Nevím jak je mámě......II.

Tak jsme se dnes vydaly (mé dcery a já) za babičkou/maminkou do Rakovníka, do nemocnice. Přes Kralovice je objížďka, takže nám cesta z Plzně trvala hodinu a půl.

Na dveřích JIPky visí cedule: Návštěvní hodiny 14-18, lékař přítomen 14-15h. Bylo 11 hodin. Naštěstí sestřička byla ochotná a na chvíli nás pustila. Maminku jsme zastihly, jak zrovna leze z postele, pravila, že se jde obléci, protože ji to tady už nebaví. Jinak vypadala dobře, taková v tváři vyžehlená, od čtvrtka odpočinutá. Postupně pookřívala, i když nevím, zda-li nás poznala. Pravila, že kdyby to věděla, tak by na ten zájezd nejela, protože jsou to samé blbiny a tohle je nějaká divná hospoda. Ale jinak byla usměvavá s spokojená.

Sestřička se při našem odchodu omlouvala, že nemůže podat žádné informace. Tak jsem se jí zeptala na heslo, co po mě chtěl pan MUDr. v telefonu. Upřímně se zasmála a řekla, že tady si na hesla nehrají (doslova!). Když jsem jí vysvětlila, že babička si nepamatuje nic, natož heslo; nezná jej ani můj brácha, který do nemocnice chodí skoro denně, že bez  hesla mi pan MUDr. nedá telefonicky informace, velmi se zarazila. Navigovala jsem ji, ať se jde podívat do matčiných papírů. Lejstro donesla, heslo: "neuvedeno". Ani se nedivím, záchranka odvezla maminku v noci z ulice, kde upadla a rozbila si tvář.

Tak nevím. Kdyby měl lékař při mém telefonátu (pevná linka) po ruce karty všech tří pacientek na JIPce, zjistil by, že maminka heslo nemá, tudíž by jej po mně nechtěl. Nebo čekal, až jej vyřknu a zkontroloval by to v kartě?! Jestliže mamka nevymezila okruh lidí, jimž lze podávat informace o svém zdravotním stavu, bezpochyby platí, že lze informace podávat všem.

Tohle je fakt nějaká divná hospoda.

Autor: Jana Mrázková | pondělí 20.8.2018 18:58 | karma článku: 20,14 | přečteno: 687x