Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kosmický teleskop Hubble I

Historie orbitální astronomické observatoře se začíná psát krátce po skončení druhé světové války. Americký astronom Lyman Spitzer uveřejnil v roce 1946 článek "Astronomické výhody hvězdárny mimo Zemi".

Hubbleův kosmický teleskop

Spitzer se zabýval zejména dvěma nepopiratelnými výhodami takové observatoře: první výhodou je absence atmosféry a druhou možnost pozorovat vesmírné objekty i v infračervené a ultrafialové části spektra. Spitzer své myšlenky dále rozpracovával a bylo i jeho zásluhou, že do amerického vesmírného programu byl v roce 1962 zařazen vývoj kosmického dalekohledu. O tři roky později byl Spitzer jmenován do čela komise, jejímž úkolem bylo stanovit pro teleskop vědecké cíle.

Přínos orbitálních observatoří pro astronomii ukázaly dvě družice OAO (Orbiting Astronomical Observatory), které byly vypuštěny v letech 1966 a 1968. První z nich ale fungovala pouze tři dny, druhá pracovala až do roku 1972 a tím podstatně překročila plánovanou životnost jednoho roku.

V roce 1968 začal NASA pracovat na plánech vývoje zrcadlového dalekohledu se zrcadlem o průměru tři metry, který nesl označení "Velký kosmický teleskop" (anglicky: Large Space Telescope). Prvotní plány předpokládaly, že by na dráhu kolem Země mohl být vyslán už v roce 1979. Ovšem už v roce 1974 americký Kongres v rámci úsporných opatření zastavil financování tohoto projektu. Astronomové ale nesouhlasili s úplným zrušením projektu a jejich akce nakonec vedly k tomu, že do rozpočtu byla zařazena částka na kosmický teleskop ve výši 500 miliónů dolarů (polovina částky na Velký kosmický teleskop.

Finanční potíže vedly k omezení původních parametrů dalekohledu. Průměr zrcadla se snížil na 240 cm a byl zrušen let teleskopu se zrcadlem o průměru 50 cm, jenž by měl testovat systémy pro připravovaný teleskop. Omezení financí také vedlo NASA ke spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou, která pro nový projekt připravovala některé přístroje a zavázala se uhradit asi 15 procent nákladů.

S vlastním vývojem teleskopu se započalo v roce 1978 (na tento rok bylo přiděleno 36 miliónů USD) a jako orientační termín startu se uváděl rok 1983. Krátce nato získal teleskop definitivní pojmenování po americkém astronomovi Edwinu Hubbleovi. V květnu 1979 se začalo ve firmě Perkin Elmer leštit primární zrcadlo (k tomu vyvinul novou technologii) a zahájila se výroba celé optické soustavy (výroba tělesa dalekohledu byla zadána firmě Lockheed). Zrcadlo je nejdůležitější součástí kosmického teleskopu a vzhledem k tomu, že dalekohled měl sloužit i mimo viditelné spektrum, muselo být zrcadlo vybroušeno s přesností asi 10 nanometrů. Proto se kromě hlavního zrcadla vyráběla i dvě záložní, a to tradičními brusnými technikami ve firmách Kodak a Itek.
Poznámka: Zrcadlo z Kodaku je vystaveno ve Smithsonově institutu, zrcadlo firmy Itek je součástí dalekohledu na Magdalena Ridge Observatory.

Hlavní zrcadlo bylo dokončeno ve druhé polovině roku 1981 a NASA uvedl nový termín startu teleskopu - říjen 1984. A později, zejména z finančních důvodů, byl start posunut na duben 1985 a pak na podzim roku 1986. Souběžně s nabíhajícím zpožděním se zvyšovaly finanční nároky a koncem roku 1984 byl celkový rozpočet projektu téměř 1,2 miliardy USD. Na překročení původního rozpočtu se nepodepsalo jen zrcadlo, ale také stavba tělesa družice se zpožďovala a prodražovala. V létě 1985 byl rozpočet na těleso dalekohledu překročen o 30 procent a zpoždění proti plánu činilo tři měsíce.

Na začátku roku 1986 prošel Hubbleův kosmický teleskop všemi pozemními testy a byl připraven ke startu, který byl naplánován na říjen. Havárie raketoplánu Challenger ale "uzemnila" všechny raketoplány a vypuštění teleskopu se oddálilo o několik let. Během čekání na start ale musel být dalekohled umístěn ve speciální místnosti, pravidelně kontrolován a čištěn a to opět zvýšilo náklady na celou misi - uskladnění a údržba stály měsíčné kolem šesti miliónů dolarů.

V roce 1988 byly obnoveny lety raketoplánů a 24. dubna 1990 raketoplán Discovery při letu STS-31 vynesl Hubbleův kosmický teleskop na oběžnou dráhu. Do té doby spolykal projekt asi 2,5 miliardy dolarů (místo původně plánovaných 500 miliónů USD) a příspěvek Evropské kosmické agentury byl kolem 400 miliónů dolarů.

Kosmický teleskop byl úspěšně na oběžné dráze, systémy pracovaly dobře, ale po prvních několika snímkování vesmírných objektů se zjistilo, že dalekohled má problémy s optikou a podle analýz získaných snímků se ukázalo, že příčinou je chybně vybroušené primární zrcadlo. Vyšetřování zjistilo, že firma Perkin Elmer při testech vybroušení objevila při kontrolních testech sférickou aberaci. Ovšem tuto skutečnost nevzala v úvahu, protože primární testy ukazovaly správné vybroušení. Vyšetřovatelé ale obvinili i NASA, že neprovedla kontrolu kvality nezávislým měřením a spolehla se na data výrobce.

Vyšetřování dále prokázalo, že zrcadlo je sice vybroušeno do chybného, ale přesně známého tvaru, a tak je možné vyrobit doplňkové zařízení, které chybu napraví. A tyto "brýle" museli nasadit astronauti při servisní misi, s nimiž se sice v projektu počítalo, ale nikoli tak brzy.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] L. Spitzer, Jr.: History of the Telescope - http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?1979QJRAS..20...29S&data_type=PDF_HIGH&whole_paper=YES&type=PRINTER&filetype=.pdf[2] http://www.nasa.gov/centers/goddard/home/index.html[3] http://www.vesmir.info/druzice/hubble-space-telescope.htm

-----
Příště: Historická výročí - červenec 2012; plánované zveřejnění: 30.6.2012.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 28.6.2012 5:54 | karma článku: 10,97 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/