Charita, děkuji, už ne, ačkoliv....

Ano, to je ono, už pár /to je dva, nebo několik?/  měsíců se  lehce potácím ve svém, finančním pnutí důchodkyně, která má srdce stejně široké jako boky, nicméně fakt omezené finanční možnosti.

Aby nedošlo k mýlce, aniž bych si chtěla dělat zásluhy, přispívala jsem. Přes Unicef i Člověka v tísni (ČVT) jsem pravidelně posílala nějaké peníze, jak jsem se stala důchodkyní, částky jsem redukovala, ale plynuly dál.  Své mamince jsem věnovala k jejím osmdesátinám dekret o tom, že v Africe zakoupila malé hejno slepiček. Ty ponesou doručitelům vajíčka a možná snad se dočkáme i nové snůšky. Mamka se v tichém rozechvění rozpomněla na své dětství i malilinkatá kuřátka na dvoře.

Asi tak, jako /skoro/ všichni, kteří si uvědomují, že ne všude na světě je to zrovna happy, potřebovala jsem přispět tam, kde je to třeba. Pozor, nejsem zase vše obemající jedinec, který chodí bos a živí se kořínky. 

Byla to jednoduchá rovnice: o jedné neznámé. Já tady pitnou vodou myji i podlahu, když na druhém konci světa chodí dětičky několik kilometrů s barely...Já vím, těžko to zvrátím, ale co kdyby třeba?

A teď jsem se zcela náhodou dozvěděla jak to u ČVT chodí. To, že tato instituce ve jménu pomoci svého času vybavila kubánské disidenty mobilními telefony a tablety. Podržte se: koresponduji pět let s někdejším emigrantem.   A tak mi napsal, že jeho syn M. /Francouz/ po výběrovém řízení ( u Šimona Pánka) získal funkci šéfa české sekce v Myanmaru (Barmě), předtím působil ve střední Africe,  v  Burundi. No, prostě teď v Barmě má hodně práce, ale jinak super. Mamka má domorodou chůvu, kuchaře a zahradníka, stejně, jako byla zvyklá v Africe. Nechci radši vědět jak se to financuje.

Teda to bylo asi před třemi měsíci, V Myanmaru trošku hořela půda, už je rodinka v Libanonu, vím jen, že se M. v Myanmaru nějak nepohodl s ČVT. No, vidíte, v rozstříleném  Bejrútu se opět rodinka (teda já jim přese vše držím palce), nějak usídlila.  Už nemám zprávy o tom, jak se mladým v Bejrútu žije. Holt to tady odtud nemohu pochopit.Tedy, mezi námi, trošku je to na palici. českou, možná ne francouzskou.

Po všem tohle dávám přednost skutečně adresné pomoci. Jsem sakra opatrná. A svůj finanční příspěvek jsem tuhle poslala Nině na vozík.

Autor: Jana Mrázková | pondělí 3.9.2018 22:17 | karma článku: 37,82 | přečteno: 1965x