Pane generále Pavle, není čas začít jednat?

Včerejší události ve Francii a zejména pak v Tunisku udělaly svět zase o něco hnusnějším a nebezpečnějším. Islámský stát a jeho teroristé se dál roztahují po Blízkém východu a Africe a čím dál víc zasahují do Evropy. Není už čas n

Je to asi rok stará záležitost. V zahraniční misi bylo zabito několik českých vojáků. Ne všichni v této republice, včetně mě, je nutně bralo za hrdiny a například nesouhlasilo s těmi obrovskými poctami, kterým se jim v republice dostalo. Teď nemyslím různých vojenských, ty jim patřily a zasloužili si je. Mám na mysli ty civilní, jako byly sirény nebo vynucované minuty ticha. V reakci na tyto názory občanů vystoupil generál Pavel s velmi plamenným, řekl bych až hysterickým projevem. Všem nám vysvětlil, jací jsme zbabělci a jak nám chybí pocit hrdinství a hrdosti. Nezapomněl přidat, jak můžeme být všichni rádi, že čeští vojáci s terorismem bojují tak daleko od našich hranic a že díky nim se nás všechno vlastně netýká.

Jenže rok se sešel s rokem a situace je úplně jiná. Islámský stát se rozpíná, v Evropě došlo k teroristickým útokům na pařížskou redakci, včera na plynárenskou továrnu a vše vyvrcholilo včerejším útokem na turistický komplex v Tunisku. K tomu si ještě připočtěme davy uprchlíků, které se ženou na Evropu a u kterých nikdo neví, kolik je mezi nimi zástupců teroristických organizací. A proto se vás pane generále ptám, jakou práci jste tam v těch dalekých zemích odvedli? Odpovím si sám. Odvedli jste tam velmi špatnou až doslova diletantskou a mizernou práci. Přiznávám, že mě napadají daleko tvrdší výrazy, ale ty na veřejný blog nepatří.

Upřímně považuji tzv. Arabské jaro za nejhorší věc, která mohla svět potkat. Ty země byly v určitém totalitním režimu, ale alespoň v nich byl nějaký pořádek a řád. Jenže USA ve spolupráci s ostatními zeměmi Aliance se rozhodly do tamních zemí aplikovat naší demokracii. I když za vším byly trochu i jiné důvody a zájmy, jako je ropa a podobně. Stejně tak to dopadlo i v Afghánistánu. Místo demokracie ovšem do zemí zanesly jen chaos a nepořádek. A z nastalého chaosu vzniká současný problém celého světa. Pardon, celého světa ne, protože USA jsou díky Atlantickému oceánu od ostatních v bezpečném odtržení.

A teď se vracím zpět k panu generálovi. Od zmíněného projevu trochu povýšil a stal se jedním z nejvýše postavených představitelů NATO. A proto je na místě se ho přímo zeptat, co s tím a v jakém časovém horizontu, hodláte dělat? Kdy přijde konečně frontální pozemní i vzdušný útok na pozice Islámského státu? Co všechno ještě budou muset snášet lidi, kteří nejsou bezpečně schovaní kdesi v kancelářích NATO, než se za ně postavíte a zakročíte? Dokažte, že váš projev z loňského roku nebyl jen snůškou arogantních a namyšlených řečí a frází. Myslím si, že je nejvyšší čas. Pokud už ovšem není pozdě.

Autor: Jakub Zeman | sobota 27.6.2015 11:30 | karma článku: 34,22 | přečteno: 1128x