Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nádražní kvítí na kolejnici života (foto)

Ze zaměstnání chodívám pěšky. Vyčistím si hlavu od práce, dám pohyb tělu, protože zaměstnávat pouze předloktí je poněkud jednostranné a tím pádem nezdravé a hlavně neminu příležitost všimnout si mnoha krás, 

neboť se zrychlením pohybu pomocí dopravního prostředku se zároveň nezrychluje naše schopnost vnímat okolí, ba naopak, dle jevu, který popisuje teorie relativity se náš obzor zužuje.

Nečekané bývá opravdové a krása nemusí znamenat výbuch atraktivity, ale třeba jen příjemnou harmonii. Všímat si jí a prožívat jí, k tomu musíme být připraveni. Příprava je zdánlivě jednoduchá, zbavit se kolotoče každodenních myšlenek a starostí a na druhou stranu být v sobě natolik duševně pohybliví, abychom mohli duševně přijímat. Je to zvláštní spojení mezi tělem a duší. Tělesná činnost, budiž zdůrazněno smysluplná činnost tj. práce nikoli plácání se v posilovně, aktivuje duši, dostane ji do obrátek. Pak jde o to najít harmonii mezi oběma póly. Lenoch nic neprožívá, i když nemá starostí, jeho receptor nemá napájení, na druhou stranu ani člověk věčně spěchající, jeho receptor je pro změnu přeplněn mentálními šumy.

Byly doby, kdy jsem chodíval doslova meditačním krokem, byl to čas zkoumání sebe, společnosti i různých světonázorových náhledů na jsoucnost, tj. na vesmír viditelný naším okem, na vesmír viditelný pomocí zostřujících pomůcek, na vesmír viditelný pouze naším duchem, na vesmír v nás a na zákonitosti, které všechny jmenované vesmíry propojují v jedno tkanivo celku.

Pokud se člověk vydá touto cestou, má opravdu nad čím přemýšlet, dny jsou krátké a „materiálu“ spíš jen přibývá. Není však námahy, která by nepřinesla nějaké výsledky. Pokud si člověk ponechá otevřený obzor, to znamená, nepodlehne pokušení myšlenky, že toho ví už dost  a s tímto  pro něj samého těžko rozpoznatelným domýšlivým nastavením začne své názory nepřiměřeně propagovat, musí zákonitě  pro sebe učinit mnoho objevů, často takových, které mnohonásobně překonávají jeho očekávaní.

Katedrála poznání se zdá býti vystavěna jako řetěz sálů. Projdeme jedním a za spojujícími dveřmi se objeví další, netušeně větší. Jde o to jít pořád dále. Opakovaná zkušenost pak poskytne oporu myšlence, že děj objevování nikdy neskončí, a že poměr mezi množinou věcí, které člověk zná a množinou věcí, které člověk nezná, se bude dalším poznáním zvětšovat ve prospěch skrytého. Tušení gigantičnosti celku však poroste. A v tomto postoji je zakotvena jakás takás pokora, o které dnešní člověk netuší téměř nic.

Jeden by si mohl říct, tomu nepotřebuji věnovat léta, to je přece jasný, vždyť už Sokrates řekl vím, že nic nevím. Tragický omyl, naučenosti nejsou vlastní a tudíž bez života, jako většina vědomostí, které získáváme dnešním tzv. vzděláním. Cesta za poznáním musí být prožita, každý její krok, každý vnitřní údiv při ujasnění si nějaké spojitosti, každé rozechvění nad samozřejmostí, kterou jsme měli léta na očích, ale která nám nedocházela. Celý ten proces nelze urychlit nebo nějak přeskočit, teprve nějaké prožití nás uschopní přijmout a pochopit další.

A k čemu mi to bude v normálním životě? Prakticky pro všechno. Onen vesmír viditelný pouze naším duchem obsahuje síť, která propojuje všechny ostatní zmíněné vesmíry pomocí v základu velice jednoduchých zákonů v jeden dokonale logicky uspořádaný a hlavně přehledný celek, ve kterém můžeme zoomovat do jednotlivostí a zároveň neztrácet spojení s ostatním. Pro vědce v tom spočívá ochrana před fachidiotstvím, pro věřícího ochrana před obětím slepé víry, která z něj dělá neživou loutku, pro spisovatele či umělce a zároveň pro jejich konzumenty ochranu před mlhami nesmyslných fantaskních světů, které nakonec mohou přijmout za své (nemíním tím skutečný onen svět, tak jak jej velmi okrajově líčí prožitky blízkosti smrti apod.).

