Bipolární porucha a trestní odpovědnost

Média v poslední době propírala případ klatovského lékaře, který dosloužil jako primář dětského oddělení v rakovnické nemocnici (Rakovník = mé rodiště). Ten pán trpěl bipolární poruchou. Nestraním mu, ale překvapilo mne, jak se hned všude vyrojila tvrzení o tom, že je trestně neuchopitelný. K takovému rozhodnutí je příslušný toliko soud, může se vyslovit, kdy byl obžalovaný při konání trestného skutku příčetný či nikoliv To, že subjekt trpí bipolární poruchou ještě neznamená, že za své skutky není odpovědný.  

Já osobně mám bipolární poruchu diagnostikovanou již čtyři roky, přiznali mi proto invalidní důchod I.stupně. Chodím do práce, kde se mi "podařilo"  neodbornou manipulací po nedokonalém zaškolení zmrvit při opracování sedm výrobků. Musela jsem za to zaplati 3.850,- Kč, dost pro toho, kdo je honorován minimální mzdou. Byla jsem nepříčetná?

Jiná věc je, když, dle médií, pan doktor zápasil s kanylou, inkubátor byl plný krve. Je-li to tak, vidím zásadní pochybení personálu, který včas nezasáhl.

Znova opakuji, že tento případ se mediálně rozpatlal, je třeba nechat na orgánech činných ve věcech trestních, aby případ objasnil a soud uzavřel.

Autor: Jana Mrázková | sobota 4.10.2014 19:56 | karma článku: 20,02 | přečteno: 797x