U mě to nevoní

Skutečně, vůni vanilky, kakaa, pomerančové kůry, perníkového koření, byste v těchto dnech u mne doma nasávali marně.

To bude tím, že už druhým rokem vánoční cukroví nepeču. Více než dvě třetiny žen mne v tomto okamžiku zatratí. Ale vezměte si to, dámy: V pronajatém 1+1 jsem mimo jiné vyfasovala elektrickou troubu, která je na heslo, to mi bohužel domácí neprozradila. A v troubě jeden plech. Knoflíky na sporáku byly zaprasené, tak jsem je vypucovala odlakovačem. Tím jsem údaje na knoflících smázla a teď nevím, jestli peču na 100 nebo 200 stupňů, beru to od oka. S jedním plechem, který v troubě mám, se péci vánoční cukroví prostě vyrobit nedá a já nejsem ve svém věku ochotna kupovat další plechy.

V prosinci 1978 jsem se s tříměsíční dcerkou přistěhovala do rodiny mého manžela, takto do Komárna.. Tchyně (vynikající žena) plus dvě manželovy sestry.Musela jsem se předvést, aby věděly, jak se synovi a bratrovi povedlo. Napekla jsem cukroví, což na jižním Slovensku nebylo běžné. Velebily mne až do Tří králů, zvláště, když jsem konec roku završila chlebíčky.

Pak jsem samozřejmě pekla celý život, ale vždy v mezích, to jest, aby se to všechno snědlo během Vánoc a ještě sem tam něco zbylo na návštěvy.

Před dvěma lety jsem se vypjala a upekla slovenské págáčiky a kokosové zákusky, které svého času dělala nagymama, babička manžela .Loni to už bylo chudší,dostali jen vánočku. Letos mám v plánu švestkový koláč, pěkně posypaný mákem s moučkovým cukrem, švestky máme ze zahrady. A pagáčiky budou taky.

Mezi námi, ty děti (vnuci) si stejně jen zobnou, stejně tak jak dospělí, já to nemusím. Proto se se divím, kde všude možně čtu, jak každá pořádná máma nadělá patnáct druhů cukroví; nakonec to zbylé cukroví nacpe do mrazáku a vytáhne je na Velikonoce.

Tak nevím, jestli jsem nepořádná ženská, která nešílí (nebo raduje se) nad rozváleným těstem. Ty lepší berou do ruky vykrajovátko, honí z kuchyně děti, aby se nespálily o plechy, po večerech matlají dortíčly krémem, polévají je čokoládou; navrch oříšek. Umdlévají, ale taky se taky radují.Přeji jim to.

Já mezi ně nepatřím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Mrázková | čtvrtek 15.12.2016 22:18 | karma článku: 11,17 | přečteno: 208x