Proč je vystoupení Slavie v LM tak přeceňované?

Slavie se po dlouhých letech zase jednou dostala do Ligy Mistrů. Svoji účast si zaslouženě vybojovala proti Kluži v předkole. Ve skupině ale naprosto zaostává. Ač nám média neustále tvrdí něco jiného.

Slavení proher. To je přesně ta první věc, kterou si vybavím, když si vzpomenu na letošní zápasy Slavie v Lize mistrů. Je to zvláštní. Klub má z pěti odehraných zápasů jen dva body, přesto se všude v médiích objevují zprávy, jak Slavia neskutečně pozvedla český klubový fotbal. Zápasy jsou označovány, jako nejlepší v historii českých zápasů v evropských pohárech. A další novinářské superlativy. Přitom jde o zatím historicky nejhorší vystoupení českého týmu v základních skupinách milionářské soutěže.

Všude se objevuje, jak těžkou skupinu Slávisté měli. Ale on snad někdo čekal, že budou mít ve skupině LM Jihlavu, Zlín nebo Karvinou? Možná, kdyby měl volno jejich losovací guru pan Pauly a uhranul by míčky. Možná jsou novináři a tzv. fanoušci přesvědčeni, že by například hráči Liverpoolu, Tottenhamu, Bayernu, Realu, PSG, Neapole, Juventusu, Atletika a dalších, byli slabším soupeřem? Ale to spíš ukazuje na jejich naprostou neodbornost a ne na skupinu smrti.

Slavia získala dva body a vstřelila tři góly. A přesto pořád všude čteme jen oslavné ódy. Co by pak novináři dělali, kdyby se prezentovali jako jižní sousedé ze Salcburku? Ten má totiž sedm bodů a nastřílel 16 branek. A to má ve skupině Liverpool, který je určitě lepší než Barcelona a Neapol, která je kvalitnější než Inter Milán. To by nejspíš většina novinářů, ve své euforii, ani nepřežila.

Dnes jsem dokonce někde četl, že už dosáhla víc, než se doufalo. To jako někdo šel do skupiny s tím se jen zúčastnit a nezíská žádné body a výhry? To snad nemohlo být myšleno ani vážně. Je pravdou, že tahle moudrá hláška přišla od jakéhosi fanouška někde na diskuzi, takže snad Trpišovský a spol. do toho šli s daleko vyššími cíli.

S letošním účinkováním Slavie v pohárech jsem se setkal s ještě jednou nezvyklou věcí. Všude jsem četl a slyšel, jakou povinností je fandit českému klubu v pohárech. A každý, kdo to nedělal, byl hned označený za zakomplexovaného a závistivého trolla…..No promiňte, ale větší kravinu jsem snad nikdy neslyšel a neřekl. Klidně narovinu řeknu, že Slavii, Spartě a ani Plzni v pohárech nefandím. Jejich zápasy sleduji jako naprosto nezaujatý fanoušek fotbalu. Jsem fanouškem Bohemky a přišlo by mi poněkud zvrácené, najednou začít týmu, který o víkendu „nesnáším“. Úplně vidím ty fanoušky Tottenhamu, jak v pohárech fandí Arsenalu. Nebo snad fanoušky Bayernu, jak drží palce Dortmundu. A tak by se dalo po celé Evropě pokračovat. Nevidím jediný důvod, proč by to v českém fotbalovém rybníčku mělo být jinak.

Slavia do této doby za celý pohárový podzim porazila jen Kluž. Nic víc. Postup do LM je určitě obrovským úspěchem, ale přijde mi strašně nedůstojné se spokojit jen s tím a také s tím, že v základní skupině stačí jen málo prohrávat. Podle rozhovorů to naštěstí vypadá, že oproti novinářům a všem fanouškům, kteří se na Slavii poslední dobou přilepili, trenér a hráči mají kus sebereflexe. Jen ta jim totiž dá šanci, aby při případné další účasti, v té nejúžasnější soutěži, byly už opravdu konkurenceschopným soupeřem. A třeba i zabojovali o postup dál.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Zeman | čtvrtek 28.11.2019 19:58 | karma článku: 23,44 | přečteno: 621x