Eliška Povová - volby 2010

Sdružení Občanský kontext (OK) je společným projektem Strany zelených, Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové (KDU-ČSL) a nezávislých kandidátů. V podzimních komunálních volbách do zastupitelstva města Most bude bojovat pod číslem 9. Představíme Vám další kandidátku Elišku Povovou, která se bude ucházet o Vaši přízeň z jedenáctého místa.

Jak vidíte možný úspěch OK v komunálních volbách?

Každá ze stran a sdružení má stejnou šanci získat určitý počet křesel v zastupitelstvu bez ohledu na to, jestli je velkou nebo malou stranou ( sdružením). Čím větší, lepší a obšírnější volební program, tím je strana pro voliče zajímavější. Ale nic z toho ještě nezaručuje to nejvhodnější pro občany města, pokud nejsou zvoleni fundovaní zástupci občanů. Zastupitelstvo by mělo být zvoleno z osobností, kterých je v každé straně a sdružení dostatek. I na kandidátce OK jsou osobnosti, které by byly přínosem pro práci v Zastupitelstvu města Most.

Jako bývalá vedoucí odboru bytových služeb, máte jistě představu o této problematice. Zabýváte se ve Vašem programu i touto otázkou?

Tak to už vychází z mé profese  Přes 40 let jsem byla spojená s bytovou problematikou, takže k bytovým otázkám mám blízko. Jednou z našich hlavních programových tezí je: „Rodina, program pro všechny generace“, a právě zde je nutné se zaměřit na vhodné zázemí rodin, včetně jejich bydlení. Tím, že město Most prodalo skoro všechny domy s nájemními byty, bylo by vhodné na území města postavit pár domů s malometrážními nájemními byty.  Ne každý, má dostatek finančních prostředků, aby si mohl byt koupit, popřípadě si vystavět rodinný dům.

V Mostě je málo ubytovacích zařízení pro seniory, na umístění se čeká roky. Počítáte ve svém volebním programu i s řešením tohoto problému?

Víte, těch zařízení v Mostě není zase tak málo, nejdelší čekací doba je na pečovatelské domy s cca 280 bytovými jednotkami. Zde se skutečně čeká i 6 let. Penziony a domovy důchodců jsou samozřejmě naplněny, ale čekací doba není tak dlouhá. Řešení vidím zase v rodině. V současné době ustupuje do pozadí sounáležitost, slušnost, vstřícnost a obětavost. Právě senioři by měli mít v rodině zázemí, klid a jistotu. Pak podle mého názoru by se další zařízení pro seniory stavět nemusela, ale to ukáže čas.

Charita – co pro Vás osobně znamená věnovat se charitě a pro koho by měla být především?

Tak teď jste mě trochu zaskočila. Dříve jsem charitu vnímala a řešila zasíláním dárcovské SMS a tím to pro mě končilo. Nyní to vidím tak, že jsme zase u té rodiny a programu pro všechny generace. Nedávno jsem se setkala s Mgr. Evou Čenkovičovou, která je ředitelkou Oblastní charity v Mostě a mimo jiné je i kandidátkou do komunálních voleb (OK) jako já. Když jsem se v krátkosti seznámila s jejich činností, byla jsem překvapena, čím vším se zabývají. Osobní asistence, pečovatelská služba, terénní programy, práce s dětmi, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, azylové domy, podpora zaměstnání a další aktivity.  Utvrdila jsem se v tom, že právě zde je nutný aktivní přístup ze stran občanů, ale i zastupitelů města, jak při získávání dostatečných finančních prostředků tak i  vhodných prostor pro jejich aktivity. Určitě se v této oblasti osobně zapojím.

 Co byste vzkázala voličům?

Pojďte hlavně k volbám. Jelikož jsem patriot, budu ráda když budete volit naše OK – Občanský kontext.

 

Autor: Jana Urbanová | neděle 26.9.2010 11:50 | karma článku: 6,20 | přečteno: 853x