Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boris Jevsejevič Čertok

V noci na 14. prosinec 2011 zemřel jeden z tvůrců sovětské (a ruské) raketové techniky Boris Jevsejevič Čertok. Bylo mu téměř 100 let, ale do posledních chvil byl odborným konzultantem RKK Energija.

Boris Čertok se narodil 1. března 1912 v polské Lodži, kam jeho rodina emigrovala po revoluci v roce 1905. Po začátku první světové války se rodina vrátila společně s řadou běženců zpět do Ruska a usídlila se v Moskvě.
Čertok své dětství prožíval nedaleko Centrálního republikového letiště a nedaleko byla i Chodynská radiostanice, která byla tenkrát nejsilnější v zemi. Tyto dva objekty se staly důležitým faktorem při dalším vývoji mladého Čertoka - jako žák základní školy chodil do rádiového klubu (později psal do časopisu "Radi vsem") a letiště bylo příčinou jeho zájmu o letectví.

Čertok měl zájem studovat na Moskevském vyšším technickém učilišti, ale nebyl přijat, protože mu chyběl proletářský původ. Proto se vyučil elektromontérem a od podzimu 1930 začal pracovat jako elektromechanik v letecké továrně číslo 22 "Děsjatiletije Okťjabra" (dnešní Chruničevovo kosmické středisko). V podniku se zapojil do komsomolského hnutí a byl aktivním irganizátorem řady akcí, mj. i parašutistického kroužku. Jeho politická práce mu přinesla v roce 1932 pozvánku do řad Ruské komunistické strany (bolševiků) a v témže roce se stal sekretářem závodního výboru komsomolu.

Během svého působení v letecké továrně projevil svůj technický přehled, zapojil se do novátorského hnutí a stal se stavitelem vybavení nových letadel. Jedním z jeho nejúspěšnějších vylepšení byla konstrukce automatického vrhače bomb. Díky této činosti byl v roce 1934 zařazen ke studiu Moskevského energetického institutu a současně byl zařazen do konstrukční kanceláře Viktora Fjodoroviče Bolchovitinova. Zde měl možnost spolupracovat s vynikajícími konstruktéry jakými byli např. A. Berezňjak, A. Isajev (autoři pozdějšího raketového letounu BI-1), V. Mišin, K. Bušujev a další. A v roce 1937 byl Čertok jmenován vedoucím inženýrem pro úpravy letounu DB-2, který se chystal k přeletu mezi SSSR a USA přes severní pól (letoun při pokusu havaroval a příčiny nezdaru jsou dodnes nevyjasněné).

Koncem roku 1938 odchází Čertok ze závodu číslo 22; důvodem jsou studia posledního ročníku školy. Svoji diplomovou práci o těžkých bombardérech psal jako člen konstrukční kaceláře závodu číslo 293. Po její obhajobě zůstal v této konstrukční kanceláři pracovat a působil zde až do roku 1944.

Po skončení druhé světové války byl vyslán do Německa, kde pod jeho vedením skupina sovětských konstruktérů pátral po nacistických tajných vojenských projektech a zejména po raketových zbraních. Zde se také poznal se Sergejem Koroljovem a společnéí s ním byl u zrodu prvních sovětských kosmických úspěchů - spolupracovali spolu až do Koroljovovy smrti v roce 1966. Po návratu z Německa připravoval zkušební vypuštění německých raket V-2 a podílel se na konstrukci sovětské rakety R-1.

Od roku 1950 Čertok působil v konstrukční kanceláři OKB-1, kterou vedl S. P. Koroljov, a zabýval se systémy řízení. Jeho systémy řízení se uplatnily na raketách R-5 a R-7 a na prvních sovětských nosných raketách odvozených z R-7. Čertok byl jedním z nejbližších spolupracovníků Koroljova a byl jeho zástupcem.

V roce 1961 byl za přípravu prvního pilotovaného letu do kosmu vyznamenán titulem Hrdina socialistické práce. Čertok dále obdržel dvakrát Leninův řád, řád Říjnové revoluce a byl nositelem první medaile Za zásluhy při osvojení kosmu.

V dalších letech se Čertok účastnil vývoje sovětských a později ruských kosmických těles. Vedl týmy pro vývoj palubních systémů řízení a elektrického vybavení kosmických lodí typu Sojuz a pro nákladní lodě typu Progress. Podílel se i na vývoji systému pro prbitální stanice, ať už se jednalo o stanice Saljut nebo Mir a podílel se i na vývoji ruského segmentu Mezinárodní kosmické stanice. V letech 1996 až 2011 byl zástupcem hlavního konstruktéra pro řízení a elektrické systémy a současně byl vědeckým konzultantem RKK Energija.

Čertok zemřel 14. prosince 2011, necelé tři měsíce před dovršením 100 let.

-----
Příště: Základna White Sands; plánované zveřejnění: 22.12.2011.

Autor: Jan Sedláček | pondělí 19.12.2011 6:01 | karma článku: 12,59 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/