Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úpadek vojenských raket v druhé polovině 19. století

V první polovině devatenáctého století prožívaly rakety v armádách renesanci, ale jejich sláva začala hasnout kolem poloviny století, kdy se do výzbroje dělostřelectva dostávaly nové typy děl a munice a rakety se dále využívaly jen pro osvětlování nebo signalizaci.

K rozvoji dělostřelectva přispělo zejména zavedení rýhovaných hlavní a válcovitých střel s kuželovým hrotem namísto dosud používaných koulí. Rovněž byla zdokonalena technologie výroby děl a do výroby byly zaváděny nové materiály na odlévání hlavní. První děla s rýhovanou hlavní byla vyrobena v roce 1847 v Itálii a s úspěchem byla použita v bojích u Gaëty v letech 1860 a 1861. Úspěšné bojové nasazení pak vedlo k dalšímu rozvoji rýhovaných děl ve Francii, Anglii a Prusku a kolem roku 1855 již byl tento typ hlavní v dělostřelectvu v převaze. Zavedením rýhovaných hlavní se zpřesnila střelba a zmenšil se rozptyl, protože rýhy byly v hlavni vedeny šroubovitě a tak při výstřelu dodávali střelám rotaci kolem podélné osy. Počet drážek v hlavních se velice lišil podle typu děla; předovky (nabíjené zepředu) měly obvykle tři drážky, děla nabíjená zezadu měly většinou více než dvanáct drážek (přičemž extrémem bylo sto drážek); také hloubka drážek byla u různých typů děl různá. Pokroky dělostřelectva byly inspirací i pro Julese Verna (1828 - 1905), který díky tomu vyslal své hrdiny v románu "Ze Země na Měsíc" do vesmíru v dělovém náboji.
Přes nesporné úspěchy dělostřelectva prohlásil v roce 1850 francouzský maršál Marmont, že rakety přinesou úspěch tomu, kdo dřív než ostatní pochopí jejich důležitost a vytěží z nich všechny výhody, které je možno od nich očekávat. Rakety přitom dosahovaly pozoruhodných výsledků: měly dolet až 7,5 km (ovšem v některých případech byl ale jejich skutečný dolet úmyslně navyšován, aby tak byla "vylepšena" jejich bojová síla) a jejich dostup byl při hmotnosti 80 kg asi 2500 metrů. Přesto byla ve stejné době v Anglii zastavena výroba některých vojenských raket. Zrušení výroby se týkalo raket konstrukce Congrevovy (stabilizovány tyčí), rakety konstrukce Haleho (stabilizované rotací) zůstaly v aktivní službě britské armády až do roku 1899, přičemž oficiálně byly z inventáře vyřazeny až v roce 1919; stalo se tak více než sto let poté, kdy byla vytvořena první British Army Rocket Brigade (oficiálně byla založena v roce 1818).
V Rusku byly vojenské rakety používány v neztenšené míře i nadále. Zasloužil se o to především generál dělostřelectva Konstantin I. Konstantinov (1817 - 1871), od 1. ledna 1850 úspěšný velitel petrohradského Raketového ústavu. V oficiálním hlášení pro vrchní velení se nachází i toto hodnocení: "Od ledna 1850, kdy velení raketového závodu převzal Konstantin I. Konstantinov, důstojník s vynikajícími schopnostmi a vědomostmi, udělala výroba raket v našem závodě vynikající pokroky." Dodejme, že v době Krymské války (1853 až 1856) byla většina z 20.358 kusů bojových raket vyrobených v Petrohradě použita při bojových akcích na Krymu, kde se v někerých bojích dokázaly významně prosadit. Další významné nasazení raket bylo v červenci 1854, kdy promyšlené nasazení raket umožnilo osmnáctitisícové ruské armádě porazit u Kjurjuk-Dary na Kavkaze turecké vojsko, které mělo kolem 60 000 vojáků. Ale ani úspěchy ruských raketčíků nedokázaly zvrátit všeobecný trend ústupu od používání raket. A tak už 30. dubna 1856 byla carským výnosem v ruské armádě rozpuštěna raketometná baterie. Výnos byl vydán i přes protesty mnoha předních dělostřeleckých odborníků, včetně Konstantinova. Ten v následujícím roce vydal v Petrohradu knihu "Vojevyje rakety" ("Bojové rakety"), v níž obhajoval rakety a zdůrazňoval jejich významnou přednost - jednoduchost a pohyblivost v obtížném terénu. V knize sice uznával velký úspěch děl s drážkovanou hlavní, ale rakety prohlašoval za nezbytný doplněk dělostřelectva, přestože i ony mají některé nevýhody. Konstantinov společně se svými žáky nakonec dosáhl obnovení raketometné baterie v ruské armádě (stalo se tak v roce 1859), ale využívání raket už nikdy nedosáhlo takového rozssahu, jako před rokem 1856. Ale i potom museli zastánci raketového vyzbrojení neustále svádět boj s carskými úředníky, kteří se nijak netajili odmítavým postojem k bojovým raketám. Konstantinov v této souvislosti v jednom článku z roku 1867 napsal: "Neberte Rusku užitečnou věc!" Pro úplnost je nutné zdůraznit, že Konstantinov se nezabýval jen výrobou a použitím raket a odpalovacích zařízení, ale zaměřil se i na teorii raketového letu. Po roce 1847 zkonstruoval raketové balistické kyvadlo pro zjišťování změny rychlosti rakety v různých fázích letu a díky němu odvodil diferenciální rovnici raketového pohonu.
