Pomáhat dvěma dětem v Norsku, znamená vracet děti v ČR do ústavů ?

Paní MUDR.Jitka Chalánková, se snaží pomoci p. Michalákové, aby získala svoje dvě děti. Zároveň jako členka sociálního výboru PSP  dává k diskuzi návrhy , které směřují k zániku pěstounské péče v České republice.  

Co zaznělo  na jednání sociálního výboru PSP:

ZRUŠENÍ PPPD - což např. znamená, že všechna OPUŠTĚNÁ miminka v porodnici, které nikdo neodebral, ale matka je tam nechala, by nemohla počkat v rodinném prostředí u přechodných pěstounů, kterých je v ČR cca 330 ( pořád málo ), než se mu dořeší situace ať už právní či jiná, ale opět budou putovat do kojenckého ústavu.

NEPROPLÁCENÍ příbuzenské PP, což např. znamená, že babičky, nebudou moci, pečovat o svá vnoučata,která jejich rodiče opustili, protože je prostě neuživí.

„Pěstounem by se nesměl stát nikdo, kdo nemá zaměstnání, pro kterého by bylo pěstounství jediným zdrojem příjmů,“ což znamená, přijmout cizí dítě s jeho problémy , ale chodit při tom do práce a dítě dát asi do instituce.

Další - "respektovat ZVYKY biologické rodiny" - ano, ale ....Pravděpodobně se právě naraží na norskou kauzu, že u nás je něco normální a v Norsku né. Ale přece i my chceme , aby přistěhovalci dodržovali naše zvyky a ne ty jejich, když tu chtějí žít.

Nerozdělovat sourozence - myslím , že je snaha to dodržovat, ale zase to nejde říct , takto direktivně. Existují velké skupiny sourozenců,ne vždy  lze umístit na jedno místo 5-6 dětí . A co ty , které se teprve narodí ?

Děti, které budou potřebovat pomoc at už jako opuštěné nebo odebrané, BYLY, JSOU a BUDOU.

Neříkám, že není dobře se poučit, ale proč vracet otázku zda ústav ? Nebo spíš neříct to naplno, ale navrhnout vše tak, aby to k tomu spělo ?

 

Proč se navážet do našeho teprve začínajícího systému  náhradní rodinné péče - kterou řešíme jako poslední v Evropě. I na Slovensku jsou daleko dál...

PROČ  argumentovat severskou zemí a mentalitou ?

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Toušova | středa 21.1.2015 15:32 | karma článku: 27,43 | přečteno: 7424x