Našli moji rádci? Našli, našli moji ministři. Nejméně devět miliard korun!

Ptala jsem se tu v sobotu jak se hledají peníze (http://janamrazkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622901). Ha, a už jsem doma. Sice se mi nedostalo odpovědi na otázku JAK?, asi způsob není důležitý (?!), avšak peníze se našli!

A ne zcela zanedbatelná částka. Rovnou devět miliard korun. Je zřejmé, že ministři a jejich úředníci hledali opravdu pilně. Taky jim to trvalo. Obrátili dvakrát každou účtenku, než je napadlo, nebo situace donutila, nahlédnout do rezerv. A jejda! To byl objev.

Znova se musím vrátit k původní tezi. Opravdu na jednotlivých rezortech nevědí co mají v rezervách? Nebo si na tom sedí jak žába na prameni, přičemž viz Harpagon bubnují pěstičkou na ministerskou pokladničku: "Mé zlaté penízky! Nedám!".

Spíš se domnívám, že čas uzrál. Když už se i doktoranti postavili na zadní a volby jsou na krku, je třeba jít s pravdou ven. No, s pravdou, spíš takticky. Nic nového pod sluncem. Chléb a hry, to již dávali lidu císaři ve starém Římě. "Lide český, na chleba ti přidáme, her si pak užiješ při předvolebním skotačení, třeba na nafukovacích hradech". Oh, jaká jsme my to dobrá a obětavá vláda, kolik úsilí nás to hledání peněz stálo, vždyť už se snažíme nejméně měsíc, a podařilo se. Nejsme žádní troškaři, hnedka devět miliard, z toho třetina rovnou pofrčí do školství. 

Každé období vyzdvihne běžný obrat v češtině na vyšší úroveň (skoro jsem napsala level). Pamatuji doby, kdy se vše muselo "ošetřit", případně "zahojit". Můj známý tehdy vtipně podotkl: "Jen, aby se to nepodebralo!" Před dvěma roky v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích ministr Chovanec všude vymezoval perimetr. A to i napříč politických spektrem. Teď se všude hledají peníze. Upřímně se těším, jaké glorifikace se čeština dočká dál. A s čím přijdou například lídrkyně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Mrázková | úterý 19.9.2017 17:31 | karma článku: 12,19 | přečteno: 311x