:55 | karma článku: 5,83 | přečteno: 980x