Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotní losos.

Aneb takhle to dopadá, když si člověk nedá pozor na pusu a mele a mele o tom co bude psát, až se dostane do fáze, kdy to musí udělat. Zdravím kolegyni Handoura :)

Tuž.. minule nevalně vyvedený pokus o guláš, nejčko losos. I s fotkama, ale pozor, jsou z mobilu, tudíž kvalita nif mof aj co do editace na serveru vezdejším( ještě jsem se to nenaučil, toto je první skoro-foto-blog)


Losos je ryba dobrá, ryba zdravá a v poslední době i dostupná. Tedy pokud se bavíme o lososovi stříbrném, který v mražené formě a o váze 1, 5 kila stojí bratru necelých 150,- Kč . Jako jídlo připravované jednou za čas, to je, řekl bych, zvládnutelné.


Suroviny na oběd pro 4 lidi nebo 2, co si nechají zbytek na večer:


Losos stříbrný o váze mezi 1,3-1,5 kilogramu, kostka "povoleného" másla (třeba "jihočeské" od Madety), směs provensálského koření sušeného ( třeba to od Vitany- je bohatější co do druhů použitých bylinek)-- kdo nemá rád provensálské, může použít obyč koření na ryby a nebo i čerstvé bylinky(šalvěj, rozmarýn atp.),brambory, mletý kmín, sůl.. a ostrý nůž.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lososa opláchneme, osušíme a ostrým nožem uřežeme ploutve - hřbetní, prsní, břišní a ocas (čili všechny) a umístíme na hlubší plech. Řezání ploutví jde poměrně snadno, tedy lépe než u kapra. Poté nakrájíme celé máslo na menší půlplátky, vložíme do misky a zasypeme kořením (nebo pokrájenými bylinkami) a můžeme s citem dosolit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koření (či bylinky) se pokusíme zapracovat vidličkou a jelikož to nejde zcela snadno.. po pár zatlačeních a ohnuté vidličce zapůsobíme na směs dobře omytou a osušenou rukou a tak dlouho patláme a hňahňáme až je směs jakž takž sourodá čili kompaktní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kousek másla dáme dovnitř ryby a potom se vrátíme do svých dětských let a zbytek naneseme na lososa. Metoda "pokus - omyl" ukázala, že nejlépe to jde lehkým krouživým pohybem a ve směru proti šupinám. Pokud se nám to zdá neproveditelné a máslo je všude okolo a ne na rybě, uklidíme bordel a jdeme od začátku metodou "vezmu kus másla-uplácám z něj placičku-a opatrně nanesu na rybu". Výsledek by měl-mohl vypadat zhruba takto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..Rybku podlejeme vodou- tak půl hrnku aby se nedusila ale pekla, vložíme doprostřed trouby vyhřáté na ..dejme tomu 170 stupňů na cca 45 minut (jak je kdo zvyklý péct). Máslo vlivem tepla steče z lososa a zanechá na něm pevné součásti. Po upečení rybku vyndáme a máme-li tenčí ohebný nůž, můžeme zkusit oddělit maso od páteře-->jde to docela snadno. Páteř, která zůstane na jedné půlce vyhodíme a rybu naporcujeme. Jako přílohu jsem tentokrát zvolil tu nejobyčejnější - vařený nemaštěný brambor(výpek stačí). Kdo chce, může brambory posypat nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K rybě je dobré bílé vínko.. Třeba chilské Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Přikládám "vygůglenou" fotku neb lahev použitá u oběda se při silné sůunečním svitu fotila dosti špatně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chápu, že ne každému může být po chuti vybírání (byť velkých) kostí a ta celková práce okolo. V tom případě doporučuju sáhnout hlouběji do kapsy a koupit chlazený či vakuovaný filet z lososa. Postup je mnohem snažší- omytý a osušený filet položíme na hlubší plech vyložený pečícím papírem a onu máslovou směs na něm rozetřeme(nebo jen poklademe snítkou oblíbených bylinek a pokapeme citronem či limetkou), NEpodléváme a dáme péct. Doba přípravy je kratší. A kdo nemá rád lososa, tomu navrhuju filetovaného nilského okouna. Krásné bílé šťavnaté maso na 99,5% bez kostí, vhodné i pro děti.

Máme-li gurmánské choutky, můžeme si kousek filátka dát stranou a udělat si předkrm v podobě tataráčku z lososa  :kousek lososa nožem naškrábeme(je to velice snadné), dáme do misky, přidáme na atomy pokrájenou cibuli šalotku, bílý pepř, špetku soli, trošku citronové-limetkové šťávy. Mažeme na opečenou bílou večku nebo toastový chléb.  Jednoduché a lahodné.

PS: klidně si k tomu dejte i okurkový salát, kombinace to není špatná.

PPS: jen do mne. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jakub Stupka | neděle 30.8.2009 15:44 | karma článku: 12,68 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Jakub Stupka

Reparát včerejšího zmetku

aneb fotky více, lépe a radostněji viditělné, zlehka okomentované, nadto pár kousků navrch.

14.2.2011 v 10:00 | Karma: 6,53 | Přečteno: 719x | Diskuse| Ostatní

Jakub Stupka

Fotoblog: Žižkova skalka v Prachaticích

respektive pokus, rodáci a znalí prominou....................................................................................................... ...........................................................................................

12.2.2011 v 18:45 | Karma: 8,57 | Přečteno: 865x | Diskuse| Fotoblogy

Jakub Stupka

Pláč na špatném hrobě aneb má bezbřehá tupost..

něco málo žvatlání aneb po delší době opět výkřik do tmy.......................................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................................ ...................................................................................................................................................................

9.9.2010 v 19:03 | Karma: 7,08 | Přečteno: 960x | Diskuse| Ostatní

Jakub Stupka

Buřtguláš verze 3 aneb já taky vařím a rád :) (bez fotodokumentace)

Před časem se tu byl zjevil blog od p. Kroupy, popisující, kterak vaří buřtguláš. Nedlouho poté přibyl blog další, který pojednával o alternativním recepisu. Tož to jsem si dodal odvahy a níže uvádím historku, kterak jsem ono veledílo páchal...

26.8.2009 v 16:48 | Karma: 12,33 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ostatní

Jakub Stupka

Cigaretky, pokouřeníčko, antikuřácký zákon z pohledu kuřáka..

..aneb pár písmen o tom, jak se na to dívá kuřák po návratu z rauchpauzy ( a aby měl blogoeditor plnej bachor a nechal mne zveřejnit dílo mé vezdejší, lol)

30.6.2009 v 14:30 | Karma: 34,64 | Přečteno: 8873x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1488x
Jihočech bydlící-pracující-žijící v Praze.