Proč se u nás dělá z hokeje taková věda?

Lední hokej. Dvě slova, která většině světa nic neříkají. Lední hokej. Sport, který je většině zeměkoule naprosto ukradený a kterému naprostá většina lidí nerozumí. Lední hokej. Sport, který navážno a opravdu na světové úrovni, dě

Přiznám se, že mám hokej také rád. V oblasti sledování sportu jej ve svém pořadí řadím na druhé místo, hned za fotbal. Sice daleko za fotbal, ale na druhé místo. Ale i přesto je potřeba si přiznat, že se v podstatě jedná o regionální sport, který dělá vážně šest zemí světa a další dvě až tři se o to snaží. Ale to je tak všechno. Není to sport na globální úrovni jako fotbal, házená, tenis nebo atletika. A přesto se u nás z toho dělá neskutečná věda.

Ano, to každoroční mistrovství také prožívám. I když už asi ne tak vášnivě jako před lety. Přeci jen systém každoročního turnaje je trochu moc na takhle malé množství týmů, které mohou reálně uspět. Každý rok jde vlastně jen o to, kdo ze šestky Česká republika, Rusko, Kanada, Finsko, Švédsko a USA si rozdělí medaile a jaká bude jejich hodnota. Jednou asi tak za deset let, se čistě náhodou podaří do této společnosti proniknout Švýcarsku nebo Slovensku. Jenže to jde opravdu jen o štěstí a dalších několik let jde zase jen o souboj té nejlepší šestky.

Na mistrovství je spousta naprosto zbytečných zápasů, což se vám třeba na šampionátu ve fotbale nestane. Trošku mi to vzdáleně připomíná Mistrovství světa ve florbalu. Tam se hraje taky hafo zápasů, přitom každý, kdo jen trochu sleduje sport, tak už dopředu ví, jak to dopadne. Vždycky bude finále hrát Švédsko s Finskem a o třetí místo Česká republika se Švýcarskem. A ke stejnému vyvrcholení vždy spěje i hokejový šampionát. Jen tam je těch zemí šest a ne čtyři.

Teď na povrch vyplouvá o českém hokeji spousta různých kauz a špín. Samozřejmě je to všechno spjaté s českým mistrovstvím, jinak by nikdo takovou špínu nevytahoval. Popravdě, jsem docela zvědavý, jak dopadne ta divná figurka v podobě Palaščáka, protože tahle kauza byla vytažena v hodně zvláštním čase těsně před šampionátem. Jak jinak si totiž něco podobného vysvětlit, když tento člověk má tu nahrávku nějaké dva roky? Osobně si myslím, že stejně rychle jako se objevila, tak stejně rychle zmizí. I když bych si samozřejmě přál, aby byl pan Palaščák potrestán za nabízení úplatku a stejně tak trenér Růžička, pokud se mu přijetí úplatku prokáže.

Tento hnus, ohledně dávání úplatků, mi přijde úplně praštěná. Naprosto si jako rodič nedokážu představit, že bych někomu dal peníze, aby stavěl mé dítě. Co je ten rodič za člověka? Jakou má morálku a jak chce ty své děti nějak slušně vychovávat? Přece jim nemůže jít příkladem tím, že nezáleží na tom, co umíš, co znáš, ale jen na tom, co si umíš zajistit nějakým švindlem. Ano budu chtít, aby moje děti sportovaly. A ano, byl bych rád, kdyby kluk hrál fotbal. Ale popravdě, kdyby za mnou kdokoliv z nějakého klubu přišel s tím, že hrát bude jen v případě, že budu platit, okamžitě bych to tam zabalil. A kluka bych dal buď jinam, nebo na jiný kolektivní sport.

V České republice se prostě hokej strašně přeceňuje. Schválně se zkuste zeptat někde v Jižní Americe, Austrálii, Africe, nebo ve většině Asie, jestli znají Crosbyho, Jágra nebo Ovečkina. A pak se ve stejných oblastech zeptejte na Ronalda, Messiho nebo třeba Čecha. Uvidíte ten obrovský rozdíl a najednou vám nějaký lední hokej přijde jako úplně maličký sport.

Autor: Jakub Zeman | čtvrtek 4.6.2015 11:20 | karma článku: 21,82 | přečteno: 2072x