Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan Bátora je zděšen a občan také

Oba jsou zděšení z téhož, tedy ne z téže věci, ale z téhož občana a jeho počítačových dovedností.

 

Ukrást a použít adresář z mailové schránky, to ví už každý školák, to je to nejsnazší, a díky tomu poštovní servery zachytávají asi 93 % spamů, aby propustily ani ne 10 % běžných mailů, z nichž i tak se pár ukáže jako spamy. Pan Bátora díky své zkušenosti s hacknutou mailovou schránkou už to asi ví také.

Zatímco občan je zděšen z dovedností pana Bátory, pan Bátora je zděšen z toho, že i když se téma nebezpečí a hazardu nechránit si osobní data, i když se psalo i o tom, jak hloupé je zveřejňovat o sobě cokoliv na veřejných sítí, na facebooku jmenovitě, i když se medializovaly i případy hacknutí mailových schránek, přesto on na bezpečí svých dat nedbal, riskoval a hazardoval podle chuti, ale zato byl nainstalován do vysoké politické funkce na ministerstvu školství, i když to zrovna nehraje takovou roli.

Jednoduše vypíchnut problém je tento: člověk, který je počítačový poloanalfabet a neumí chránit ani svoje data, je instalován do funkce, kde může propustit daleko důležitější data o občanech i státu.

Kdejaký jouda si umí zřídit mailových schránek více – jednu profesionální, jednu pro zábavu, jednu tajnou, jednu obchodní, …. Pan Bátora do jedné schránky navedl podle médií kontakty na své kamarády z řad extremistů ale i třeba kontakt na prezidentova syna. Asi by panu Bátorovi bodl nějaký rekvalifikační kurz na používání PC pro pracovní účely, nebo pár měsíců v evidenci ÚP s proháněním po příslušných rekvalifikačních a motivačních kurzech.

Mimochodem, neumím si představit podnikatele a majitele firmy, který by zaměstnal v kanceláři s PC někoho s počítačovými dovednostmi pana Bátory. Ještě štěstí, tedy pro něj, že má i jiné vzácné schopnosti, kterými přesvědčil pana Dobeše, zpočátku naladěného silně proti, aby nad ním rozprostřel svá ochranná křídla, vzal ho na ministerstvo za peníze daňových poplatníků, kteří do toho nemají co mluvit, a od té doby ho ochraňuje a hájí a ochraňuje a hájí … a na školení počítačových dovedností ho nepošle a nepošle.

Zatímco občan je zděšen ze schopností pana Bátory ochránit data svoje, případně i jeho, pan Bátora jse zděšen z hackerových dovedností. Kdo je na tom hůře? Pan Bátora, nebo občan? Zatím pan Bátora a pár občanů, kteří na něj byli navázáni, na příklad prezidentův syn. Nevypadá totiž zrovna neškodně kombinace faktů, že prezidentův syn vlastní mezinárodní školu vysokých kvalit a možností a zároveň jeho přítel pan Bátora hospodaří na ministerstvu školství na pozici, na jaké se podařilo ho usadit.

Ale to je jen začátek. Třeba se panu Bátorovi ve spolupráci s trojany, červy a hackery ještě něco podaří. Třeba se ale jen podaří ze všech dalších úniků dat na MŠ obvinit pana Bátoru. A to se také někdy může hodit.

Člověk zkrátka a dobře někdy neví, čí je, respektive čí je agent, případně kdo je čí agent. Pan Bátora vypadá upřímně a nefalšovaně, že jednak neví, čí je sám, čí je agent on sám, ani kdo je čí agent. Jestli tohle všechno ví, jen se tváří, že neví, pak víme, co je jeho významnou a vše převažující dovedností. Na příklad já, když se tvářím, že nevím, tak opravdu nevím, a žádný ministr by se za mne nepostavil a neomlouval moje profesní kiksy, ty osobní už vůbec ne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 8.9.2011 11:34 | karma článku: 12,59 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.