Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tady se už nepotkáme, Mílo!

Před necelými dvěma roky jsem končila svůj blog slovy: "Tož, nejspíš se příště s Mílou potkáme tak, jak před asi patnácti let na petrovickém hřbitově. Jenže teď oba v teplácích, já v důchodu, on po exekuci s dluhy na krku.

Trochu, z dnešního pohledu, černý humor. Ale jen poloviční. Vezmu si na sebe něco slušnějšího, až půjdu v Petrovicích na hřbitov, abych se poklonila svým předkům i Mílovi.

Toto je přepis (s mírnými úpravami) mého blogu z 25.4,2013:

 "Naše babičky byly sestřenice. Babička Míly Ransdorfa a moje. Bydlely od sebe ve vesnicích vzdálených dva kilometry. Co se pamatuji, neudržovaly spolu nějaké bližší styky.

            Míla pocházel z vysloveně proletářské rodiny, maminka uklízela ve školce a tatínek náklaďákem rozvážel uhlí. Sourozence neměl. Chodili jsme spolu do petrovické dvoutřídky, on byl o dva roky výše. Děti ze Zavidova, odkud pocházel, musely denně v slunci, dešti, sněhu překonat asi dvoukilometrovou pouť lesem do školy. V zimě přišly na osmou zmrzlí, mokří a ohřívaly se u kamen, ve kterých školnice paní Došková ráno zatopila.

            V jedné ze dvou tříd jsme seděli postupně v jedné řadě druháci, v další čtvrťáci a pak páťáci. Paní učitelka Machová zadala jednotlivým ročníkům práci, nevzpomínám si, že by učební hodina byla něčím ohraničená, školní zvonek jsme neměli. Pokud měli čtvrťáci, kam chodil i Míla, čtení, snažila jsem se, jako druhačka, vždy spočítat počty nebo udělat cvičení z češtiny co nejdříve, abych je mohla poslouchat. Nejzřetelněji četl Lindauer a Randsdorf.

            S Mílou jsme se pak setkali na gymnáziu v Rakovníku, kam chodil do humanitní třídy. Už tehdy vynikal svými všeobecnými znalostmi a jazykovým nadáním. V šedesátých letech konal tehdejší rozhlas jakési interaktivní soutěže mezi dvěma městy, tehdy Rakovník soutěžil s Blatnou, družstvo každého města čítalo asi pět členů, soutěžilo se v různých oborech. Jedním z našeho družstva, v oblasti historie, byl i Míla Ransdorf, kterému tehdy mohlo být tak třináct let. Byl to prostě fenomén.

            Po maturitě jsme se několikrát viděli v autobusu z pražských Petřin, z koleje Větrník, on studoval filozofii a historii, já žurnalistiku. Prohodili jsme pár slov, spíš jako krajané a to bylo vše. Titul PhDr. získal v r. 1978 s prací Politická teorie rané renesance a reformace, když čtyřletou filosofickou fakultu vystudoval během dvou let. V roce 1982 pak obhájil titul CSc. s prací Husitská ideologie a vznik raného buržoazního myšlení.

            Jako člověk, kterého doma moc nehladili, dal se na politiku. Už na gymnáziu při příležitosti VŘSR deklamoval v tělocvičně Majakovského: „Černá mračna jdou a jdou…“ a v duševním prožitku mu šla ústa šejdrem.

            V politice jako člen KSČM vystoupil proti konzervativním funkcionářům a podporoval vstup naší republiky do Evropské unie. Po té se pak stal i europoslancem. Na rozdíl od jiných, našich, v této funkci setrvávajících dobře placených občanů, minimálně díky své jazykové erudici ví, o čem se mluví.

            Druhá věc je ovšem status „občan Ransdorf“. Od politování hodných automobilových nehod, které zapříčinil, až po dobu, kdy mu hrozila exekuce a dražby kvůli sedmnáctimiliónovému dluhu. On prostě nebyl člověk do tohoto světa. Nechť by působil v jakékoliv politické straně, hnutí nebo občanském sdružení, vždycky jeho praktický život nedopadl. Můžete ovládat tucet i více světových jazyků, ale nejsou-li vaše loketní klouby dost pevné a smysl pro realitu dostatečně pružný, prostě nepochodíte. Míla měl mít, podle mého názoru, tolik soudnosti, aby pochopil, že jeho svět je v knihovnách a archívech. nebo v pedagogické činnosti.

            Při veškeré shovívavosti, ale i politické kritičnosti, kterou jsem k Mílovi během let měla, kdysi dávno mne svým vystoupením a rozletem v poslanecké sněmovně dostal. Tehdy se řešila otázka balených koblih, mělo to být cosi na eurounijní téma a on začal svůj vstup citací z Sirotkova Saturnina.

Takže, Mílo, nechť je Ti petrovická půda lehká.

Autor: Jana Mrázková | pátek 29.1.2016 15:05 | karma článku: 26,05 | přečteno: 1191x
  • Další články autora

Jana Mrázková

Vystřílet nemocnici je zločin, stav vraha však chápu

K lékaři chodím jen v nejnutnějším případě (nechat si předepsat léky), Domácího lékaře nečtu, hrozilo by nebezpečí, že si člověk nalezne všechny choroby. O své zdraví se starám průběžně, Zdravou stravou, otužováním,

12.2.2020 v 22:10 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Zůstal jste svůj, aneb když (nejen) milenky pláčou

Běžná ranní radio kulisa, hráli Vaši písničku a najednou mne během ní zamrazilo. V to úterní ráno, když muž se ženou snídal, došla ona smutná zpráva. Dělovou ránu dal někdo jiný.

11.10.2019 v 15:08 | Karma: 13,73 | Přečteno: 438x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

"Napište blog, paní Žolíková, máte skluz!"

Pravila paní Matesová, když jsme se ráno potkaly s našimi pejsky na špacíru. Tedy, ona se jmenuje jinak, a já taky nejsem Žolíková. Jenže to máme tak vymyšlené: My pejskaři se obvykle při prvním setkání ptáváme na jméno pejska,

17.9.2019 v 23:21 | Karma: 19,55 | Přečteno: 410x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Asi toho má letos fakt hodně

Tedy Ježíšek. Přišlo mi v noci vnuknutí, že bych mu už měla pomoci zabalit dárky. Na rozdíl od loňska, kdy jsem dárky cpala těsně před Štědrým dnem do koupených vánočních taštiček, jsem to tentokrát vzala zgruntu.

8.12.2018 v 0:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 361x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Když krachne přátelství....

Inu, stalo se, co jsme ani jedna nejspíš neočekávaly a ani si to nepřály. Od prosince loňského roku jsme měly s Alenou u Čedoku zabeštelovanou dovolenou letos říjnu na Kypru.

14.11.2018 v 15:06 | Karma: 20,82 | Přečteno: 899x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Dívám se kolem sebe, ale i zapátrám v bohaté paměti.

Seznam rubrik