Dotační programy z EU

Louny (J.U.) Pro lidi a firmy, které nabízejí vypracování specializovaných projektů, jsou programy dotované EU neuvěřitelně dobrým zdrojem živobytí. Jen málokterá firma dokáže například zpracovat žádost o dotaci z programu „zelená úsporám“, který administruje Státní fond životního prostředí. Proto si najímají zprostředkovatele, kteří mají kontakty na fond a tvrdí, že vše zařídí. Ne vždy tomu tak ale je. A ve hře jsou často stovky tisíc korun.

„Chtěli jsme opravit a zateplit dům a také vyměnit způsob vytápění. Prostě zlikvidovat staré kotelny a pořídit normální a i levné topení,“ vypráví Šárka Žáková z Nečich. Nepřímo jí a jejímu manželovi, s nímž spoluvlastní firmu, dům v obci Nečichy u Loun. Nepřímo jí bylo doporučeno, aby si na zpracování podkladů pro získání dotace, najala odborníka, který podklady pro dotační programy už zpracovával. Podepsala smlouvu o poskytnutí poradenství na zpracování podkladů a poradenství při získávání dotace od SFŽP. Jenže pár dnů před vypršením termínu pro žádost o dotaci zjistila, že nikdo o nic jejím jménem nepožádal.

„Byla to obrovská honička. Spousty dokladů cesty do Prahy na jednání, jeden telefonát za druhým,“ vzpomíná Šárka Žáková. Za poradenství a zpostředkování zaplatila Pavlu Grunclovi z Klůčku u Žatce přes 26 tisíc korun. Proč pro ní nic neudělal, Gruncl nekomentoval. Oprava domu Žákovou a jejího muže stála přes sto tisíc korun a všechno platili ze svého. „To je i v podmínkách. Zaplatíte a pak vám to mohou proplatit. Ale celá hra o zprostředkování a potřebě, aby projekt dělal ten, kdo to umí a už pro fond dělal, jsou podivuhodné,“ uzavírá Šárka Žáková. 

Program Zelená úsporám je zaměřen na podporu instalací zdrojů na vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale také investic do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. V Programu je podporováno zateplování rodinných domů a bytových domů, náhrada neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje.

Česká republika získala na tento Program finanční prostředky prodejem emisních kreditů Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů.

Podpora v rámci programu Zelená úsporám je nastavena tak, aby prostředky mohly být čerpány v průběhu celého období od vyhlášení programu do 31. prosince 2012.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Urbanová | neděle 24.7.2011 20:05 | karma článku: 8,86 | přečteno: 2078x