Případ Limberský ukázal, jak jsme si všichni „rovni“.

Je to už přibližně půl roku, co se pan Limberský, známý fotbalista a reprezentant, dopustil trestného činu. Teď na začátku roku se veřejnost dozvěděla, že jeho stíhání bylo podmínečně zastaveno. Česká justice nám hned

V září loňského roku opilý řidič havaroval v jedné z pražských ulic. Od nehody se pokoušel utéct a když se mu to nepodařilo, začal nadávat a vyhrožovat zasahujícím policistům. V následném krevní zkoušce bylo zjištěno hodně nad jedno promile alkoholu a tím pádem byl potvrzen trestný čin. Řeknete si, že to je dost důvodů k tomu, aby byl dotyčný jedinec stíhán a následně potrestán.

Jenže to by nesmělo jít o známou osobu a nesměli bychom být v České republice. Tou známou osobou je v tomto případě David Limberský. Fotbalista, který začínal v Plzni. Poté prošel neúspěšně několik klubů, aby se následně do své Plzně vrátil a měl s ní úspěchy. To z něj udělalo v Čechách celebritu a následné nominace a výkony v reprezentaci jeho auru hvězdy ještě potvrdilo. Teď ovšem udělal malér a dle mě za něj měl pykat.

Jen aby nenastala mýlka, vůbec nebažím po krvi. Jelikož jde zřejmě o jeho první prohřešek proti zákonu a díky náhodě a štěstí se nikomu nic nestalo, vůbec by zřejmě nepřicházelo v úvahu, aby šel do vězení. Nicméně zastavení stíhání nemá absolutně žádný výchovný účinek. Daleko lepší by bylo dovést celý případ až do konečného rozsudku soudu s tím, že by došlo na podmíněný trest a ještě v lepším případě veřejně prospěšné práce.

Takové řešení by bylo daleko výchovnější. A samozřejmě i spravedlivější. Dovedete si představit, jak by se i takový frajer klepal, kdyby absolutně netušil, co mu z toho může ve skutečnosti padnout? Jak by se choval, kdyby vůbec netušil, jestli se dostane na Euro, kam svými výkony zřejmě patří? Takhle ho jen státní zastupitelství utvrdilo v tom, v čem ho utvrzuje jeho okolí. Že je prostě nedotknutelnou hvězdičkou, která si může dovolit prakticky cokoliv. Úplným vrcholem celého případu je dnešní vyjádření náměstkyně obvodního státního zástupce pro Prahu 2 paní Dočekalové. Prohlásila, že „Limberský se zavázal, že nebude po dobu dvanácti měsíců řídit motorové vozidlo“.

První co mě napadlo, že snad Limberskému nesebrali ani řidičák a spoléhají jen na nějaký jeho slib, že nebude řídit. No snad se mýlím. Je škoda, že jeden ze státních zástupců hned na začátku roku propásl šanci ukázat, že v příštím roce to bude s tou obyčejnou spravedlností trochu lepší, než v předchozích letech. Naopak zase jen potvrdil, že vůbec není důležité, co provedete, ale jak se jmenujete a jaké máte známé. Prostě jen dokázal, že v této republice si ani v roce 2016 nebudeme všichni úplně rovni.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Zeman | pondělí 4.1.2016 17:20 | karma článku: 40,26 | přečteno: 2329x