Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kosmonauti v nebezpečí

Lety do vesmíru byly a jsou stále poměrně nebezpečnou záležitostí. Přestože jsou kosmonauti už v základním výcviku trénováni ke zvládnutí rizikových situací, řadu nebezpečných situací museli zvládnout díky své chladnokrevnosti a v průběhu mise i díky pracovníkům řídicího střediska. A další nebezpečné situace skončily šťastně díky souhře příznivých okolností.

Havárie z 26.9.1983 na Bajkonuru

O nejznámější havarované kosmické misi, která dopadla pro kosmonauty dobře, jsem už psal v článku "Apollo 13 - úspěšný neúspěch". Ale byly i další výpravy, při nichž byli kosmonauti ohroženi.

Už při prvním orbitálním letu Jurije Gagarina v dubnu 1961 došlo k situaci, která nemusela skončit dobře. Při návratu do hustých vrstev atmosféry se od kulové návratové kabiny s kosmonautem neoddělil přístrojový úsek a způsoboval přetáčení a houpání kabiny, která tak nesměřovala do atmosféry tepelným štítem vpřed. Pokud by návratová kabina nemířila dopředu částí se zesílenou vrstvou tepelné ochrany, mohlo to způsobit prudký ohřev a destrukci celé kabiny. Naštěstí se ale kabel, jenž spojoval přístrojový úsek s kabinou, při vstupu do vysokých vrstev atmosféry přepálil a kabina se díky konstrukci správně natočila k návratu.

Rovněž první americký astronaut John Glenn při svém orbitálním letu v únoru 1962 měl nejrůznější potíže, jež ho provázely v podstatě po celý let. Nejzávažnější z nich byla indikace kontrolních přístrojů, že se předčasně oddělil tepelný štít. Tepelný štít z beryllia chránil kosmickou loď při návratu do hustých vrstev atmosféry. Glenn proto při návratu na pokyn řídicího střediska neodstřelil brzdicí rakety, protože pásky držící rakety ve správné poloze současně poutaly i tepelný štít. Průlet horními vrstvami atmosféry byl provázen ohnivými efekty způsobené hořícími brzdicími raketami, ale kabina s kosmonautem bezpečně dosedla do Atlantiku. Jak se zjistilo po přistání, tepelný štít byl ve správné poloze a porucha byla buď v senzorech, které kontrolovaly polohu štítu, nebo na kontrolním panelu řídicího střediska.

Další nebezpečné situace se objevily při letu kosmické lodi Voschod 2 v březnu 1965. První kritickou situací byl návrat kosmonauta Alekseje Leonova z výstupu do kosmického prostoru. Skafandr kosmonauta (polotuhé konstrukce) se "nafoukl" více, než konstruktéři předpokládali, a Leonov musel riskantně snížit tlak ve skafandru tak, aby se vešel do průlezu výstupní komory. Pozdější rozbory ukázaly, že kosmonaut snížil tlak natolik, že byl na hranici ohrožení života. A následující den postihla loď další nehoda - ukázalo se, že automatický systém řízení přistání vypověděl službu. Velitel mise Pavel Beljajev proto při následujícím obletu musel loď navádět k přistání pomocí ručního řízení, a protože zahájení návratového manévru a průlet atmosférou neproběhl přesně, přistála kabina daleko od plánovaného místa. Kosmonauti tak museli přežít mrazivou noc v tajze (některé zdroje uvádějí: "obklopeni vlky") a teprve další den byli vrtulníkem odvezeni.

Rok 1966 přinesl nebezpečnou situaci pro americkou kabinu Gemini 8. Astronauti Neil Armstrong a David Scott jako první uskutečnili spojení dvou umělých těles na oběžné dráze. Krátce po spojení se stupněm Agena se ale soulodí začalo prudce otáčet a astronautům se nedařilo rotaci zastavit. Proto situaci řešili okamžitým oddělením od Ageny, neboť se domnívali, že rotaci způsobilo zatím nikdy nevyzkoušené spojení dvou kosmických těles. Kabina s astronauty ale rotovala dál a zastavit se ji podařilo až při použití trysek používaných pouze k natočení kabiny před vstupem do atmosféry. Zde řídicí středisko znepokojilo to, aby v těchto motorcích bylo dostatek paliva pro orientaci kabiny před vstupem do atmosféry. Naštěstí byla zásoba paliva dostatečná a předčasný návrat Gemini 8 už proběhl normálně.

Další havarijní situace nastala v roce 1975 v průběhu navádění kosmické lodi Sojuz na oběžnou dráhu. Při vzletu se předčasně oddělil druhý stupeň, a protože jeho motor byl stále v chodu, bylo nebezpečí zničení kabiny s kosmonauty Vasilijem Lazarevem a Olegem Makarovem. Kosmonauti aktivovali záchranný systém, který "odtrhl" kabinu s kosmonauty od zbytku lodi a rakety a po odletu do bezpečné vzdálenosti se uvedl do činnosti padákový systém. Kabina pak přistála obvyklým způsobem.

Záchranný systém lodi Sojuz zachraňoval kosmonauty také 26. září 1983. K havárii došlo krátce před startem: záchranný systém byl tentokrát spuštěn automatickým systémem; krátce po odletu kabiny Sojuz raketa na rampě explodovala. Kosmonauti v kabině přistáli asi 3 km od startovní rampy. Při iniciaci záchranného systému jsou kosmonauti krátkodobě vystaveni přetížení až 22 g.

S kosmickou lodí Sojuz je spojena i poslední havarijní situace, o níž se zmíním. V dubnu 1979 odstartovala kosmická loď Sojuz 33 s kosmonauty Nikolajem Rukavišnikovem a Georgi Ivanovem z Bulharska. Druhý den letu se zjistilo, že došlo k poruše hlavního motoru, který zajišťuje manévrování (naplánováno bylo spojení se stanicí Saljut 6) a zbrzdění před návratem na Zem. Kosmická loď proto musela okamžitě zahájit návrat a pro zbrzdění byl použit záložní pohonný systém, o němž se někteří specialisté domnívali, že může být také poškozen. Systém fungoval správně a kosmonauti, i přestože sestup probíhal po balistické křivce, přistáli živi a zdrávi.

Autor: Jan Sedláček | pondělí 22.10.2012 6:00 | karma článku: 15,14 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Poslanci kývli na ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/