MS 20. den - Bez Neymara bude Brazílie silnější

Včera začala v Brazílii čtvrtfinálová klání a na úvod se vždy o gól, i s příspěvkem štěstí, prosadili oba favorité. Hlavní zprávou ze včerejších zápasů ovšem je, že šampionát skončil pro domácí hvězdu Neymara.

Hned u něj bych se na začátek zastavil. Brazilský tým bude bez Neymara lepší a nebezpečnější. Viděl jsem Brazilce v každém utkání a zatím mě nijak nenadchli. A už vůbec mě ničím neoslovil Neymar. Sólista, okolo kterého se točí celá hra a přitom on extra velký přínos pro mužstvo nemá. V předchozím zápase s Chile zaujal jen neustálým kličkování a ztrátami míče. Včera byl pro mě naprosto neviditelný. Daleko platnější pro mužstvo je například Hulk, který je nebezpečný a kolektivní hráč dopředu, ale je velice platný i ve hře dozadu. Což už Neymar neplatí vůbec. Osobně si myslím, že Brazílii bude v semifinále více chybět vykartovaný kapitán Thiago Silva.

A zpátky ke včerejším bojům. Evropský souboj přišel na řadu už v osmnáct hodin našeho času a zřejmě díky tomu, neměl zápas nějaké extra tempo. V místě konání byla jedna hodina po poledni a tento čas je pro Evropany hodně nepříjemný. Jsem rád, že od semifinále se bude hrát až od dvaadvaceti hodin středoevropského času. Když jsem se zamyslel, zjistil jsem, že právě podvečerní zápasy měly na šampionátu nejhorší úroveň. Němci se včera dočkali postupu do semifinále, kde určitě nebudou chtít končit. Včera byli o něco lepší než jejich francouzský protivník.Do včerejšího zápasu velmi nebezpeční útoční hráči ze země Galského kohouta, se prakticky neprosadili.

Německý tým pracuje a funguje velmi dobře a myslím si, že na rozdíl o několika dalších mužstev ve čtvrfinále má velmi dobře vyváženou kvalitu v útoku i obraně. Francie naopak nedokázala zopakovat své výkony z předchozích kol, zejména ze základní skupiny. Už jsem psal po skupinách, že může doplatit na relativně slabou skupinu a zřejmě na má slova došlo. Se silnějším protivníkem už zdaleka tolik nebezpečná nebyla.

Večerní zápas měl zejména v prvním poločase daleko lepší tempo. Hře pomohl rychlý brazilský gól po standardní situaci a pak už se nebezpečné akce střídaly na obou stranách. Brazilci byli v první půli lepším a nebezpečnějším týmem a jak už jsem psal, líbil se mi hlavně Hulk. Tempu hry v první části pomohl i fakt, že rozhodčí nereagoval na simulanty na obou stranách a nechal zápas běžet. Podobný přístup už nezvolil v druhé části a kvalita hry přece jen opadla.

Domácím se podařilo vstřelit důležitou druhou branku, při které trošku zaspal jinak vynikající brankář Kolumbie. Pak se snažili hru jen kontrolovat, ale bojovní Kolumbijci se nevzdali a dočkali se po jasné penaltě zaslouženého snížení. Z poslední desetiminutovky proto udělali nejzajímavější část zápasu, ve které se na Brazilce několikrát usmálo štěstí. Svůj náskok ovšem udrželi a můžou se těšit na parádní souboj s výborným Německem.

A těšit se mohou těšit i diváci u televizních obrazovek, protože souboj slibuje hodně zajímavou podívanou. Před tím nás dnes ještě čekají další dva zápasy, které mají relativně jasné papírové favority. Ovšem stačí si jen vzpomenout, kolikrát už zápasové prognózy na letošním mistrovství neplatily.   

Autor: Jakub Zeman | sobota 5.7.2014 13:03 | karma článku: 8,14 | přečteno: 428x