Jděte do háje s tím "Husákovo 3+1"

Cítím se zcela oprávněna vyjádřit se k tématu "Husákovo 3+1", neboť v r. 1980 jsem si zařizovala domácnost v podnikovém bytě na sídlišti Záhumenice v Bratislavě - Rači. Chtěla jsem to mít hezké, 

ale současně jsem byla při smyslech.

V té době jsem bydlela s manželem a dvouletou dcerkou u tchyně v Komárně. Do nového bytu mi švagr přivezl kbelík, koště, pár hadrů a starou židli. Úklid v novostavbě dal zabrat, zaprasená okna (škrábání žiletkou suché malty), kdo zažil, pochopí, dojížděla jsem tam vlakem vždy, kdy švagrová hlídala dítko.

Byt byl naštěstí vylíčen (krásný slovenský výraz, tj. česky - vymalován) na bílo, na zemi žluté linoleum. Mrňavé dítě v kočárku, jela jsem tramvají do Pokroku na Račianskom Mýte vybrat a koupit neutrální koberec, který mi posléze soused v obýváku (za flašku rumu) položil. Variabilní obýváková stěna, tmavý matný ořech, mi slouží dodnes, je nadčasová.

Chci tímto říci, že jsem se v r. 1980 nastěhovala do úplně nového paneláku, kde jsem záhy našla spřízněné maminky svého věku. A všechny si podle svého vkusu i finančních možností byty zařizovaly.

Tedy v osmdesátých letech minulého století jsem osobně navštívila dost panelákových bytů. A musím říci, že takový paskvil, jaký je současné generaci předestírán ("takoví jsme byli, takto jsme žili"), je naprosto zcestný. Nepopírám, byty se zařizovaly a čančaly podle vkusu majitelů. Někdo preferoval sisalové závěsy, jiný chemlonové koberečky či bulharskou keramiku. Tak to prostě bylo, tak to bylo módní. Každá doba má to své, a, podle mne, to nesmí být bráno do souvislosti se jménem generálního tajemníka strany. My měly doma tehdy v r. 1960 Brusel (tedy v rámci možností), tj. umakartová kuchyň, dvě křesla a stolek do pokoje. A nikoho, ani teď, nenapadlo tuto éru nazývat dobou Novotného, (Schöne Tony). V té době jsem měla možnost nahlédnout do západoněmeckých katalogů, nábytek byl velmi podobný našemu. Ostatně naše bytová kultura byla v té době na vysoké úrovni.

Myslete si o mně co chcete, ale já se prostě nesmířím se skutečností, kdy se dnes v této společnosti míchají jablka s hruškami. Třeba bytová kultura s vedoucí úlohou strany.

 

Autor: Jana Mrázková | středa 29.8.2018 0:04 | karma článku: 39,78 | přečteno: 2465x