MS 4. den – Poprvé v akci moderní technologie

Čtvrtý hrací den mistrovství světa 2014 v Brazílii vejde do dějin. Poprvé v historii byla využita moderní technologie gólové kontroly. Kromě toho jsme se tentokrát nedočkali žádného překvapení a oba favorité v klidu potvrdili svoji úlohu. Bohužel žádné překvapení se nekonalo ani za mikrofony, kde v záporném smyslu slova excelovala dvoji Vlášek – Táborský.

Prvním zápasem včerejšího dne bylo utkání Švýcarska s Ekvádorem. Když jsem viděl výkony obou mužstev a den před nimi ještě Řecko, uvědomil jsem si, jak obrovská škoda je, že tam není český tým. Rozhodně by nebyl horší než tato tři zmiňovaná mužstva a zejména u týmu z Jižní Ameriky jde o pořádné zamyšlení. Z tohoto kontinentu totiž postupují skoro všichni z kvalifikace a na úrovni je to potom znát. Zápas to byl nudný, i když padly ty góly. Jsem rád, jak se s tím popasoval komentátor Jiří Štěpán, který patří k jednomu z mála v České televizi, kdo může opravdu komentovat fotbal na nějaké úrovni.

Ekvádorci si remízový zápas prohráli sami vlastní hloupostí, když ve dvaadevadesáté minutě nepochopitelně nezakončili ve vyložené šanci a naopak z následného protiútoku sami inkasovali rozhodující gól. Po nich přišel na řadu druhý zápas skupiny mezi Hondurasem a Francií. Evropané byli od začátku jasně lepší, nicméně jim k vítězství pomohl svým rozhodnutím brazilský rozhodčí. V prvním poločase měl jednoznačně vyloučit Pogbu za oplácení. Bylo to naprosto evidentní a rozhodčí zřejmě podlehl tlaku, že šlo o francouzský tým. Strašně mě při tom nadzvedli komentátoři Vlášek s Táborským, kteří mleli o tom, že to udělal citlivě a že by vyloučení uškodilo fotbalu.

Takový řeči mě vždy dovedou pěkně naštvat. Tak buď ta hra má nějaká pravidla a nebo ne. A pokud ta pravidla někdo poruší, jako Pogba, když oplácel, musí přijít trest. Pokud by totiž francouzského hráče rozhodčí vyloučil, mohl i běh věcí následujících být úplně jiný. Šlo o hrubé ovlivnění zápasu a to mi prostě nikdo nevymluví. Ve druhém poločase jsme se pak dočkali historicky prvního použití technologie Goal Control. Jsem rád, že něco takového bylo zavedeno, protože tuto situaci by nikdy nemohl posoudit pomezní rozhodčí lidským okem. A ti dva klauni za mikrofonem opět měli několik minut co řešit, když tuto technologii zcela nesmyslně shazovali. Už se těším, až se dnes navečer mikrofonu opět ujme Jaromír Bosák.

Francouzi zápas dovedli k pohodové a zasloužené výhře 3:0. V zápase exceloval hlavně madridský Benzema, který dva góly dal a k jednomu vlastnímu přinutil brankáře Hondurasu. Nejsem si ovšem jistý, že tato hodně slabá skupina Francii dostatečně prověří před těžkými vyřazovacími boji. V nočním zápase na sebe narazily dva rozdílné týmy. Jeden velký favoritem (ne však můj) v podobě Argentiny a naprostý evropský nováček z Bosny a Hercegoviny. Favoritovi hodně pomohl rychlý vlastní gól Bosny a pak už zápas i přes závěrečné snížení dotáhl k povinné výhře.

Šampionát má zatím jedno velké plus. Padají góly a to je skvělé. Kromě jednoho zápasu padly v každém utkání minimálně tři branky. Doufejme, že podobný trend vydrží co nejdéle. Dnes nás čeká zejména evropský šlágr Německa s Portugalskem, takže i další hrací den je na co se těšit.

Autor: Jakub Zeman | pondělí 16.6.2014 8:10 | karma článku: 6,30 | přečteno: 253x