Po Goethovi přijdou svatebčané

Na dlouho opomíjený hrad Hasištejn se opět vrací středověk. V sobotu 11. září zažije svatební obřad, jehož všichni účastníci budou oblečeni stejně jako naši předkové před pěti sty lety. Stane se tak jen pár dnů po oslavě 200 let od chvíle, kdy hrad navštívil při své cestě J. W. Goethe.

„Je to vynikající premiéra. Restaurace tu funguje už pár let ale ještě nikdo nepřišel na to, že takhle romantické místo nemá pro svatební hostinu široko daleko konkurenci,“ říká manažerka restaurace na Hasištejně Andrea Štýsová. Jedinou nepříjemností pro návštěvníky je skutečnost, že po dobu obřadu a oslav bude hrad  uzavřen. A to platí i pro parkoviště pod hradem.

Hrad opravovala parta nadšenců včele s majitelem stavební firmy Petrem Borovcem už přes deset let. Právě Petr Borovec má restauraci, kterou vybudovali. Hasištejn je unikátní mimo jiné tím, že ho do svého majetku získala obec Místo ležící pod ním. „Nebylo to snadné a všichni si nejdřív ťukali na čelo. Co prý s nějakou ruinou chceme dělat. Ale dnes je hrad už známý symbol obce, kterou navštěvuje stále více turistů,“ popisuje starosta Místa Jiří Luťcha. Svatba na hradě je podle něj obrovskou reklamou.Protože obřad na hradě je přece zážitek na celý život.

Hrad je volně přístupný veřejnosti. Za padesát minut trvající prohlídku zaplatí dospělý 30 korun a děti polovic. Jeho opravy stále pokračují a ve společném záměru obce i sponzorů.

Hrad samotný byl postaven na počátku 14. století na ochranu důležité obchodní cesty, která tudy vedla. První písemná zmínka o obci Místo (původně Placz) pochází z roku 1569. Šlo tehdy o hornickou osadu. Poprvé se opravoval na konci 19. století, kdy jej nechal zabezpečit majitel zdejšího velkostatku Emanuel Karsch.

Dnes hrad pomáhá oživit Místo s osadami Blahuňov a Vysoká Jedle, kde žije zhruba 420 lidí. „Návštěvníci a turisté přinášejí prospěch věci a pomalu se zvyšuje poptávka po různých službách, což znamená práci pro zdejší lidi,“ pochvaluje si starosta Jiří Luťcha.

Jana Urbanová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Urbanová | čtvrtek 7.10.2010 14:26 | karma článku: 6,87 | přečteno: 1712x