Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otrávení zvířete je poškozením cizí věci?

Jak může otrávení zvířete být klasifikováno jako poškození cizí věci? Aneb Věc, která má svoji duši.

 

Vždy, když slyším smutné zprávy o tom, že někdo někomu způsobil újmu poškození cizí věci tím, že mu otrávil psa nebo koně, obejde mne smutek, či spíše padne na mne chandra, sklíčenost nad tím, že není možné některým lidem vysvětlit, co za věc vlastně zvíře je. Přemýšlím o tom, jak se s faktem trýznivé smrti svého zvířete vyrovnává majitel. Kdyby šlo o užitkové zvíře, jistě by bylo na místě mluvit o věci, která má hodnotu, vyčíslitelnou podle tabulek.

Ale jde-li o zvíře, které se nazývá domácím mazlíčkem, nebo o takové, které je partnerem na procházky a trávení volného času, případně ke sportu, které slouží k pomoci, možná i k terapii, to mi pak nepřipadá na místě mluvit o věci. A pokud to má být věc, pak by se snad mělo jednat o věc osobní obliby, jejíž cena je vyčíslitelná jen pocitem majitele.

Ke zvířatům, ale i k malým dětem mají lidé dvojí vztah. Ti, co mají zvířata nebo děti v rodině, je milují, tolerují jejich projevy, pro okolí obtěžující až hnusné, pečují o ně a ctí Saint Exupéryho (Antoine de Saint-Exupéry, prozaik, publicista a letec) myšlenku o tom, že připoutá-li si člověk k sobě nemohoucího a závislého tvora, nese za něj odpovědnost, myšleno v tom smyslu, že nese odpovědnost za jeho psychickou i fyzickou pohodu.

Takto obvykle majitelé psů i koní uvažují. Špatné je, pokud uvažují jinak a zvířata zneužívají k tomu, aby shrábli dotace, jinak zvířata týrají žízní, hladem, nemocemi a netečností k jejich existenci vůbec.

Jestliže majitelé psů a koní uvažují podle Saint Exupéryho, pak si kladou za vinu to, že nedokázali svoje zvíře uchránit všeho zlého, respektive zlých lidí. Soucítí s otráveným zvířetem, mnohdy s ním prožijí jeho poslední mučivé hodiny v jeho krátkém zvířecím životě, cítí bezbrannost svoji i zvířecí proti zlu některých lidí, ale i před zákonem, který ve zvířeti vidí věc, nikoli tvora, závislého na dobru nebo zlu člověka, tvora, který narazil na zlo a nedokázal se ubránit, tvora, který pro jednoho znamenal symboly přátelství, ochranu, bezpečí, spolehnutí, toleranci a důvěru, kdežto pro druhého zbytečnou věc.

V širším pojetí problému se nedá opomenout ani ta skutečnost, že obtěžování okolí projevy svého domácího mazlíčka nebo malého dítěte je stejně odporný čin, jako jsou odporné projevy takového tvora pro cizí lidi. A je to riskantní čin, protože budí agresi. Prvotní obranou proti možnému ublížení našim psím miláčkům tedy je nedráždit jimi své okolí, mít svá zvířata pod kontrolou a vědět o lidech, kteří se pohybují v jejich okolí.

Jestliže ale dojde k té smutné události, že někdo ublíží bezbranným zvířatům, pak bych se přimlouvala za to, aby se na takový čin nepohlíželo jako na zničení cizí věci, zbourání plotu, nebo rozšlapání košíčku mezi řádky se zelím, ale jako na nebezpečný čin agrese, namířený proti živému tvorovi, dnes proti zvířeti, zítra proti dítěti nebo slabšímu dospělému člověku.

Proč se takový čin stal, to nechť vyšetří psychiatr. Proč? Protože mnozí budoucí vrazi a násilníci začali svoji kariéru jako děti školou povinné týráním zvířat, jejich upalováním, či umlácením pro nic a za nic, jen pro svoji zábavu.

Ale ani ten případ, kdy agresor jednoduše ze svého okolí odklízí vše živé, co mu překáží, nebo co uvažuje jinak než on sám, není o moc lepší. Myslím, že Anders Behring Breivik své dovednosti nenabyl náhle ze dne na den, ale musel je trénovat. Umět zabít živého tvora není dáno každému.

Stejně tak umět postarat se o zvířata a mít je rád není dáno každému. Teď už jde jen o to, která výjimečná vlastnost je pro přežití lidstva důležitější, ale i o to, zda si člověk skutečně a upřímně myslí, aniž by se mýlil, že se pohybuje mezi živou a neživou přírodou, nebo mezi věcmi, jejichž poškozením se nic moc nestane, respektive lidstvu se nic moc nestane.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 3.11.2011 8:17 | karma článku: 25,41 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.