MS 8. den – Rooney na vše sám nestačil

Po včerejším večeru je téměř jisté, že další přední evropský tým pojede domů už po základních skupinách. K vidění byl i dramatický souboj Pobřeží Slonoviny s Kolumbií a jedna velká noční nuda.

Osmý den na šampionátu odstartoval hodně dramatický souboj dvou neporažených mužstev, Kolumbie a Pobřeží Slonoviny. Z vítězství se radovali Afričané, i když se o něj museli strachovat do posledních vteřin. Tentokrát se vůbec nedařilo Bonymu a také Yaya Touré byl špatný, zejména při zahrávání standardních situací. A že jich „Sloni“ měli požehnaně. Zklamal mě i zkušený rozhodčí Webb, který Kolumbijcům trpěl a baštil veškeré simulování a zdržování. Několikrát dokonce přerušil zápas, když některý z jihoameričanů opět teatrálně ležel na zemi a nikomu se nechtělo míč zakopnout. Jenže to už dávno nespadá do kompetence rozhodčího.

Kolumbie si tak díky vítězství už s předstihem zajistila postup ze skupiny a nutno podotknout, že zaslouženě. V obou zápasech zahrála velmi dobře dopředu a myslím si, že budou nebezpeční pro každého dalšího soupeře. Večerní zápas byl bojem buď a nebo. Nebylo kam uhnout a bylo jasné, že poražený už pojede téměř jistě domů. „Experti“ ve studiu se rozplývali nad hrou angličanů, ale já jsem až tak nadšený nebyl. Doslova tragický byl zejména Gerrard, na kterém zřejmě ještě ležela deka po tom, co svojí hrubkou prohrál titul Liverpoolu. I včera v podstatě zavinil oba góly Uruguaye. Ostatně i ostatní liverpoolští fotbalisté podali poměrně mizerný výkon. Sterling se utápěl v individuálních akcích a pravý bek Johnson? Ten celý zápas neuměl hodit ani aut...Jediný z angličanů, kdo snese trochu přísnější měřítko, byl Rooney. Sice opět nedal jednu velkou šanci, ale jinak byl tahounem všeho nebezpečného, co Anglie měla.

Problém Anglie byl také v bráně. Hart sice nezavinil ani jednu ze čtyř branek, které na turnaji inkasoval, ale na rozdíl od jiných brankařů, nechytil vůbec nic navíc. Anglie zřejmě na turnaji skončí. Divokým spekulacím, že Italové zvítězí v obou zápase, nevěřím ani omylem. Pokud tedy dnes Italové zvítězí na Kostarikou, v posledním zápase si s jihoameričany rozdělí po bodu a Anglie ostrouhá. Jako fanouška Anglie mě to sice mrzí, na druhou stranu, jako velký fanoušek Manchesteru United budu mít radost, že jeho hráči budou mít dost času na odpočinek před novou sezonou.

Záměrně se příliš nevyjadřuji k výkonu hlavní hvězdy zápasu Suareze. Jelikož už hodně dlouho a pravidelně sleduji anglickou Premier League, je pro mě především provokatérem a simulantem. Jedna podařená sezona na tom nemůže nic změnit. Ostatně i v letošním ročníku dal Liverpool spoustu branek z penalt za jím nafilmované pády. Uruguay si vítězstvím v podstatě zajistila postup, i když dvakrát nepředvedla nějaký oslnivý výkon. V nočním zápase jsme viděli čistokrevnou nudu, kdy Řecko ani Japonsko nepředvedli nic, co by patřilo na světový šampionát. Tedy kromě obrany. Vždycky, když vidím Řeky na všech evropských a světových šampionátech, kladu si otázku, jak takové mužstvo může postoupit z kvalifikace.

Nepamatuji si, že by mě kdykoliv zaujali něčím, byť trochu fotbalovým. Dnes od jednadvaceti hodin čeká další zajímavý evropský šlágr mezi mužstvy, která první zápasy zvládla za tři body. Vítěz se už hodně přiblíží vysněnému postupu a to je dobrá motivace hrát na výhru. Zítra budeme také zase o trochu moudřejší, kdo bude po základních skupinách balit kufry na cestu domů.

Autor: Jakub Zeman | pátek 20.6.2014 14:47 | karma článku: 6,18 | přečteno: 211x