Pro pudového člověka zdá se, že nic… do doby než přijdou věci, které ostře zasahují do jeho života, a nad kterými nemá moc. Povrchnost politiků, bezohlednost podnikatelských subjektů, krátkozraké a tunelované pokusy o nápravu a tisíce dalších věcí mají základní příčinu v odloučení člověka od skutečného osobního živého vhledu do souvislostí a zákonitostí, od přemýšlení v dalekých horizontech. Pak člověče můžeš psát tisíce kritik, plnit tím sociální sítě a bude to k ničemu, když ty sám svým životním postojem k tomu nepřispěješ. Změnou svých návyků, postojů a cílů můžeš být tichým, ale silným zářičem v této síti lidského nevědomí. Duté hlásné trouby jsou jednou z nemocí společnosti, protože profanují a devalvují původně hluboké a čisté pojmy, takže našinec, když se později setká s něčím cenným, je znechucen již při pouhém zaslechnutí určitých tématických slov.

Člověku konzumentu, když nedostává se mu jeho zboží, bolestně to vnímá, vlastně trpí. A fyzické vlastnictví, to ze dne na den se může ztratit. Duchovní vlastnictví vám ukrást, na to nikdo nemá páky, to vezmete si sebou na věčnost. Avšak neříkám tím, že by se člověk neměl přiměřeně zaopatřit, to samo skrývá mnoho příležitostí k osobnímu vývoji. Nešvarem je, když se to stane cílem nikoli pouhým prostředkem či nutností na cestě za cíli mnohem vyššími. Když člověk stane se mučedníkem módy.

Také lidé, co dnes jsou s vámi a těší vás svou přítomností, zítra mohou být v nedohlednu a nebude síly, která by vám je vrátila. Mnoho slz pak skropí vaši skráň, když nemáte jiné kotvy. Vše přichází a odchází, pomíjí a zase vzniká, jen ten Tvůrce všehomíra je stále na svém místě a niky nebude jinde. 

Fotoaparát mobil Samsung Galaxy GT-S7560. Jemná úprava v Zoner Photo Studiu 16, základní verze zdarma.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vítězslav Janáček | sobota 27.6.2015 20:17 | karma článku: 16,20 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Vítězslav Janáček

Rychlokurs korejštiny na cesty

Základy písma Hangul a ultralehké základy gramatiky ve zkratce zarámované do fotografií převážně moderní architektury Seoulu.

4.11.2019 v 10:37 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Cestování

Vítězslav Janáček

Turistou v Jižní Koreji

Neočekávaná cesta do korejské metropole Seoulu, Bukhansan parku a Soraksan Parku. Pastva pro oči i jazýček.

5.10.2019 v 13:40 | Karma: 16,24 | Přečteno: 685x | Diskuse| Cestování

Vítězslav Janáček

Guggenheim muzeum a další objekty baskického Bilba

Baskové potažmo Španělé, co se týče architektury nešetří odvahou, nebojí se barev ani bizarnějších útvarů.

18.7.2019 v 9:41 | Karma: 12,01 | Přečteno: 355x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

V zemi Basků - cesty po okolí Bilbaa (fotoblog)

Moře, útesy, hory, odvážná městská architektura, tak by se dalo charakterizovat Bilbao a jeho okolí - Bermeo, Gaztelugatxe, Bakio, Portugalete, Santurtxi, Alonsotegi, Getxo, Sopelana

14.7.2019 v 15:20 | Karma: 12,31 | Přečteno: 419x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Modrá a zelená, která nikdy neomrzí - fotoblog

Záběry z jarních výšlapů do Jizerských hor a na Ještědský hřeben, dále do Lužických hor, na Panskou Skálu a Klíč.

17.6.2019 v 10:00 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Koalice utne obstrukce. Chcete na hokej, to je celá pravda, řekla Schillerová

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  13:10

Přímý přenos Vládní pětikoalice prosadila, že o vrácení návrhu na zavedení korespondenční volby se bude hlasovat...

Izrael v Rafáhu chystá jen menší operace. Nechce dál dráždit Bidena

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  13:09

Izrael plánuje v částech města Rafáh na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských...

Policie vyhlásila pátrání po ruském generálovi, stojí za výbuchy ve Vrběticích

10. května 2024  13:06

Policie v pátek vyhlásila pátrání po ruském generálovi ruské rozvědky Averjanovovi, jehož jednotka...

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. května 2024  9:19,  aktualizováno  13:01

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při páteční rozlučkové návštěvě Ukrajiny uctila památku 118...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1427x
Tadá...