Poslední známé použití raket ruskou armádou ve větším měřítku je z roku 1881. A v lednu 1886 byla z rozhodnutí dělostřeleckého výboru při hlavní dělostřelecké správě carské armády zastavena produkce bojových raket (už chyběl největší propagátor raket Konstantinov, který zemřel v roce 1871); nadále však pokračovala výroba osvětlovacích a signálních raket. Raketometné jednotky ruské armády oficiálně skončily svoji činnost v roce 1890 - jako poslední v Evropě. Do konce 19. století pak byly bojové rakety z carské armády úplně vyřazeny z výzbroje. Ruské dělostřelectvo se ale k raketám vrátilo už v roce 1902, když dostalo přiděleno finanční prostředky na zkoušky raket poháněných bezdýmným prachem. Testy probíhaly na Petrohradském dělostřeleckém polygonu, v Sevastopolu a v Nikolajevu a objektem zájmy byly rakety zkonstruované Michailem M. Pomorcevem (1851 - 1916) a D. P. Rjabuškinem v Aerodynamickém institutu v Kučinu.
Také Rakousko-Uhersko mělo od roku 1818 i díky vrchnímu veliteli dělostřelectva Vinzenzi von Augustinovi (1780 - 1859) ve své armádě "raketové" odddíly, které naposled působily v červenci 1866 v bitvě u Hradce Králové. Každý dělostřelecký pluk měl ve své sestavě jednu raketometnou baterii, která měla ve výzbroji rakety vyráběné ve Wiener Neustadtu. Podíl i přínos "prskounů", jak byli raketčíci v rakouské armádě označováni (pro rozlišení od dělostřelců měli zvláštní uniformy se znakem své zbraně na výložkách), byl ale nepatrný a tak ještě v roce 1866 byly raketometné oddíly úplně zrušeny. Rakousko se stalo první zemí v Evropě, která své raketové oddíly zrušila. Současně s tím se v Rakousku zastavila výroba bojových raket. Pro zajímavost: rakouská armáda měla v té době ve své výzbroji rakety stabilizované rotací.
V roce 1872 zastavilo výrobu vojenských raket také Prusko a velení armády současně zrušilo své raketové oddíly. Jejich roli plně převzalo v pruské armádě, stejně jako se stalo v jiných zemích, hlavňové dělostřelectvo. Anglie zrušila ve svém vojsku raketové oddíly v roce 1885, ale rakety zůstaly ve výzbroji ještě dalších 14 let. Je ale faktem, že Angličané na evropských bojištích rakety od roku 1870 nepoužili a využívalo je pouze koloniální vojsko proti domorodcům při konfliktech v Africe a v jižní Asii. Rakety Haleho konstrukce se uplatnily zejména v místech, kam nemohly proniknout kolové lafety klasických děl.
Bojové rakety byly sporadicky využívány také na americkém kontinentu, ale jejich použití bylo jednorázové a raketové oddíly byly vždy po skončení bojů rozpuštěny (viz mexické tažení 1847 - 1848, nebo občanská válka 1861 - 1864). Rovněž výroba raket se nijak nerozvíjela a v různých kampaních se využívalo zejména anglických raket Haleho konstrukce, stabilizovaných rotací. (Raketám v USA v 19. století byl věnován samostatný článek - viz http://jamsedlacek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=208259.) V Jižní Americe zasáhly rakety do bojů v roce 1852. Raketová baterie, která měla 4 raketomety a 160 mužů, spojených vojsk Uruguaye, Brazílie a Francie bojovala proti brazilskému diktátorovi de Rosasovi. Rovněž zde se jednalo o "jednorázové použití" a rakety v armádách natrvalo nezakotvily.
Jedno je ale zřejmé - v konfliktech probíhajících na přelomu 19. a 20. století se už rakety neobjevují, nebo hrají jen zcela nepatrnou roli. Jako zbraň už raketa téměř neexistuje a teprve období první světové války začíná její obrodu. S rozvojem komunikací (telefon, rádio) také klesá úloha raket jako prostředku signalizace na velké vzdálenosti.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] J. Golovanov: Doroga na kosmodrom, Dětskaja litěratura, Moskva 1982
[2] V. P. Gluško: Razvitije raketostrojenija i kosmonavtiki v SSSR, Izdatělstvo APN, Moskva 1973
[3] J. Kroulík, B. Růžička: Vojenské rakety, Naše vojsko, Praha 1985
[4] P.Lála, A.Vítek: Malá encyklopedie kosmonautiky, Mladá fronta, Praha 1982
[5] The Roots Of Rocketry - http://www.spaceline.org/rockethistory.html
[6] http://history.msfc.nasa.gov/rocketry/tl3.html[7] http://www.airlandseaweapons.com/blog/61285-nineteenth-century-military-rockets-1/

-----
Příště: Přehled událostí v kosmonautice; plánované zveřejnění: 24.9.2011.

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 22.9.2011 6:00 | karma článku: 16,15 | přečteno: 1790x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/